Bitcoin και οι διαφορές του με τα παραδοσιακά νομίσματα

Για να ξεπεράσουμε κάποια από τη σύγχυση γύρω από το bitcoin, πρέπει να το χωρίσουμε σε δύο συνιστώσες.  Από τη μία πλευρά, υπάρχει το νόμισμα bitcoin που για συντομία από εδώ και πέρα θα το αποκαλούμε BTC και είναι ένα απόσπασμα κώδικα που αντιπροσωπεύει την  ιδιοκτησία μιας ψηφιακής ιδέας. Από την άλλη υπάρχει τα δίκτυο του bitcoin που είναι ένα κατανεμημένο δίκτυο υπολογιστών που διατηρεί ένα ημερολόγιο των υπολοίπων του BTC.

Το σύστημα επιτρέπει την αποστολή πληρωμών μεταξύ χρηστών χωρίς να διέρχεται από μια κεντρική αρχή, όπως μια τράπεζα . Το BTC Δημιουργείται και κρατείται ηλεκτρονικά έτσι
τα Bitcoins δεν εκτυπώνονται αλλά παράγονται από υπολογιστές σε όλο τον κόσμο,χρησιμοποιώντας το ελεύθερο λογισμικό.

Το BTC ήταν το πρώτο παράδειγμα αυτού που αποκαλούμε σήμερα Κρυπτονομίσματα, μιας αυξανόμενης κατηγορίας περιουσιακών στοιχείων που μοιράζεται μερικά χαρακτηριστικά των παραδοσιακών νομισμάτων, με επαλήθευση βασισμένη στην κρυπτογραφία αλλά ποιος το δημιούργησε;

Ένας προγραμματιστής λογισμικού που πήρε το όνομα Satoshi Nakamoto πρότεινε την τεχνολογία του bitcoin το 2008, ως ένα ηλεκτρονικό σύστημα πληρωμών που βασίζεται σε μία μαθηματική απόδειξη που ανακάλυψε. Η ιδέα ήταν να δημιουργηθεί ένα μέσο ανταλλαγής, ανεξάρτητο από οποιαδήποτε κεντρική αρχή, που θα μπορούσε να μεταφερθεί ηλεκτρονικά με ασφαλή, επαληθεύσιμο και αμετάβλητο τρόπο.

Με ποιους το bitcoin τρόπους είναι διαφορετικό από τα παραδοσιακά νομίσματα;

Bitcoin: top 10 simvoules

Το Bitcoin μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να πληρώσει τα πράγματα ηλεκτρονικά, αν και τα δύο μέρη είναι πρόθυμα. Με αυτή την έννοια, μοιάζει με τα συμβατικά δολάρια, ευρώ ή γιεν,
τα οποία επίσης διακινούνται ψηφιακά. Παρόλα αυτά υπάρχουν σημαντικές διαφορές του BTC σε σχέση με τα συμβατικά νομίσματα οι οποίες αναφέρονται παρακάτω:

1. Αποκέντρωση

Το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό του Bitcoin είναι ότι είναι αποκεντρωμένο. Κανένα ίδρυμα δεν ελέγχει το δίκτυο bitcoin το οποίο διατηρείται από μια ομάδα ελεγκτών εθελοντών και διοικείται από ένα ανοικτό δίκτυο εξειδικευμένων υπολογιστών που βρίσκονται σε όλο τον κόσμο.

Η τεχνολογία του Bitcoin επιλύει το “πρόβλημα διπλής δαπάνης” των ηλεκτρονικών νομισμάτων (στο οποίο τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία μπορούν εύκολα να αντιγραφούν και να
χρησιμοποιηθούν ξανά) μέσω ενός έξυπνου συνδυασμού κρυπτογραφίας και οικονομικών κινήτρων. Στις παραδοσιακές συναλλαγές αυτή η λειτουργία εκπληρώνεται από τις τράπεζες,γεγονός που τους δίνει τον έλεγχο του παραδοσιακού συστήματος. Με το bitcoin, η ακεραιότητα των συναλλαγών διατηρείται από ένα κατανεμημένο και ανοικτό δίκτυο που δεν ανήκει σε κανέναν.

2. Περιορισμένη προσφορά

Τα παραδοσιακά νομίσματα (δολάρια, ευρώ, γιεν κ.λπ.) έχουν απεριόριστη προσφορά – οι κεντρικές τράπεζες μπορούν να εκδώσουν όσα θέλουν και μπορούν να επιχειρήσουν να χειραγωγήσουν την αξία ενός νομίσματος σε σχέση με άλλα. Οι κάτοχοι του νομίσματος και ιδιαίτερα οι πολίτες επωμίζονται το κόστος.

Με bitcoin, από την άλλη πλευρά, η προσφορά ελέγχεται αυστηρά από τον αλγόριθμο.Ένας μικρός αριθμός νέων bitcoins δημιουργείται κάθε ώρα και θα αυτή η διαδικασία θα συνεχίζεται με με μειωμένο ρυθμό μέχρι να φτάσει το μέγιστο των 21 εκατομμυρίων. Αυτό κάνει το bitcoinπιο ελκυστικό ως περιουσιακό στοιχείο – θεωρητικά, αν η ζήτηση μεγαλώσει και η προσφορά παραμείνει η ίδια, η αξία του θα αυξηθεί.

3 . Ψευδώνυμο

Ενώ οι αποστολείς παραδοσιακών ηλεκτρονικών πληρωμών συνήθως εντοπίζονται, οι χρήστες του bitcoin θεωρητικά λειτουργούν σε ημι-ανωνυμία. Δεδομένου ότι δεν υπάρχει κεντρική “επικύρωση”, οι χρήστες δεν χρειάζεται να πιστοποιήσουν τον εαυτό τους κατά την αποστολή bitcoin σε άλλο χρήστη. Όταν υποβάλλεται αίτημα συναλλαγής, τοπρωτόκολλο ελέγχει όλες τις προηγούμενες συναλλαγές για να επιβεβαιώσει ότι ο αποστολέας διαθέτει το απαραίτητο bitcoin καθώς και την εξουσιοδότηση για την αποστολή του. Το σύστημα δεν χρειάζεται να γνωρίζει την ταυτότητά του. Στην πράξη, κάθε χρήστης προσδιορίζεται από τη διεύθυνση του πορτοφολιού του και συναλλαγές μπορούν, με κάποια προσπάθεια, να παρακολουθούνται με αυτόν τον τρόπο.

Επιπλέον,τα περισσότερα ανταλλακτήρια που πωλούν BTC υποχρεούνται από το νόμο να διενεργούν ελέγχους ταυτότητας στους πελάτες τους προτού τους δοθεί η δυνατότητα να αγοράσουν ή να πουλήσουν bitcoin, δίδοντας έναν άλλο τρόπο μέσω του οποίου μπορεί να παρακολουθείται η χρήση του bitcoin. Δεδομένου ότι το δίκτυο είναι διαφανές, η πρόοδος μιας συγκεκριμένης συναλλαγής είναι ορατή σε όλους.

4. Παραποίηση Συναλλαγών

Οι συναλλαγές Bitcoin δεν μπορούν να αντιστραφούν, σε αντίθεση με τις παραδοσιακές συναλλαγές και αυτό συμβαίνει επειδή δεν υπάρχει κεντρικός “κριτής” που να μπορεί να πει “εντάξει, να επιστρέψει τα χρήματα”. Εάν μια συναλλαγή καταγραφεί στο δίκτυο και περάσει πάνω από μία ώρα, είναι αδύνατο να τροποποιηθεί. Παρόλο που κάτι τέτοιο μπορεί να ανησυχήσει μερικούς, το γεγονός αυτό είναι θετικό καθώς σημαίνει ότι οποιαδήποτε συναλλαγή στο δίκτυο bitcoin δεν μπορεί να αλλοιωθεί.

Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν υλικό δεν περιέχει και δεν πρέπει να ερμηνεύεται ως περιέχον επενδυτική συμβουλή, επενδυτικές συστάσεις, προσφορά ή προσέλκυση για συναλλαγές σε χρηματοοικονομικά μέσα. Λάβετε υπόψη ότι αυτή η ανάλυση συναλλαγών δεν αποτελεί αξιόπιστο δείκτη για τυχόν τρέχουσες ή μελλοντικές επιδόσεις, καθώς οι συνθήκες ενδέχεται να αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου. Πριν λάβετε οποιεσδήποτε επενδυτικές αποφάσεις, θα πρέπει να ζητήσετε συμβουλές από ανεξάρτητους πιστοποιημένους χρηματοοικονομικούς συμβούλους για να βεβαιωθείτε ότι κατανοείτε τους κινδύνους. ΠΡΟΣΟΧΗ στην μεταβλητότητα των τιμών των Κρυπτονομισμάτων και στις συναλλαγές CFD καθώς υπάρχουν κίνδυνοι για απώλειες των κεφαλαίων σας.

Share Tweet

Top Πάροχοι σε crypto trading

Binance Binance.com
Το κεφάλαιο σας βρίσκεται σε κίνδυνο προσοχή στην μεταβλητότητα των τιμών των κρυπτνομισμάτων
Kriptomat Αγοραπωλησίες crypto στην Kriptomat
Το κεφάλαιο σας βρίσκετε σε κίνδυνο. Προσοχή στην μεταβλητότητα των τιμών των κρυπτονομισμάτων
Ava Trade Συνδέσου και ξεκίνα τις συναλαγές!
*71% των λογαριασμών ιδιωτών πελατών χάνουν χρήματα στις συναλλαγές τους σε CFD με αυτό τον πάροχο.
Plus500 Ξεκίνα με Plus500
82% των λογαριασμών ιδιωτών πελατών χάνουν χρήματα στις συναλλαγές τους σε CFD