Vitalik Buterin: Ο άνθρωπος πίσω από το Ethereum

O Vitalik Buterin είναι ένας οραματιστής των κρυπτονομισμάτων. Σε τέτοιο βαθμό, που ο δημιουργός του Ethereum (ETH), του δεύτερου μεγαλύτερου κρυπτονομίσματος στην αγορά, επιλέχθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Time ως ένας από τους 100 ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή, για το 2021.

Ο Buterin έγραψε τη λευκή βίβλο για το Ethereum το 2013, όταν ήταν μόλις 19 ετών. Είδε έναν τρόπο να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία blockchain, στην οποία βασίζεται το Bitcoin (BTC), και να το μεταφέρει σε άλλο επίπεδο χρησιμοποιώντας έξυπνα συμβόλαια.

Τα έξυπνα συμβόλαια είναι μικροσκοπικά κομμάτια αυτοεκτελούμενου κώδικα που ζουν στο blockchain. Μετατρέπουν το δίκτυο από ένα εξελιγμένο καθολικό συναλλαγών σε ένα προγραμματιζόμενο δίκτυο. Το δίκτυο του Ethereum φιλοξενεί πλέον χιλιάδες αποκεντρωμένες εφαρμογές (dApps) και άλλα κρυπτονομίσματα. Αρκετές εναλλακτικές λύσεις έχουν εμφανιστεί, αλλά το Ethereum παραμένει η κυρίαρχη δύναμη.

 

Το ιστορικό του Vitalik Buterin

Ο διάσημος πλέον 27χρονος δισεκατομμυριούχος δεν τελείωσε το πανεπιστήμιο. Ο Ρωσοκαναδός σταμάτησε τις σπουδές του στην επιστήμη των υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο του Waterloo το 2014, για να αφιερώσει τον χρόνο του στην κατασκευή του Ethereum. Τότε, του είχε απονεμηθεί μια υποτροφία Thiel, αξίας $100.000, η ​​οποία – εκτός από χρηματοδότηση – προσφέρει καθοδήγηση και πόρους σε ταλαντούχους νέους, για να τους βοηθήσει να ακολουθήσουν τις ιδέες τους.

Γεννημένος στην Kolomna της Ρωσίας (περίπου 100 χιλιόμετρα μακριά από τη Μόσχα), ο Buterin μετακόμισε στο Τορόντο του Καναδά λίγο πριν τα έκτα του γενέθλια. Στον Καναδά, οι δεξιότητές του στα μαθηματικά και τον προγραμματισμό τον οδήγησαν σε ένα σχολείο για χαρισματικά παιδιά.

Μόλις ο Buterin «αγκάλιασε» το Bitcoin, άρχισε να γράφει σε ένα ιστολόγιο για Bitcoin, ώστε να αποκτήσει κάποιο κέρδος από τα κορυφαίο κρυπτονόμισμα. Αμέσως μετά, ίδρυσε το Bitcoin Magazine με τον Mihai Alisie, ο οποίος προχώρησε μαζί του στην ίδρυση του Ethereum.

Ο Buterin έγραψε στη σελίδα του about.me, ότι ένα τραυματικό συμβάν στο World of Warcraft το 2010, ήταν ένας από τους λόγους πίσω από την αφοσίωσή του σε όλα τα αποκεντρωμένα πράγματα. Είπε ότι μια μέρα η Blizzard, αφαίρεσε ένα στοιχείο από το ξόρκι του warlock, το οποίο μπορούσε να προκαλέσει ζημιά στον αντίπαλο.

«Κοιμήθηκα κλαίγοντας και εκείνη την ημέρα συνειδητοποίησα την φρίκη που μπορούν να προκαλέσουν οι συγκεντρωτικές υπηρεσίες», είπε ο Buterin. Η αποκέντρωση – η απομάκρυνση του μεσάζοντα – ήταν ένα σημαντικό μέρος της ανάπτυξης του Ethereum.

Συνιδρυτής του Ethereum

Η λευκή βίβλος του Buterin προσέλκυσε το ενδιαφέρον από πολλές πλευρές. Tο Ethereum είχε οκτώ συνιδρυτές – κάτι που, σύμφωνα με το The Block, ήταν μια απόφαση που αργότερα μετάνιωσε ο Buterin. Αρκετοί συνέχισαν να δημιουργούν τα δικά τους έργα crypto, όπως ο Gavin Wood και το Polkadot (DOT), καθώς και ο Charles Hoskinson και το Cardano (ADA). Από τους αρχικούς ιδρυτές, μόνο ο Buterin συνεχίζει να συμμετέχει στο Ethereum.

Ο Buterin είναι μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου του Ethereum Foundation, ενός οργανισμού που διέπει την ανάπτυξη του Ethereum, ελέγχει το ταμείο και εργάζεται για τη συμμετοχή της κοινότητας.

Το Ethereum σήμερα είναι η ραχοκοκαλιά για μια σειρά από έργα κρυπτονομισμάτων. Σύμφωνα με το State of the dApps, έχει σχεδόν 3.000 dApps στην πλατφόρμα του – περίπου το 75% του συνόλου. Είναι επίσης μια δημοφιλής πλατφόρμα για τα δημοφιλή μη ανταλλάξιμα νομίσματα (NFT). Τα NFTs είναι ένας τύπος ψηφιακού συλλεκτικού υλικού, που χρησιμοποιεί έξυπνα συμβόλαια για την καταγραφή πληροφοριών πνευματικών δικαιωμάτων και ιδιοκτησίας.

Ωστόσο, το δίκτυο του Ethereum έχει πέσει θύμα της δικής του επιτυχίας. Μάχεται με την μεγάλη συμφόρηση και τις υψηλές χρεώσεις αερίου (συναλλαγής). Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Buterin ξοδεύει πολύ χρόνο στο Eth2 – μια ασφαλέστερη, ταχύτερη και πιο επεκτάσιμη έκδοση του Ethereum. Το Eth2 θα αφήσει επίσης πίσω του το πολυσυζητημένο ενεργειακό μοντέλο εξόρυξης Proof of Work.

Ακόμη και χωρίς το Eth2, η τιμή του Ethereum έχει αυξηθεί πάνω από 420% φέτος. Και έχει αυξηθεί πάνω από 245.000% από τότε που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά.

 

Buterin με τα δικά του λόγια

Ο καλύτερος τρόπος για να καταλάβεις οποιονδήποτε είναι ακούγοντας τι έχει να πει. Εδώ είναι η επιλογή μας από χρήσιμα ή ενδιαφέροντα αποσπάσματα του Buterin.

2016: “Όταν προέκυψε η ιδέα του Ethereum, η πρώτη μου σκέψη ήταν, εντάξει, αυτό το πράγμα είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό και θα έχω πέντε επαγγελματίες να πέφτουν σαν βροχή πάνω μου και να μου λένε πόσο ανόητος είμαι που δεν βλέπω ένα σωρό εμφανή ελαττώματα”, είπε σε συνέντευξή του στο Wired.com. “Δύο εβδομάδες αργότερα ήμουν εξαιρετικά έκπληκτος που τίποτα από αυτά δεν συνέβη. Όπως αποδείχτηκε, η βασική ιδέα του Ethereum ήταν καλή, βασικά, απόλυτα υγιής.”

2017: Η συμβουλή του Buterin στο Twitter εξακολουθεί να ισχύει σήμερα, “Υπενθύμιση: Τα κρυπτονομίσματα εξακολουθούν να είναι μια νέα και κερδοσκοπική κατηγορία περιουσιακών στοιχείων και θα μπορούσαν να πέσουν σχεδόν στο μηδέν, ανά πάσα στιγμή. Μην βάζετε περισσότερα χρήματα από όσα μπορείτε να χάσετε. Εάν προσπαθείτε να βρείτε πού να αποθηκεύσετε τις αποταμιεύσεις σας, τα παραδοσιακά περιουσιακά στοιχεία εξακολουθούν να είναι το ασφαλέστερο στοίχημά σας.”

2021: Απαντώντας σε μια ερώτηση σχετικά με το πιο δύσκολο μάθημα που είχε πάρει μέσω του Ethereum, έγραψε στο Twitter: “Οι άνθρωποι είναι πιο δύσκολο να συντονιστούν στενά σε μικρές ομάδες, από ό,τι περίμενα. Δεν μπορείτε απλώς να κάνετε τους πάντες να κάθονται σε έναν κύκλο, ειδικά όταν παίζονται τεράστιες συγκρούσεις κινήτρων».

Αγοράζοντας Ethereum

Εάν αυτά που μάθατε για τον Buterin σας έκαναν να θέλετε να επενδύσετε στο Ethereum, μπορείτε να το αγοράσετε από τις περισσότερες κορυφαίες πλατφόρμες και ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων. Αλλά ακόμη και ένα καθιερωμένο κρυπτονόμισμα όπως το Ethereum, μπορεί να είναι μια ασταθής και επικίνδυνη επένδυση. Φροντίστε να κάνετε τη δική σας έρευνα και να ακολουθήσετε τη συμβουλή του Buterin: Ξοδέψτε μόνο χρήματα, τα οποία έχετε την πολυτέλεια να χάσετε.

Πηγή: fool.com

Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν υλικό δεν περιέχει και δεν πρέπει να ερμηνεύεται ως περιέχον επενδυτική συμβουλή, επενδυτικές συστάσεις, προσφορά ή προσέλκυση για συναλλαγές σε χρηματοοικονομικά μέσα. Λάβετε υπόψη ότι αυτή η ανάλυση συναλλαγών δεν αποτελεί αξιόπιστο δείκτη για τυχόν τρέχουσες ή μελλοντικές επιδόσεις, καθώς οι συνθήκες ενδέχεται να αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου. Πριν λάβετε οποιεσδήποτε επενδυτικές αποφάσεις, θα πρέπει να ζητήσετε συμβουλές από ανεξάρτητους πιστοποιημένους χρηματοοικονομικούς συμβούλους για να βεβαιωθείτε ότι κατανοείτε τους κινδύνους. ΠΡΟΣΟΧΗ στην μεταβλητότητα των τιμών των Κρυπτονομισμάτων και στις συναλλαγές CFD καθώς υπάρχουν κίνδυνοι για απώλειες των κεφαλαίων σας.

Share Tweet

Top Πάροχοι σε crypto trading

Binance Binance.com
Το κεφάλαιο σας βρίσκεται σε κίνδυνο προσοχή στην μεταβλητότητα των τιμών των κρυπτνομισμάτων
Kriptomat Αγοραπωλησίες crypto στην Kriptomat
Το κεφάλαιο σας βρίσκετε σε κίνδυνο. Προσοχή στην μεταβλητότητα των τιμών των κρυπτονομισμάτων
Ava Trade Συνδέσου και ξεκίνα τις συναλαγές!
*71% των λογαριασμών ιδιωτών πελατών χάνουν χρήματα στις συναλλαγές τους σε CFD με αυτό τον πάροχο.
Plus500 Ξεκίνα με Plus500
86% των λογαριασμών ιδιωτών πελατών χάνουν χρήματα στις συναλλαγές τους σε CFD