Τι είναι το Facebook Diem (πρώην Libra);

Το Diem είναι ένα σύστημα πληρωμών που προτείνεται από το Facebook. Βασίζεται σε ένα blockchain, που αναμένεται να τροφοδοτήσει ένα οικοσύστημα, για ψηφιακές πληρωμές και άλλες χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.

Το νόμισμά του, που ονομάζεται Diem (πρώην Libra), θα υποστηρίζεται από ένα καλάθι με σταθερά νομίσματα και αναμένεται να κυκλοφορήσει το 2021.

 

Εισαγωγή

Οι ψηφιακές πληρωμές είναι ένας χώρος με πολλές ευκαιρίες. Καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι αποκτούν πρόσβαση στο Διαδίκτυο, μέσω φθηνότερων smartphone, μεγάλο μέρος της οικονομικής δραστηριότητας πραγματοποιείται στο διαδίκτυο. Εταιρείες όπως η Paypal, η Visa και η MasterCard, καλύπτουν ήδη μεγάλο μέρος αυτής της δραστηριότητας. Επιπλέον, πολλά έργα στον χώρο κρυπτονομισμάτων προσπαθούν επίσης να δημιουργήσουν προϊόντα για αυτόν τον τομέα.

Σε αντίθεση με άλλα έργα, ωστόσο, το Facebook έχει ήδη μεγάλη βάση χρηστών. Κατά το τρίτο τρίμηνο του 2020, το Facebook είχε περίπου 2,7 δισεκατομμύρια μηνιαίους ενεργούς χρήστες. Αυτό θα μπορούσε ενδεχομένως να κάνει το προτεινόμενο σύστημα πληρωμών επιτυχία, σε μια μέρα.

 

Τι είναι το Facebook Diem;

Το Diem είναι ένα σύστημα πληρωμών που βασίζεται σε blockchain και προτάθηκε από το Facebook, το 2019. Στόχος του είναι να παρέχει πρόσβαση σε χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, σε άτομα χωρίς τραπεζικό λογαριασμό. Ως μερικά από τα ιδρυτικά μέλη αναφέρονται οι Morgan Beller, David Marcus και Kevin Weil.

Η εκκίνηση είχε αρχικά προγραμματιστεί να γίνει το 2020, αλλά καθυστέρησε για διάφορους λόγους και είναι πιθανό να συμβεί το 2021.

Το Diem θα διοικείται από το Diem Association, ο οποίος είναι ένας ανεξάρτητος οργανισμός μελών, με έδρα τη Γενεύη της Ελβετίας. Τα μέλη αποτελούνται από διάφορες εταιρείες από το blockchain, την τεχνολογία, τις πληρωμές, τους κλάδους των τηλεπικοινωνιών, τους επιχειρηματίες επιχειρηματικών κεφαλαίων και τους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς.

Τα μέλη του Diem Association είναι υπεύθυνα για αποφάσεις διακυβέρνησης, επιβλέπουν τη λειτουργία του συστήματος πληρωμών Diem, τα έργα που χτίζονται πάνω από το blockchain Diem και παρέχουν επιχορηγήσεις. Το Facebook στοχεύει να έχει 100 μέλη σε αυτόν τον σύνδεσμο με την έναρξή του.

 

Είναι το Diem του Facebook ένα κρυπτονόμισμα;

Το Diem βασίζεται στο blockchain και χρησιμοποιεί κρυπτογραφική τεχνολογία. Ωστόσο, ο όρος κρυπτονόμισμα συνήθως υποδηλώνει συγκεκριμένες ιδιότητες, που το Diem δεν διαθέτει.

Εν ολίγοις, όσον αφορά το Diem, θα ήταν πιο ακριβές να το ονομάσουμε ψηφιακό νόμισμα.

 

Πώς θα λειτουργήσει το Diem του Facebook;

Το Diem Blockchain είναι ένα blockchain με άδεια, που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά αυτού του συστήματος πληρωμών. Πώς διαφέρει λοιπόν από άλλα blockchains;

Συχνά μιλάμε για το πώς τα blockchains όπως το Bitcoin ή το Ethereum είναι άδεια. Αυτό σημαίνει ότι οποιοσδήποτε με σύνδεση στο Διαδίκτυο μπορεί να έχει ελεύθερη πρόσβαση σε αυτά, να συναλλάσσεται μαζί τους ή να βασίζεται σε αυτά. Δεν υπάρχει κανένας (ή τίποτα) που να ελέγχει την πρόσβαση.

Ωστόσο, αυτό δεν συμβαίνει με ένα blockchain με άδεια. Για να το χρησιμοποιήσετε, θα χρειαστείτε άδεια από όποιον ελέγχει το δίκτυο. Ή, πιο συγκεκριμένα, οι εφαρμογές που χρησιμοποιείτε θα χρειάζονται ειδική πρόσβαση.

Το Diem, που είναι επιτρεπόμενο blockchain, σημαίνει επίσης ότι δεν θα χρησιμοποιεί εξόρυξη ή στοίχημα για την επικύρωση συναλλαγών, όπως πολλά άλλα blockchains. Αντ ‘αυτού, θα βασιστεί σε ένα σύνολο εξουσιοδοτημένων επικυρωτών (μέλη του Diem Association) για την επικύρωση συναλλαγών.

Σύμφωνα με τους δημιουργούς του, το Diem μπορεί να μεταβεί σε σύστημα Proof of Stake (PoS), μετά τα πρώτα πέντε χρόνια. Ωστόσο, αυτό είναι ένα μεγάλο χρονικό διάστημα σε έναν τόσο εκκολαπτόμενο χώρο. Γιατί να μην χρησιμοποιήσουν το PoS από την αρχή; Εξηγούν την επιλογή τους στη Λευκή Βίβλο του Diem. Σύμφωνα με τις προοπτικές τους, δεν υπάρχει προς το παρόν κανένα σύστημα χωρίς άδεια, που να μπορεί να υποστηρίξει δισεκατομμύρια ανθρώπους που συναλλάσσονται σε αυτό.

 

Είναι το Diem του Facebook αποκεντρωμένο ή συγκεντρωτικό;

Σύμφωνα με πολλούς στο χώρο του blockchain, τα blockchains με άδεια δεν μπορούν να είναι τόσο αποκεντρωμένα, όσο τα αντίστοιχα χωρίς άδεια, καθώς μοιάζουν περισσότερο με μια παραδοσιακή εταιρική βάση δεδομένων.

Με αυτή την έννοια, το Diem δεν είναι ανθεκτικό στη λογοκρισία, όπως το Bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα. Δεδομένου ότι αυτοί οι επικυρωτές πρέπει να είναι μέλη του Diem Association, το δίκτυο θα μπορούσε να καταλήξει να είναι σχετικά συγκεντρωτικό.

Από την άλλη πλευρά, ο έλεγχος των εφαρμογών που μπορούν να αλληλεπιδράσουν με το κατανεμημένο βιβλίο μπορεί να έχει τα θετικά του. Για παράδειγμα, μπορεί να είναι ευκολότερο να αποκλείσετε κακόβουλες εφαρμογές και απάτες.

 

Το σύστημα πληρωμών

Το σύστημα πληρωμών του Diem υποστηρίζει πολλά σταθερά νομίσματα ενιαίου νομίσματος που συνδέονται με νομίσματα fiat, όπως USD, EUR, GBP. Αυτά λειτουργούν παρόμοια με τα σταθερά νομίσματα, που ίσως γνωρίζετε ήδη, στο ότι η αξία τους προέρχεται από ένα αποθεματικό που ονομάζεται Diem Reserve. Το αποθεματικό αυτό αποτελείται από μετρητά, ισοδύναμα μετρητών και βραχυπρόθεσμους κρατικούς τίτλους.

Επιπλέον, το σύστημα πληρωμών Libra θα υποστηρίζει ένα νόμισμα πολλών νομισμάτων, που ονομάζεται Diem Dollar (πρώην LBR). Είναι ένα είδος συνδυασμού όλων αυτών των άλλων σταθερών νομισμάτων και υποστηρίζεται από ένα καλάθι περιουσιακών στοιχείων, που εξασφαλίζουν την αξία του. Θα μπορούσατε να το σκεφτείτε ως ένα σταθερό νόμισμα των σταθερών νομισμάτων (και πιθανώς άλλων περιουσιακών στοιχείων, όπως τίτλοι). Η ιδέα είναι ότι αυτές οι διάφορες μορφές εξασφάλισης θα μπορούσαν να το προστατεύσουν από τη μεταβλητότητα – μια σημαντική πτυχή για κάτι που στοχεύει να λειτουργήσει ως μορφή πληρωμής.

Το κρυπτονόμισμα Diem πρόκειται να αποθηκευτεί σε ένα επερχόμενο πορτοφόλι που ονομάζεται Novi (πρώην πορτοφόλι Calibra). Aυτό το ψηφιακό πορτοφόλι ενδέχεται να ενσωματωθεί και σε άλλα προϊόντα κοινωνικών μέσων, όπως το Facebook Messenger και το WhatsApp. Σύμφωνα με τα σχέδια, οι χρήστες θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα εύκολης μετατροπής μεταξύ δολαρίων ΗΠΑ (ή άλλων νομισμάτων fiat) και του νομίσματος του Facebook.

Ο πηγαίος κώδικας του Diem, που ονομάζεται Diem Core, είναι ανοιχτού κώδικα και είναι γραμμένος σε Rust. Σύμφωνα με τα σχέδια, θα υποστηρίξει επίσης τη δυνατότητα έξυπνων συμβάσεων μέσω μιας γλώσσας προγραμματισμού που ονομάζεται Move.

 

Θα αντικαταστήσει το Bitcoin;

Μέχρι τώρα, είναι προφανές ότι το Diem και το Bitcoin είναι θεμελιωδώς διαφορετικά και θα μπορούσαν κάλλιστα να συνυπάρξουν στο μέλλον. Ενώ και τα δύο μπορεί να θεωρούνται ψηφιακά συστήματα πληρωμών, στοχεύουν στην εξυπηρέτηση διαφορετικών περιπτώσεων χρήσης.

Το Bitcoin είναι ένα αποκεντρωμένο, ανθεκτικό στη λογοκρισία κρυπτονόμισμα, που συχνά λειτουργεί ως ένας τύπος αποθεματικού περιουσιακού στοιχείου ή αποθήκευσης αξίας. To Diem, από την άλλη πλευρά, είναι μια πρόταση που βασίζεται σε ένα δίκτυο με άδεια, που προτείνει ένα πιο συγκεντρωτικό μοντέλο.

 

Ποιο είναι το μέλλον του;

Το Facebook αντιμετώπισε κάποιες επικρίσεις μετά την αρχική ανακοίνωση του Libra, ειδικά από κεντρικές τράπεζες, νομοθέτες και ρυθμιστικές αρχές. Μένει να δούμε αν μπορούν να ενώσουν όλα τα απαραίτητα δομικά στοιχεία για να κάνουν το Diem επιτυχημένο.

Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν υλικό δεν περιέχει και δεν πρέπει να ερμηνεύεται ως περιέχον επενδυτική συμβουλή, επενδυτικές συστάσεις, προσφορά ή προσέλκυση για συναλλαγές σε χρηματοοικονομικά μέσα. Λάβετε υπόψη ότι αυτή η ανάλυση συναλλαγών δεν αποτελεί αξιόπιστο δείκτη για τυχόν τρέχουσες ή μελλοντικές επιδόσεις, καθώς οι συνθήκες ενδέχεται να αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου. Πριν λάβετε οποιεσδήποτε επενδυτικές αποφάσεις, θα πρέπει να ζητήσετε συμβουλές από ανεξάρτητους πιστοποιημένους χρηματοοικονομικούς συμβούλους για να βεβαιωθείτε ότι κατανοείτε τους κινδύνους. ΠΡΟΣΟΧΗ στην μεταβλητότητα των τιμών των Κρυπτονομισμάτων και στις συναλλαγές CFD καθώς υπάρχουν κίνδυνοι για απώλειες των κεφαλαίων σας.

Share Tweet

Top Πάροχοι σε crypto trading

Binance Binance.com
Το κεφάλαιο σας βρίσκεται σε κίνδυνο προσοχή στην μεταβλητότητα των τιμών των κρυπτνομισμάτων
Kriptomat Αγοραπωλησίες crypto στην Kriptomat
Το κεφάλαιο σας βρίσκετε σε κίνδυνο. Προσοχή στην μεταβλητότητα των τιμών των κρυπτονομισμάτων
Ava Trade Συνδέσου και ξεκίνα τις συναλαγές!
*71% των λογαριασμών ιδιωτών πελατών χάνουν χρήματα στις συναλλαγές τους σε CFD με αυτό τον πάροχο.
Plus500 Ξεκίνα με Plus500
82% των λογαριασμών ιδιωτών πελατών χάνουν χρήματα στις συναλλαγές τους σε CFD