Τι είναι το ψηφιακό νόμισμα κεντρικής τράπεζας (CBDC);

Ένα ψηφιακό νόμισμα κεντρικής τράπεζας (CBDC) είναι μια ψηφιακή μορφή νομίσματος fiat. Ως εκ τούτου, καθιερώνεται ως χρήμα με κυβερνητικούς κανονισμούς.

Η προσέγγιση για το σχεδιασμό CBDC πιθανότατα θα διαφέρει πολύ ανάλογα με τη χώρα έκδοσης. Ορισμένες εφαρμογές πιθανότατα θα βασίζονται σε blockchain ή σε κάποιον άλλο τύπο τεχνολογίας κατανεμημένου καθολικού (DLT). Άλλες πιθανότατα θα ήταν απλώς μια κεντρική βάση δεδομένων. Τα βασισμένα σε blockchain χρησιμοποιούν ένα  διακριτικό για να αντιπροσωπεύουν την ψηφιακή μορφή νομίσματος fiat.

Ενώ θα μπορούσαμε να υποστηρίξουμε ότι τα CBDCs εμπνέονται από  κρυπτονομίσματα όπως το Bitcoin, είναι αρκετά διαφορετικά. Tα CBDCs εκδίδονται από ένα κράτος και δηλώνονται ως νόμιμες προσφορές από μια κυβέρνηση.

Τα κρυπτονομίσματα όπως το Bitcoin είναι χωρίς περιθώρια και δεν εκδίδονται από κανένα κράτος ή κεντρική οντότητα. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα μπορείτε να πραγματοποιήσετε διασυνοριακές πληρωμές με CBDCs, αλλά το Bitcoin δεν γνωρίζει καν ποια είναι τα εθνικά σύνορα.

Πολλές κεντρικές τράπεζες σκέφτονται ή ακόμη πειραματίζονται ενεργά με μια απόδειξη της έννοιας για τα CBDCs.

Προσοχή στις απομιμήσεις!

Η Κίνα εργάζεται σε ένα έργο που ονομάζεται DC / EP, που αντιπροσωπεύει το Ψηφιακό Νόμισμα / Ηλεκτρονικές Πληρωμές, από το 2014. Μια ενεργή δοκιμή για το ψηφιακό γιουάν έχει ήδη ξεκινήσει σε διάφορες πόλεις. Αυτό το project της Κίνας ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΠΡΟΙΟΝ και δεν έχει σχέση με τις απάτες που διαφημίζονται όλο και πιο συχνά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά αποτελεί προσπάθεια της κυβέρνησης της Κίνας για ένα ψηφιακό σταθερό γουαν. Δεν μπορεί κάποιος να κερδίσει χρήματα  επενδύοντας σε ένα σταθερό ηλεκτρονικό νόμισμα που θα εκδοθεί μελλοντικά από μία κεντρική τράπεζα. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ)  εξέδωσε έκθεση τον Οκτώβριο του 2020 που πρότεινε ένα ψηφιακό ευρώ και αξιολόγησε τα πλεονεκτήματα ενός τέτοιου ψηφιακού νομίσματος. Σημειώνουμε ότι όλο και περισσότερες χώρες δοκιμάζουν την τεχνολογία των CDBC.

Αυτό το project της Κίνας ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΠΡΟΙΟΝ και δεν έχει σχέση με τις απάτες που διαφημίζονται όλο και πιο συχνά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά αποτελεί προσπάθεια της κυβέρνησης της Κίνας για ένα ψηφιακό σταθερό γουαν. Δεν μπορεί κάποιος να κερδίσει χρήματα  επενδύοντας σε ένα σταθερό ηλεκτρονικό νόμισμα που θα εκδοθεί μελλοντικά από μία κεντρική τράπεζα.

Κατανόηση των ψηφιακών νομισμάτων της κεντρικής τράπεζας (CBDCs)

Από τεχνολογική άποψη, το CBDC είναι ουσιαστικά μια βάση δεδομένων που λειτουργεί και ελέγχεται από την κυβέρνηση (ή ενδεχομένως εγκεκριμένες οντότητες στον ιδιωτικό τομέα). Γι ‘αυτό το CBDC είναι μια  βάση δεδομένων με άδεια. Μόνο εγκεκριμένοι φορείς έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιούν συναλλαγές στο δίκτυο.

Ως εκ τούτου, η κεντρική οντότητα που ελέγχει τη βάση δεδομένων έχει επίσης τη δυνατότητα να εμποδίζει τη διενέργεια συναλλαγών, την επαναφορά συναλλαγών, την «δέσμευση» κεφαλαίων ή διευθύνσεων μαύρης λίστας.

Πολλά CBDC λειτουργούν με τα δικά τους blockchain. Ωστόσο, ορισμένα από αυτά ενδέχεται να εκδοθούν σε δημόσια blockchain. Με αυτόν τον τρόπο, επιτρέπουν τη διευθέτηση των περιουσιακών στοιχείων πάνω από ένα επίπεδο βάσης, χωρίς άδεια. Αυτό θα μπορούσε να προσφέρει το καλύτερο και στους δύο κόσμους, καθώς το επιτρεπόμενο επίπεδο θα μπορούσε να παρέχει τον απαραίτητο έλεγχο για τις κεντρικές τράπεζες, ενώ το επίπεδο χωρίς άδεια θα μπορούσε να παρέχει τις ισχυρότερες εγγυήσεις ασφαλείας.

Αυτό, ωστόσο, πιθανότατα δεν θα είναι ο κανόνας. Προς το παρόν, κανένα δημόσιο blockchain δεν έχει τα τεχνολογικά μέσα, ούτε αντέχει στη δοκιμασία του χρονικού διαστήματος, ώστε να μπορεί με ασφάλεια να χειριστεί ένα τόσο σημαντικό έργο.

Εκτός από αυτό, είναι κάπως δύσκολο να περιγράψουμε γενικά πώς λειτουργεί ένα CBDC, καθώς κάθε χώρα έχει διαφορετική προσέγγιση. Κατά πάσα πιθανότητα θα προσαρμόσουν την τεχνολογία στις συγκεκριμένες ανάγκες τους.

 

Οφέλη των ψηφιακών νομισμάτων της κεντρικής τράπεζας

Ίσως έχετε ακούσει τη φράση «τραπεζικές συναλλαγές χωρίς τράπεζες» σε σχέση με τα κρυπτονομίσματα στο παρελθόν. Ενώ η ιδέα έχει κάποιο έρεισμα, τα CBDCs θα μπορούσαν πιθανώς να επιτύχουν αυτόν τον στόχο καλύτερα από τα αποκεντρωμένα κρυπτονομίσματα, όπως το Bitcoin. Κάθε νόμιμος πολίτης που έχει εύκολη πρόσβαση σε τραπεζικό λογαριασμό χαμηλού κόστους, μπορεί να αυξήσει την οικονομική ένταξη του.

Ένα άλλο όφελος είναι οι τεχνολογικές εξελίξεις που μπορεί να επιφέρει η αναμόρφωση του συστήματος χρημάτων. Ενώ ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων fiat είναι ουσιαστικά αριθμοί σε μια βάση δεδομένων, το μεγαλύτερο μέρος της υποδομής είναι αρκετά αναχρονιστικό. Εξαιτίας του τρέχοντος περίπλοκου χρηματοοικονομικού συστήματος, η αποστολή χρημάτων μπορεί να διαρκέσει πολλές ημέρες.

Κατά τη διάρκεια των οικονομικών αντιδράσεων στην πανδημία COVID, έχουμε δει ότι οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να ενεργούν πιο γρήγορα από ποτέ. Τα CBDCs μπορούν να επιτρέψουν στις κεντρικές τράπεζες και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να εφαρμόσουν αλλαγές στη νομισματική πολιτική πιο άμεσα από ποτέ. Αυτό έχει τη δυνατότητα να αναθεωρήσει τον τρόπο λειτουργίας της κεντρικής τράπεζας.

Το CBDC διευκολύνει επίσης τις κυβερνήσεις και τις κεντρικές τράπεζες να εντοπίζουν την παράνομη δραστηριότητα.

 

ψηφιακό νόμισμα κεντρικής τράπεζας CBDCs έναντι stablecoins

Λοιπόν, όλα αυτά ακούγονται τρομερά σαν σταθερό Bitcoin, έτσι; Λειτουργικά, είναι κάπως παρόμοια – και τα δύο αντιπροσωπεύουν χρήματα σε μορφή ψηφιακού διακριτικού. Ωστόσο, είναι αρκετά διαφορετικά.

Η έκδοση stablecoin συνήθως αντιμετωπίζεται από μια ιδιωτική οντότητα και είναι βασικά μια αναπαράσταση χρημάτων ή κάποιου άλλου περιουσιακού στοιχείου. Μπορούν να εξαργυρωθούν για την αξία που αντιπροσωπεύουν, αλλά δεν είναι χρήματα. Τα CBDCs, από την άλλη πλευρά, εκδίδονται από την κυβέρνηση ως ΧΡΗΜΑΤΑ fiat.

 

CBDCs έναντι κρυπτονομισμάτων

Όπως αναφέραμε νωρίτερα, τα έαν ψηφιακό νόμισμα κεντρικής τράπεζας διαφέρει από τα κρυπτονομίσματα. Τα CBDCs εκδίδονται από μια κεντρική τράπεζα ως νόμιμες προσφορές από την κυβέρνηση. Θα μπορούσατε να σκεφτείτε ένα CBDC όπως τα τραπεζογραμμάτια – είναι μια μονάδα λογαριασμού, ένα μέσο πληρωμής και ένα κατάστημα αξίας.

Τα πραγματικά κρυπτονομίσματα όπως το Bitcoin είναι αρκετά διαφορετικά. Δεν εκδίδονται από μια κυβέρνηση και δεν ενδιαφέρονται πραγματικά για τα εθνικά σύνορα. Είναι χωρίς άδεια, χωρίς εμπιστοσύνη και με ανοχή στη λογοκρισία. Επιπλέον, δεν υπάρχει κεντρική οντότητα που ελέγχει το δίκτυο. Κανείς δεν μπορεί να κάνει μαύρη λίστα της διεύθυνσης Bitcoin από την αποστολή συναλλαγής σε άλλη διεύθυνση Bitcoin.

Λοιπόν, ποιο είναι καλύτερο; Εξαρτάται από την περίπτωση χρήσης. Το γεγονός ότι η Ελένη μπορεί να στείλει Bitcoin στον Νίκο, χωρίς μεσάζοντες ή οποιονδήποτε έχει τη δυνατότητα να λογοκρίνει τη συναλλαγή, είναι μια ισχυρή ιδέα. Ταυτόχρονα, έχει τα μειονεκτήματά του. Τι γίνεται αν κλαπεί ένα τεράστιο κομμάτι των χρημάτων; Τι γίνεται αν η Ελένη στέλνει κατά λάθος τις αποταμιεύσεις ζωής της σε λάθος διεύθυνση;

Μερικές φορές, μπορεί να είναι χρήσιμο για μια οντότητα να έχει τη δύναμη να επαναφέρει συναλλαγές ή διευθύνσεις μαύρης λίστας. Άλλες φορές, είναι πιο χρήσιμο να αποκομίσουμε τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει ένα αποκεντρωμένο δίκτυο όπως το Bitcoin στον κόσμο.

Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν υλικό δεν περιέχει και δεν πρέπει να ερμηνεύεται ως περιέχον επενδυτική συμβουλή, επενδυτικές συστάσεις, προσφορά ή προσέλκυση για συναλλαγές σε χρηματοοικονομικά μέσα. Λάβετε υπόψη ότι αυτή η ανάλυση συναλλαγών δεν αποτελεί αξιόπιστο δείκτη για τυχόν τρέχουσες ή μελλοντικές επιδόσεις, καθώς οι συνθήκες ενδέχεται να αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου. Πριν λάβετε οποιεσδήποτε επενδυτικές αποφάσεις, θα πρέπει να ζητήσετε συμβουλές από ανεξάρτητους πιστοποιημένους χρηματοοικονομικούς συμβούλους για να βεβαιωθείτε ότι κατανοείτε τους κινδύνους. ΠΡΟΣΟΧΗ στην μεταβλητότητα των τιμών των Κρυπτονομισμάτων και στις συναλλαγές CFD καθώς υπάρχουν κίνδυνοι για απώλειες των κεφαλαίων σας.

Share Tweet

Top Πάροχοι σε crypto trading

Binance Binance.com
Το κεφάλαιο σας βρίσκεται σε κίνδυνο προσοχή στην μεταβλητότητα των τιμών των κρυπτνομισμάτων
Kriptomat Αγοραπωλησίες crypto στην Kriptomat
Το κεφάλαιο σας βρίσκετε σε κίνδυνο. Προσοχή στην μεταβλητότητα των τιμών των κρυπτονομισμάτων
Ava Trade Συνδέσου και ξεκίνα τις συναλαγές!
*71% των λογαριασμών ιδιωτών πελατών χάνουν χρήματα στις συναλλαγές τους σε CFD με αυτό τον πάροχο.
Plus500 Ξεκίνα με Plus500
86% των λογαριασμών ιδιωτών πελατών χάνουν χρήματα στις συναλλαγές τους σε CFD