Aποκεντρωμένες εφαρμογές (DApps) και αποκεντρωμένη χρηματοδότηση (DeFi)

Οι αποκεντρωμένες εφαρμογές (DApps) είναι εφαρμογές που εκτελούνται σε ένα κατανεμημένο υπολογιστικό σύστημα, δηλαδή σε ένα δίκτυο blockchain. Ενώ υπάρχουν διάφοροι τρόποι ορισμού ενός DApp, συνήθως περιγράφονται ως εφαρμογές που έχουν τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

  • Open Source – Ο πηγαίος κώδικας διατίθεται σκόπιμα στο κοινό. Αυτό σημαίνει ότι οποιοσδήποτε μπορεί να επαληθεύσει, να χρησιμοποιήσει, να αντιγράψει και να τροποποιήσει τον κώδικα.
  • Αποκεντρωμένη – Δεδομένου ότι οι DApps εκτελούνται σε δίκτυα blockchain, δεν ελέγχονται από μία οντότητα ή αρχή. Αντ ‘αυτού, συντηρούνται από πολλούς χρήστες (ή κόμβους).
  • Κρυπτογραφικά ασφαλής – Η εφαρμογή προστατεύεται από κρυπτογραφία, που σημαίνει ότι όλα τα δεδομένα καταγράφονται και διατηρούνται σε δημόσιο blockchain. Δεν υπάρχει κανένα σημείο αποτυχίας.

Υπάρχουν πολλά ζητήματα σε εφαρμογές παλαιού τύπου που προσπαθούν να λύσουν οι DApps. Το κύριο πλεονέκτημα της επιλογής DApp έναντι μιας παραδοσιακής εφαρμογής είναι ότι η τελευταία χρησιμοποιεί μια κεντρική αρχιτεκτονική, αποθηκεύοντας τα δεδομένα τους σε διακομιστές που ελέγχονται από μία μόνο οντότητα. Αυτό σημαίνει ότι έχουν ένα μόνο σημείο αποτυχίας, το οποίο είναι ευαίσθητο σε τεχνικά προβλήματα και κακόβουλες επιθέσεις.

Ένας κεντρικός διακομιστής που έχει παραβιαστεί ενδέχεται να καταργήσει ολόκληρο το δίκτυο της εφαρμογής, καθιστώντας το προσωρινά ή μόνιμα άχρηστο. Εκτός από αυτό, τα κεντρικά συστήματα υποφέρουν συχνά από διαρροή δεδομένων ή κλοπή, θέτοντας σε κίνδυνο τις εταιρείες και τους μεμονωμένους χρήστες.

Υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία DApps, με διαφορετικές περιπτώσεις χρήσης. Μπορεί να περιλαμβάνουν  παιχνίδια , πλατφόρμες κοινωνικών μέσων, πορτοφόλια κρυπτογράφησης και οικονομικές εφαρμογές (DeFi).

Συνοψίζοντας, τα DApps έχουν σχεδιαστεί ως έργα ανοιχτού κώδικα που εκτελούνται πάνω από ένα δίκτυο blockchain. Με τη σειρά του, ο κατανεμημένος χαρακτήρας αυτών των δικτύων παρέχει διαφάνεια, αποκέντρωση και αντίσταση στις επιθέσεις.

 

Ορισμός DeFi

Το DeFi σημαίνει «αποκεντρωμένη χρηματοδότηση» και αναφέρεται στο οικοσύστημα που αποτελείται από χρηματοοικονομικές εφαρμογές που αναπτύσσονται πάνω σε συστήματα blockchain.

Το DeFi μπορεί να οριστεί ως η κίνηση που προωθεί τη χρήση αποκεντρωμένων δικτύων και λογισμικού ανοιχτού κώδικα για τη δημιουργία πολλαπλών τύπων χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και προϊόντων. Η ιδέα είναι να αναπτυχθεί και να λειτουργήσει οικονομικά  DApps πάνω από ένα διαφανές και αβέβαιο πλαίσιο, όπως χωρίς άδεια blockchains και άλλα πρωτόκολλα peer-to-peer (P2P) .

Επί του παρόντος, οι τρεις μεγαλύτερες λειτουργίες του DeFi είναι:

  • Δημιουργία νομισματικών τραπεζικών υπηρεσιών (π.χ. έκδοση stablecoin)
  • Παροχή πλατφορμών δανεισμού peer-to-peer ή pooled
  • Ενεργοποίηση προηγμένων χρηματοοικονομικών μέσων όπως DEX, πλατφόρμες διακριτικοποίησης, παράγωγα και αγορές προβλέψεων

Μέσα σε αυτά τα τρία πεδία, υπάρχουν διάφοροι τύποι υπηρεσιών DeFi. Μερικά άλλα παραδείγματα προϊόντων και περιπτώσεων χρήσης περιλαμβάνουν πρωτόκολλα χρηματοδότησης, εργαλεία ανάπτυξης λογισμικού, κατασκευή ευρετηρίου, πρωτόκολλα πληρωμής συνδρομής και εφαρμογές ανάλυσης δεδομένων. Τα DeFi DApps μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για KYC, AML και άλλες υπηρεσίες διαχείρισης ταυτότητας.

Η αποκεντρωμένη χρηματοδότηση αποφέρει πολλά οφέλη σε σύγκριση με τις παραδοσιακές χρηματοοικονομικές υπηρεσίες. Μέσω της χρήσης έξυπνων συμβάσεων και κατανεμημένων συστημάτων, η ανάπτυξη μιας οικονομικής εφαρμογής ή προϊόντος γίνεται πολύ λιγότερο περίπλοκη και ασφαλής. Για παράδειγμα, πολλά dApps αναπτύσσονται πάνω από στο Ethereum blockchain, το οποίο παρέχει μειωμένο λειτουργικό κόστος και χαμηλότερα εμπόδια εισόδου.

Συνοψίζοντας, το κίνημα DeFi μετατρέπει τα παραδοσιακά χρηματοοικονομικά προϊόντα στον ανοιχτό κώδικα και στον αποκεντρωμένο κόσμο, ο οποίος αφαιρεί την ανάγκη για μεσάζοντες, μειώνει το συνολικό κόστος και βελτιώνει σημαντικά την ασφάλεια.

Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν υλικό δεν περιέχει και δεν πρέπει να ερμηνεύεται ως περιέχον επενδυτική συμβουλή, επενδυτικές συστάσεις, προσφορά ή προσέλκυση για συναλλαγές σε χρηματοοικονομικά μέσα. Λάβετε υπόψη ότι αυτή η ανάλυση συναλλαγών δεν αποτελεί αξιόπιστο δείκτη για τυχόν τρέχουσες ή μελλοντικές επιδόσεις, καθώς οι συνθήκες ενδέχεται να αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου. Πριν λάβετε οποιεσδήποτε επενδυτικές αποφάσεις, θα πρέπει να ζητήσετε συμβουλές από ανεξάρτητους πιστοποιημένους χρηματοοικονομικούς συμβούλους για να βεβαιωθείτε ότι κατανοείτε τους κινδύνους. ΠΡΟΣΟΧΗ στην μεταβλητότητα των τιμών των Κρυπτονομισμάτων και στις συναλλαγές CFD καθώς υπάρχουν κίνδυνοι για απώλειες των κεφαλαίων σας.

Share Tweet

Top Πάροχοι σε crypto trading

Binance Binance.com
Το κεφάλαιο σας βρίσκεται σε κίνδυνο προσοχή στην μεταβλητότητα των τιμών των κρυπτνομισμάτων
Kriptomat Αγοραπωλησίες crypto στην Kriptomat
Το κεφάλαιο σας βρίσκετε σε κίνδυνο. Προσοχή στην μεταβλητότητα των τιμών των κρυπτονομισμάτων
Ava Trade Συνδέσου και ξεκίνα τις συναλαγές!
*71% των λογαριασμών ιδιωτών πελατών χάνουν χρήματα στις συναλλαγές τους σε CFD με αυτό τον πάροχο.
Plus500 Ξεκίνα με Plus500
86% των λογαριασμών ιδιωτών πελατών χάνουν χρήματα στις συναλλαγές τους σε CFD