Blockchain. Η τεχνολογία πίσω από τα κρυπτονομίσματα

Σχεδόν όλοι έχουν ακούσει για το Bitcon αλλά πολύ λιγότεροι άνθρωποι γνωρίζουν σχετικά με την τεχνολογία Blockchain η οποία βρίσκεται πίσω από την δημιουργία των κρυπτονομισμάτων. Επειδή  θέση της ομάδας μας είναι ότι ο ορθολογικός επενδυτής πρέπει να εφαρμόζει αρχές της θεμελιώδους ανάλυσης , ο νέος επενδυτής στα κρυπτονομίσματα θα πρέπει να μάθει τα βασικά γύρω από την πολλά υποσχόμενη τεχνολογία του blocκchain. Λόγω της μεγάλης πολυπλοκότητας του θέματος θα δώσουμε ένα απλοποιημένο παράδειγμα της τεχνολογίας με μία αλληγορική περιγραφή.

blockchain

Τι είναι το Blockchain;

Ένα Blockchain είναι ένα ημερολόγιο που είναι σχεδόν αδύνατο να παραποιηθεί και μία βασική λειτουργία του πρωτοκόλλου είναι  ο αλγόριθμος Hash.

Ας φανταστούμε ότι 10 άτομα σε ένα δωμάτιο αποφάσισαν να κάνουν ένα δικό τους νόμισμα. Πρέπει να παρακολουθούν  τη ροή των κεφαλαίων και ένα άτομο – ας το αποκαλούμε Bob – αποφάσισε να κρατήσει μια λίστα όλων των συναλλαγών σε ένα ημερολόγιο.

Ένας άνθρωπος – τον αποκαλούμε Jack – αποφάσισε να κλέψει χρήματα. Για να αποκρύψει αυτό,  άλλαξε κρυφά όλες  τις καταχωρίσεις στο ημερολόγιο

Ο Bob  παρατήρησε ότι κάποιος είχε παρεμβαίνει στο ημερολόγιό του και αποφάσισε να αποτρέψει το να ξαναγίνει κάτι τέτοιο και βρήκε ένα πρόγραμμα που ονομάζεται λειτουργία Hash που μετατρέπει το κείμενο σε ένα σύνολο αριθμών και γραμμάτων.

 

Bitcoin Hash

 

Ένας hash είναι μια σειρά από αριθμούς και γράμματα που παράγονται από τις λειτουργίες κατακερματισμού. Μια συνάρτηση hash είναι μια μαθηματική συνάρτηση που παίρνει έναν μεταβλητό αριθμό χαρακτήρων και την μετατρέπει σε μια συμβολοσειρά με σταθερό αριθμό χαρακτήρων. Ακόμη και μια μικρή αλλαγή σε μια συμβολοσειρά δημιουργεί ένα εντελώς νέο hash.

Ο Jack αποφάσισε να αλλάξει τις καταχωρήσεις ξανά. Τη νύχτα έφτασε στο ημερολόγιο, άλλαξε το αρχείο και δημιούργησε ένα νέο hash.

Ο Bob παρατήρησε ότι κάποιος είχε παραποιήσει  ξανά το ημερολόγιο και  Αποφάσισε να περιπλέξει την καταγραφή κάθε συναλλαγής. Μετά από κάθε εγγραφή, εισήγαγε ένα hash που δημιουργήθηκε από το record + last hash. Έτσι, κάθε καταχώρηση εξαρτάται από την προηγούμενη.

Εάν ο Jack προσπαθήσει να αλλάξει την εγγραφή, θα πρέπει να αλλάξει το hash σε όλες τις προηγούμενες καταχωρήσεις. Αλλά ο Jack  πέρασε όλη τη νύχτα μετρώντας όλα τα hashes και τα παραποίησε όλα. Παρόλα αυτά  ο Bob δεν ήθελε να εγκαταλείψει. Αποφάσισε να προσθέσει έναν αριθμό μετά από κάθε καταχώρηση. Αυτός ο αριθμός ονομάζεται “Nonce”. Το nonce θα πρέπει να επιλέγεται έτσι ώστε ο δημιουργημένος hash να τελειώνει σε δύο μηδενικά.

Τώρα, για να φτιάξει αρχεία, ο Jack θα πρέπει να περάσει ώρες και ώρες επιλέγοντας το Nonce για κάθε γραμμή.Το σημαντικό σε αυτή την εφεύρεση είναι ότι όχι μόνο οι άνθρωποι, αλλά οι υπολογιστές δεν μπορούν να καταλάβουν το Nonce γρήγορα.

 

Κόμβοι

Αργότερα, ο Bob συνειδητοποίησε ότι υπήρχαν πάρα πολλά αρχεία και ότι δεν μπορούσε να κρατήσει ένα τέτοιο  ημερολόγιο   για πάντα. Έτσι, όταν έγραψε 5.000 συναλλαγές, τις μετέτρεψε σε υπολογιστικό φύλλο μιας σελίδας  και  διαδίδει το ημερολόγιο σε  10.000 υπολογιστές, οι οποίοι βρίσκονται  σε όλο τον κόσμο. Αυτοί οι υπολογιστές ονομάζονται κόμβοι και κάθε φορά που πραγματοποιείται μια συναλλαγή, πρέπει να εγκριθεί από τους κόμβους, ο καθένας από τους οποίους ελέγχει την εγκυρότητά του. Μόλις ένας κόμβος ελέγξει μια συναλλαγή υπάρχει ένα είδος ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, καθώς ορισμένοι κόμβοι μπορεί να πιστεύουν ότι η συναλλαγή είναι έγκυρη και άλλοι θεωρούν ότι είναι απάτη.

Όπως είπαμε οι κόμβοι που αναφέρθηκαν παραπάνω είναι υπολογιστές. Κάθε κόμβος έχει ένα αντίγραφο του ψηφιακού ημερολογίου ή Blockchain και ελέγχει την εγκυρότητα κάθε συναλλαγής. Εάν η πλειοψηφία των κόμβων λέει ότι μια συναλλαγή είναι έγκυρη τότε εγγράφεται σε ένα μπλοκ.

Τώρα, εάν ο Jack αλλάξει μία είσοδο, όλοι οι άλλοι υπολογιστές θα έχουν το αρχικό hash και δεν θα επέτρεπαν την αλλαγή να συμβεί.

blockchain

Τι είναι το Block

Αυτό το υπολογιστικό φύλλο ονομάζεται μπλοκ. Η όλη οικογένεια τεμαχίων είναι η Blockchain και κάθε κόμβος( υπολογιστής συνδεδεμένος στο δίκτυο) έχει ένα αντίγραφο του Blockchain. Όταν ένα μπλοκ φτάσει σε έναν ορισμένο αριθμό εγκεκριμένων συναλλαγών, τότε δημιουργείται ένα νέο μπλοκ.

Το Blockchain ενημερώνεται κάθε δέκα λεπτά κάτι που  γίνεται αυτόματα χωρίς να υπάρχει    κεντρικός υπολογιστής που καθοδηγεί το δίκτυο.Μόλις ενημερωθεί το υπολογιστικό φύλλο  δεν μπορεί πλέον να αλλάξει και είναι αδύνατο να παραποιηθεί. Μπορείτε να προσθέσετε μόνο νέες καταχωρήσεις σε αυτό ενώ  το μητρώο ενημερώνεται ταυτόχρονα σε όλους τους υπολογιστές του δικτύου.

 

Τι είναι το πορτοφόλι;

Ένα πορτοφόλι είναι μια σειρά αριθμών και γραμμάτων, όπως για παράδειγμα το 18c177926650e5550973303c300e136f22673b74. Αυτή είναι μια διεύθυνση που θα εμφανιστεί σε διάφορα μπλοκ εντός του Blockchain καθώς πραγματοποιούνται οι συναλλαγές. Δεν υπάρχουν ορατά αρχεία για το ποιος έκανε τι συναλλαγή με ποιον εκτός από  τον αριθμό του  πορτοφολιού.

 

Ψηφιακή υπογραφή

Για να πραγματοποιήσετε μια συναλλαγή χρειάζεστε δύο πράγματα: ένα πορτοφόλι, το οποίο είναι βασικά μια διεύθυνση, και ένα ιδιωτικό κλειδί. Το ιδιωτικό κλειδί είναι μια σειρά τυχαίων αριθμών, αλλά σε αντίθεση με τη διεύθυνση, το ιδιωτικό κλειδί πρέπει να παραμείνει μυστικό.Όταν κάποιος αποφασίσει να στείλει νομίσματα σε οποιονδήποτε άλλο, πρέπει να υπογράψει το μήνυμα που περιέχει τη συναλλαγή με το ιδιωτικό κλειδί του. Το σύστημα των δύο κλειδιών βρίσκεται στο επίκεντρο της κρυπτογράφησης και και η χρήση του πολύ προηγείται της ύπαρξης Blockchain. Μόλις αποστέλλεται το μήνυμα μεταδίδεται στο δίκτυο Blockchain και το δίκτυο των κόμβων επεξεργάζεται στη συνέχεια στο μήνυμα για να βεβαιωθεί ότι η συναλλαγή που περιέχει είναι έγκυρη. Εάν επιβεβαιώσει την εγκυρότητα, η συναλλαγή τοποθετείται σε ένα μπλοκ και στη συνέχεια δεν μπορούν να αλλάξουν πληροφορίες σχετικά με αυτήν.

Τι είναι τα κρυπτογραφικά κλειδιά;

Ένα κρυπτογραφικό κλειδί είναι μια σειρά αριθμών και γραμμάτων. Τα κρυπτογραφικά κλειδιά γίνονται από βασικές γεννήτριες ή keygens. Αυτά τα keygens χρησιμοποιούν πολύ προχωρημένα μαθηματικά που περιλαμβάνουν πρωταρχικούς αριθμούς για να δημιουργήσουν κλειδιά.

Πρωτόκολλα

Το Blockchain αποτελείται από ξεχωριστές προδιαγραφές συμπεριφοράς, ένα μεγάλο σύνολο κανόνων που προγραμματίζονται σε αυτό και αυτές οι προδιαγραφές ονομάζονται πρωτόκολλα. Η εφαρμογή συγκεκριμένων πρωτοκόλλων έκανε ουσιαστικά το Blockchain αυτό που είναι – μια κατανεμημένη βάση δεδομένων πληροφοριών από ομότιμους και εξασφαλισμένους χρήστες ενώ πρωτόκολλα του Blockchain διασφαλίζουν ότι το δίκτυο λειτουργεί με τον τρόπο που επιδιώχθηκε από τους δημιουργούς του, παρόλο που είναι εντελώς αυτόνομο και δεν ελέγχεται από κανέναν.

Τι είναι η εξόρυξη;

Οι miners  στο Blockchain είναι οι υπολογιστές  που παράγουν block, επιλύοντας τους αλγορίθμους  εργασίας. Εάν ένας miner  παράγει ένα μπλοκ που εγκρίνεται με ηλεκτρονική συναίνεση των κόμβων τότε ο miner  ανταμείβεται με νομίσματα και από τον Οκτώβριο του 2017, οι miners  Bitcoin παίρνουν 12,5 Bitcoins ανά μπλοκ.

Η ανταμοιβή δεν είναι το μοναδικό κίνητρο για τους miners  να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το υλικό τους. Παίρνουν επίσης τις αμοιβές συναλλαγών που πληρώνουν οι χρήστες Bitcoin και παρόλο που τα τέλη είναι εκούσια εκ μέρους του αποστολέα, οι miners  πάντα θα δώσουν προτεραιότητα στις μεταφορές με υψηλότερα τέλη συναλλαγής. Έτσι, αν δεν είστε πρόθυμοι να πληρώσετε ένα αρκετά υψηλό τέλος, η συναλλαγή σας μπορεί να χρειαστεί χρόνο για να υποβληθεί σε επεξεργασία.

Μια Σύνοψη

 • Ένα Blockchain είναι ένα είδος ημερολογίου ή υπολογιστικού φύλλου που περιέχει πληροφορίες σχετικά με τις συναλλαγές.
 • Κάθε συναλλαγή δημιουργεί ένα hash.
 • Ένας hash είναι μια σειρά από αριθμούς και γράμματα.
 • Οι συναλλαγές καταχωρούνται με τη σειρά που εμφανίστηκαν. Η παραγγελία είναι πολύ σημαντική.
 • Η καταστροφή εξαρτάται όχι μόνο από τη συναλλαγή αλλά από το hash προηγούμενης συναλλαγής.
 • Ακόμα και μια μικρή αλλαγή σε μια συναλλαγή δημιουργεί ένα εντελώς νέο hash.
 • Οι κόμβοι ελέγχουν για να βεβαιωθείτε ότι μια συναλλαγή δεν έχει αλλάξει με την επιθεώρηση του κατακερματισμού.
 • Εάν μια συναλλαγή εγκριθεί από την πλειονότητα των κόμβων τότε εγγράφεται σε ένα μπλοκ.
 • Κάθε μπλοκ αναφέρεται στο προηγούμενο μπλοκ και μαζί κάνουν το Blockchain.
 • Ένα Blockchain είναι αποτελεσματικό καθώς είναι κατανεμημένο σε πολλούς υπολογιστές,κόμβους,  εκ των οποίων το καθένα έχει ένα αντίγραφο του Blockchain.
 • Εάν διαθέτετε ψηφιακά χρήματα τότε χρειάζεστε ένα ψηφιακό πορτοφόλι.
 • Ένα πορτοφόλι είναι μια διεύθυνση στο Blockchain.
 • Ένα πορτοφόλι είναι ένα δημόσιο κλειδί.
 • Κάποιος που επιθυμεί να πραγματοποιήσει μια συναλλαγή πρέπει να στείλει ένα μήνυμα με τη συναλλαγή που έχει υπογραφεί με το ιδιωτικό κλειδί του.
 • Πριν εγκριθεί μια συναλλαγή, ελέγχεται από κάθε κόμβο που την ψηφίζει με ειδικό ηλεκτρονικό τρόπο που διαφέρει από τις εκλογές που έχουν οι περισσότερες χώρες.
 • Μια συναλλαγή τοποθετείται σε ένα μπλοκ από τους ανθρακωρύχους που είναι ειδικοί κόμβοι.
 • Οι υπολογιστές στο δίκτυο που κατέχουν το Blockchain ονομάζονται κόμβοι.
 • Οι ανθρακωρύχοι τοποθετούν τις συναλλαγές σε μπλοκ σε απάντηση στην απόδειξη των προκλήσεων εργασίας
 • Αφού οι ανθρακωρύχοι με επιτυχία «σφραγίσουν» ένα μπλοκ συναλλαγών, λαμβάνουν μια ανταμοιβή, η οποία σήμερα ανέρχεται σε 12,5 BTC, και παίρνουν επίσης για να κρατήσουν μια αμοιβή συναλλαγών Bitcoin κάτοχοι πληρώνουν.
 • Η αλληλεπίδραση διεξάγεται σε Blockchain χρησιμοποιώντας κανόνες ενσωματωμένους στο πρόγραμμα του Blockchain που ονομάζονται πρωτόκολλα.
 • Η κρυπτογραφία είναι απαραίτητη για τα Blockchains για να αποτρέψουν τους κλέφτες που θα ήθελαν να εισέλθουν στο blockchain.
 • Τα κρυπτογραφικά κλειδιά γίνονται από βασικές γεννήτριες ή keygens.
 • Τα κλειδιά χρησιμοποιούν πολύ προχωρημένα μαθηματικά που περιλαμβάνουν πρωταρχικούς αριθμούς για να δημιουργήσουν κλειδιά.
 • Ένα μπλοκ περιέχει μια χρονική σήμανση, μια αναφορά στο προηγούμενο μπλοκ, τις συναλλαγές και το υπολογιστικό πρόβλημα που έπρεπε να λυθεί πριν μπλοκάρει το Blockchain.
 • Το κατανεμημένο δίκτυο κόμβων που πρέπει να καταλήξουν σε συναίνεση καθιστά την απάτη σχεδόν αδύνατη στο Blockchain.

Αποποίηση ευθύνης:Το παρόν υλικό δεν περιέχει και δεν πρέπει να ερμηνεύεται ως περιέχον επενδυτική συμβουλή, επενδυτικές συστάσεις, προσφορά ή προσέλκυση για συναλλαγές σε χρηματοοικονομικά μέσα. Λάβετε υπόψη ότι αυτή η ανάλυση συναλλαγών δεν αποτελεί αξιόπιστο δείκτη για τυχόν τρέχουσες ή μελλοντικές επιδόσεις, καθώς οι συνθήκες ενδέχεται να αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου. Πριν κάνετε οποιεσδήποτε επενδυτικές αποφάσεις, θα πρέπει να ζητήσετε συμβουλές από ανεξάρτητους χρηματοοικονομικούς συμβούλους για να βεβαιωθείτε ότι κατανοείτε τους κινδύνους.

 

 

 

Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν υλικό δεν περιέχει και δεν πρέπει να ερμηνεύεται ως περιέχον επενδυτική συμβουλή, επενδυτικές συστάσεις, προσφορά ή προσέλκυση για συναλλαγές σε χρηματοοικονομικά μέσα. Λάβετε υπόψη ότι αυτή η ανάλυση συναλλαγών δεν αποτελεί αξιόπιστο δείκτη για τυχόν τρέχουσες ή μελλοντικές επιδόσεις, καθώς οι συνθήκες ενδέχεται να αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου. Πριν λάβετε οποιεσδήποτε επενδυτικές αποφάσεις, θα πρέπει να ζητήσετε συμβουλές από ανεξάρτητους πιστοποιημένους χρηματοοικονομικούς συμβούλους για να βεβαιωθείτε ότι κατανοείτε τους κινδύνους. ΠΡΟΣΟΧΗ στην μεταβλητότητα των τιμών των Κρυπτονομισμάτων και στις συναλλαγές CFD καθώς υπάρχουν κίνδυνοι για απώλειες των κεφαλαίων σας.

Share Tweet

Top Πάροχοι σε crypto trading

Binance Binance.com
Το κεφάλαιο σας βρίσκεται σε κίνδυνο προσοχή στην μεταβλητότητα των τιμών των κρυπτνομισμάτων
Kriptomat Αγοραπωλησίες crypto στην Kriptomat
Το κεφάλαιο σας βρίσκετε σε κίνδυνο. Προσοχή στην μεταβλητότητα των τιμών των κρυπτονομισμάτων
Ava Trade Συνδέσου και ξεκίνα τις συναλαγές!
*71% των λογαριασμών ιδιωτών πελατών χάνουν χρήματα στις συναλλαγές τους σε CFD με αυτό τον πάροχο.
Plus500 Ξεκίνα με Plus500
82% των λογαριασμών ιδιωτών πελατών χάνουν χρήματα στις συναλλαγές τους σε CFD