Τι είναι το Ethereum Plasma;

Η επεκτασιμότητα είναι ένα από τα σημαντικότερα σημεία ενδιαφέροντος του Ethereum blockchain. Οι τρέχοντες περιορισμοί που αντιμετωπίζει το δίκτυο όσον αφορά τη χωρητικότητα και την ταχύτητα εμποδίζουν την υιοθέτησή του σε μεγαλύτερη κλίμακα.

Το Ethereum Plasma προτάθηκε από τον συνιδρυτή του Ethereum, Vitalik Buterin, μαζί με τον Joseph Poon. Η ιδέα γεννήθηκε τον Αύγουστο του 2017, ως τεχνική λύσης κλιμάκωσης για το blockchain Ethereum. Μαζί με τον Thaddeus Dryja, ο Joseph Poon ήταν επίσης υπεύθυνος για τη σύλληψη του Lightning Network, το οποίο είναι μια λύση κλιμάκωσης που προτάθηκε για το Bitcoin το 2015. Παρόλο που το Plasma και το Lightning Network προτάθηκαν και ως λύσεις κλιμάκωσης για blockchains, το καθένα έχει τους δικούς του μηχανισμούς και ιδιαιτερότητες.

Αυτό το άρθρο θα παρουσιάσει εν συντομία το Ethereum Plasma, αλλά λάβετε υπόψη ότι το Plasma από μόνο του δεν είναι ένα έργο, είναι μια τεχνική κλιμάκωσης εκτός αλυσίδας ή ένα πλαίσιο για τη δημιουργία κλιμακούμενων εφαρμογών. Tο οποίο μπορεί να εφαρμοστεί με διαφορετικούς τρόπους από διαφορετικές ερευνητικές ομάδες ή εταιρείες.

 

Πώς λειτουργεί το Plasma;

Η κύρια ιδέα του Ethereum Plasma είναι η δημιουργία ενός πλαισίου δευτερευουσών αλυσίδων που θα επικοινωνούν και θα αλληλεπιδρούν όσο το δυνατόν πιο φειδωλά με την κύρια αλυσίδα (στην περίπτωση αυτή, το blockchain Ethereum). Ένα τέτοιο πλαίσιο σχεδιάζεται για να λειτουργεί ως δέντρο blockchain, το οποίο είναι ιεραρχικά διατεταγμένο με τέτοιο τρόπο ώστε πολλές μικρότερες αλυσίδες να μπορούν να δημιουργηθούν πάνω από την κύρια. Αυτές οι μικρότερες αλυσίδες αναφέρονται επίσης ως αλυσίδες πλάσματος ή αλυσίδες παιδιών. Σημειώστε ότι οι πλευρικές αλυσίδες και οι αλυσίδες πλάσματος είναι παρόμοιες, αλλά όχι το ίδιο πράγμα.

Η δομή Plasma χτίζεται με τη χρήση έξυπνων συμβολαίων και δέντρων Merkle, επιτρέποντας τη δημιουργία απεριόριστου αριθμού παιδικών αλυσίδων – οι οποίες είναι, ουσιαστικά, μικρότερα αντίγραφα του γονικού blockchain Ethereum. Πάνω από κάθε παιδική αλυσίδα, μπορούν να δημιουργηθούν περισσότερες αλυσίδες και αυτό είναι που χτίζει μια δομή που μοιάζει με δέντρο.

Βασικά, κάθε παιδική αλυσίδα Plasma είναι ένα προσαρμόσιμο έξυπνο συμβόλαιο που μπορεί να σχεδιαστεί για να λειτουργεί με έναν μοναδικό τρόπο, εξυπηρετώντας διαφορετικές ανάγκες. Αυτό σημαίνει ότι οι αλυσίδες μπορούν να συνυπάρχουν και να λειτουργούν ανεξάρτητα. Τελικά, το Plasma θα επιτρέψει στις επιχειρήσεις και τις εταιρείες να εφαρμόσουν κλιμακούμενες λύσεις με διάφορους τρόπους, ανάλογα με το συγκεκριμένο πλαίσιο και τις ανάγκες τους.

Επομένως, εάν το Plasma αναπτυχθεί και εφαρμοστεί με επιτυχία στο δίκτυο Ethereum, η κύρια αλυσίδα θα είναι λιγότερο πιθανό να έχει συμφόρηση επειδή κάθε παιδική αλυσίδα θα σχεδιαστεί για να λειτουργεί με ξεχωριστό τρόπο προς συγκεκριμένους στόχους. Oι οποίοι δεν σχετίζονται απαραίτητα με τους στόχους της κύριας αλυσίδας. Κατά συνέπεια, οι παιδικές αλυσίδες θα αμβλύνουν το συνολικό έργο της κύριας αλυσίδας.

 

Αποδείξεις απάτης

Η επικοινωνία μεταξύ των παιδικών αλυσίδων και της αλυσίδας ρίζας εξασφαλίζεται με αποδείξεις απάτης, επομένως η ρίζα είναι υπεύθυνη για τη διατήρηση του δικτύου ασφαλή και για την τιμωρία των κακόβουλων παραγόντων.

Κάθε παιδική αλυσίδα έχει τους δικούς της μηχανισμούς για την επικύρωση μπλοκ και μια συγκεκριμένη εφαρμογή απαλλαγής από απάτη, η οποία μπορεί να βασιστεί σε διαφορετικούς αλγόριθμους συναίνεσης. Οι πιο συνηθισμένες είναι η απόδειξη εργασίας, η απόδειξη πονταρίσματος και η απόδειξη εξουσίας.

Οι αποδείξεις απάτης διασφαλίζουν ότι σε περίπτωση κακόβουλης δραστηριότητας, οι χρήστες είναι σε θέση να αναφέρουν ανέντιμους κόμβους, να προστατεύουν τα χρήματά τους και να εξέρχονται από τη συναλλαγή (που περιλαμβάνει αλληλεπίδραση με την κύρια αλυσίδα). Με άλλα λόγια, τα αποδεικτικά στοιχεία απάτης χρησιμοποιούνται ως μηχανισμός μέσω του οποίου μια παιδική αλυσίδα Plasma, υποβάλλει καταγγελία στη μητρική της αλυσίδα ή στη βασική αλυσίδα.

 

MapReduce

Το white paper του Plasma παρουσιάζει επίσης μια πολύ ενδιαφέρουσα εφαρμογή των λεγόμενων υπολογισμών MapReduce. Βασικά, το MapReduce είναι ένα σύνολο λειτουργιών που είναι πολύ χρήσιμες για την οργάνωση και τον υπολογισμό δεδομένων σε πολλές βάσεις δεδομένων.

Στο πλαίσιο του Plasma, αυτές οι βάσεις δεδομένων είναι blockchains και η δομή των αλυσίδων που μοιάζει με δέντρο επιτρέπει στο MapReduce να εφαρμοστεί ως τρόπος διευκόλυνσης της επαλήθευσης των δεδομένων μέσα στο δέντρο των αλυσίδων. Γεγονός που αυξάνει σημαντικά την αποδοτικότητα του δικτύου.

 

Πρόβλημα μαζικής εξόδου από το Plasma

Ένα από τα κύρια σημεία ανησυχίας για το Plasma είναι το πρόβλημα Mass Exit, το οποίο αναφέρεται σε ένα σενάριο όπου πολλοί χρήστες προσπαθούν να εξέλθουν από την αλυσίδα Plasma τους ταυτόχρονα, πλημμυρίζοντας τη ρίζα και προκαλώντας συμφόρηση στο δίκτυο. Αυτό μπορεί να προκληθεί από δόλια δραστηριότητα, επιθέσεις δικτύου ή οποιοδήποτε άλλο κρίσιμο σφάλμα που μπορεί να παρουσιάσει μια παιδική αλυσίδα πλάσματος ή μια ομάδα αλυσίδων.

Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν υλικό δεν περιέχει και δεν πρέπει να ερμηνεύεται ως περιέχον επενδυτική συμβουλή, επενδυτικές συστάσεις, προσφορά ή προσέλκυση για συναλλαγές σε χρηματοοικονομικά μέσα. Λάβετε υπόψη ότι αυτή η ανάλυση συναλλαγών δεν αποτελεί αξιόπιστο δείκτη για τυχόν τρέχουσες ή μελλοντικές επιδόσεις, καθώς οι συνθήκες ενδέχεται να αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου. Πριν λάβετε οποιεσδήποτε επενδυτικές αποφάσεις, θα πρέπει να ζητήσετε συμβουλές από ανεξάρτητους πιστοποιημένους χρηματοοικονομικούς συμβούλους για να βεβαιωθείτε ότι κατανοείτε τους κινδύνους. ΠΡΟΣΟΧΗ στην μεταβλητότητα των τιμών των Κρυπτονομισμάτων και στις συναλλαγές CFD καθώς υπάρχουν κίνδυνοι για απώλειες των κεφαλαίων σας.

Share Tweet

Top Πάροχοι σε crypto trading

Binance Binance.com
Το κεφάλαιο σας βρίσκεται σε κίνδυνο προσοχή στην μεταβλητότητα των τιμών των κρυπτνομισμάτων
Kriptomat Αγοραπωλησίες crypto στην Kriptomat
Το κεφάλαιο σας βρίσκετε σε κίνδυνο. Προσοχή στην μεταβλητότητα των τιμών των κρυπτονομισμάτων
Ava Trade Συνδέσου και ξεκίνα τις συναλαγές!
*71% των λογαριασμών ιδιωτών πελατών χάνουν χρήματα στις συναλλαγές τους σε CFD με αυτό τον πάροχο.
Plus500 Ξεκίνα με Plus500
82% των λογαριασμών ιδιωτών πελατών χάνουν χρήματα στις συναλλαγές τους σε CFD