Τι είναι το Aave (AAVE);

Το AAVE είναι το εγγενές TOKEN διακυβέρνησης του πρωτοκόλλου Aave. Οι κάτοχοι του κρυπτονομίσματος που βασίζεται στο Ethereum μπορούν να συζητήσουν και να ψηφίσουν προτάσεις που επηρεάζουν την κατεύθυνση του project.

Λόγω του ότι το Aave είναι ένα από τα κορυφαία αποκεντρωμένα χρηματοδοτικά πρωτόκολλα, το διακριτικό AAVE είναι ένα από τα μεγαλύτερα νομίσματα DeFi από σκοπιά κεφαλαιοποίησης. Οι επενδυτές Ethereum μπορούν εύκολα να δανειστούν και να δανείσουν τα κρυπτονομίσματά τους με αποκεντρωμένο τρόπο μέσω της πλατφόρμας του Aave.

 

Εισαγωγή

Βασικά για κάθε σύγχρονο χρηματοοικονομικό οικοσύστημα είναι τα μέσα μέσω των οποίων τα άτομα μπορούν να δανειστούν και να δανείσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία. Ο δανεισμός επιτρέπει σε κάποιον να αξιοποιήσει το κεφάλαιό του για την εκπλήρωση καθηκόντων, ενώ ο δανεισμός σε τρίτους επιτρέπει να κερδίσει μια κανονική και ασφαλή απόδοση του, κατά τα άλλα αδρανές, κεφαλαίου του.

Οι προγραμματιστές κρυπτονομισμάτων έχουν αναγνωρίσει την ανάγκη για τέτοιες υπηρεσίες, ξεκινώντας τις λεγόμενες αποκεντρωμένες αγορές χρήματος. Η Aave είναι μία από τις μεγαλύτερες και πιο επιτυχημένες από αυτές τις αγορές.

 

Τι είναι το Aave;

Το AAVE είναι αγορά χρήματος βασισμένη στο Ethereum, όπου οι χρήστες μπορούν να δανειστούν και να δανείσουν μια ευρεία ποικιλία των ψηφιακών στοιχείων, από  stablecoins έως altcoins. Το πρωτόκολλο Aave διέπεται από τους κατόχους AAVE.

 

ETHLend

Η προέλευση του Aave ξεκινά από το 2017. Ο Stani Kulechov και μια ομάδα προγραμματιστών κυκλοφόρησαν το ETHLend σε μια αρχική προσφορά νομισμάτων (ICO) τον Νοέμβριο του 2017. Η ιδέα ήταν να δοθεί η δυνατότητα στους χρήστες να δανείζουν και να δανείζονται κρυπτονομίσματα μεταξύ τους. Επιτρέποντας στους χρήστες να δημοσιεύουν αιτήματα δανείου και προσφορές.

Ενώ το ETHLend ήταν μια καινοτόμα ιδέα, η πλατφόρμα, μαζί με το κρυπτονόμισμα LEND, έχασε την δυναμική της προς από την bear market του 2018. Βασικά σημεία μειονεκτήματος με την πλατφόρμα ήταν η έλλειψη ρευστότητας και η δυσκολία αντιστοίχισης αιτημάτων δανείου με προσφορές.

Έτσι, μέσω της bear αγοράς 2018 και 2019, η ομάδα του ETHLend αναθεώρησε το προϊόν της, κυκλοφορώντας το Aave στις αρχές του 2020.

Σε ένα podcast, ο Kulechov είπε ότι η bear market ήταν ένα από τα καλύτερα πράγματα που θα μπορούσαν να είχαν συμβεί στο ETHLend. Αυτό αναφέρεται σε μια ευκαιρία που δόθηκε σε αυτόν και την ομάδα του για να ανανεώσουν την έννοια του αποκεντρωμένου δανεισμού κρυπτονομισμάτων, δημιουργώντας αυτό που σήμερα γνωρίζουμε ως Aave.

 

Πώς λειτουργεί το Aave;

Το νέο και βελτιωμένο Aave είναι παρόμοιο σε έννοια με το ETHLend. Και τα δύο επιτρέπουν στους χρήστες Ethereum να λάβουν δάνεια κρυπτονομισμάτων ή να κερδίσουν μια απόδοση δανείζοντας τις συμμετοχές τους. Αλλά, στον πυρήνα τους, είναι διαφορετικά.

Η Aave είναι μια αλγοριθμική αγορά χρήματος, που σημαίνει ότι τα δάνεια λαμβάνονται από μια ομάδα αντί να μοιράζονται μεμονωμένα σε έναν δανειστή.

Το επιτόκιο που χρεώνεται εξαρτάται από το “ποσοστό χρήσης” των περιουσιακών στοιχείων σε μια ομάδα. Εάν χρησιμοποιούνται σχεδόν όλα τα περιουσιακά στοιχεία σε μια ομάδα, το επιτόκιο είναι υψηλό για να παρασύρει τους παρόχους ρευστότητας να καταθέσουν περισσότερο κεφάλαιο. Εάν δεν χρησιμοποιείται σχεδόν κανένα περιουσιακό στοιχείο σε μια ομάδα, το επιτόκιο που χρεώνεται είναι χαμηλό για να δελεάσει έναν επικείμενο δανεισμό.

Η Aave επιτρέπει επίσης στους χρήστες να λαμβάνουν δάνεια σε διαφορετικό κρυπτονόμισμα από αυτό που κατέθεσαν. Για παράδειγμα, ένας χρήστης μπορεί να καταθέσει Ethereum (ETH), στη συνέχεια να αποσύρει τα stablecoins για κατάθεση στο Yearn.finance (YFI), για να κερδίσει μια κανονική απόδοση.

Όπως και το ETHLend, όλα τα δάνεια είναι υπερκαλειμένα με εγγυήσεις. Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος ήθελε να δανειστεί κρυπτονόμισμα αξίας 100 δολαρίων μέσω της Aave, θα χρειαστεί να καταθέσει περισσότερα από αυτό το ποσό.

Λόγω της αστάθειας των κρυπτονομισμάτων, το Aave περιλαμβάνει μια διαδικασία εγγυήσεων. Εάν η εγγύηση που παρέχετε εμπίπτει στον λόγο κινδύνου που καθορίζεται από το πρωτόκολλο, η εγγύηση σας μπορεί να ρευστοποιηθεί. Σημειώστε ότι χρεώνεται τέλος σε περίπτωση ρευστοποίησης. Βεβαιωθείτε ότι έχετε κατανοήσει τους κινδύνους από την κατάθεση κεφαλαίων στο Aave πριν από την αποστολή εγγυήσεων.

 

Άλλα βασικά χαρακτηριστικά

Η Aave επεκτείνει το εύρος της πέρα ​​από τις αγορές χρήματος. Η πλατφόρμα έχει αποκτήσει δημοτικότητα ως μέρος όπου οι χρήστες DeFi μπορούν να λάβουν δάνεια flash.

Τις περισσότερες φορές, υπάρχει πολύ μεγαλύτερη ρευστότητα στις ομάδες χρηματιστηριακών συναλλαγών της Aave από ό,τι τα δάνεια που απαιτούν οι δανειολήπτες. Αυτή η αχρησιμοποίητη ρευστότητα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από εκείνους που λαμβάνουν δάνεια ταχείας διάρκειας. Tα οποία είναι μη εξασφαλισμένα δάνεια που υπάρχουν μόνο για το διάστημα ενός μπλοκ Ethereum.

Βασικά, ένα άμεσο δάνειο επιτρέπει σε έναν χρήστη να δανειστεί ένα μεγάλο ποσό κρυπτονομίσματος χωρίς να δημοσιεύσει εγγύηση, και στη συνέχεια να επιστρέψει το δάνειο εντός της ίδιας συναλλαγής (εφόσον πληρώσει το τέλος τόκου ενός μπλοκ).

Αυτό επιτρέπει σε όσους δεν διαθέτουν μεγάλα ποσά κεφαλαίου να εφαρμόζουν άλλες ευκαιρίες – όλα μέσα σε μια ενιαία συναλλαγή blockchain. Για παράδειγμα, εάν βλέπετε το Ethereum να διαπραγματεύεται στα 500USDC στο Uniswap και 505 USDC σε άλλο αποκεντρωμένο χρηματιστήριο, θα μπορούσατε να προσπαθήσετε να υπολογίσετε τη διαφορά τιμών, δανειζόμενοι ένα μεγάλο ποσό USDC και πραγματοποιώντας γρήγορες συναλλαγές.

Εκτός από τα δάνεια flash και άλλες δυνατότητες, η Aave εργάζεται επίσης σε ένα  μη ανταλλάξιμο παιχνίδι (NFT) που ονομάζεται Aavegotchi.

 

Εισαγάγετε AAVE

Ενώ το ETHLend επανατοποθετήθηκε ως Aave, το σύμβολο LEND παρέμεινε. Αυτό προκάλεσε ανησυχία γιατί το LEND δεν είχε τον κατάλληλο κώδικα για να λειτουργήσει με τον τρόπο που ήθελε η ομάδα Aave. Δηλαδή, οι κάτοχοι LEND δεν μπορούσαν να ελέγξουν την κατεύθυνση προς την οποία κατευθυνόταν το πρωτόκολλο Aave.

Αυτό ήταν ένα ζήτημα καθώς η Aave συγκέντρωσε ένα αυξανόμενο ποσό ρευστότητας και οι χρήστες της δεν μπορούσαν να εφαρμόσουν αλλαγές στο πρωτόκολλο. Στη συνέχεια, προτάθηκε η μετάβαση του LEND σε ένα νέο νόμισμα που ονομάζεται AAVE σε αναλογία 100 LEND προς ένα AAVE.

Το AAVE, ως νέο ΤΟΚΕΝ ERC-20 με βάση το Ethereum,  έφερε μια σειρά από νέες χρήσεις.

Πρώτον, οι κάτοχοι AAVE λειτουργούν ως backstop για το πρωτόκολλο. Η κυκλοφορία του AAVE εισάγει μια νέα ιδέα που ονομάζεται “Safety Module”, η οποία προστατεύει το σύστημα από έλλειψη κεφαλαίου. Αυτό σημαίνει ότι εάν δεν υπάρχει αρκετό κεφάλαιο στο πρωτόκολλο για την κάλυψη των κεφαλαίων των δανειστών, το AAVE θα πωληθεί για τα περιουσιακά στοιχεία που απαιτούνται για την κάλυψη του ελλείμματος.

Μόνο το AAVE που κατατίθεται στη μονάδα θα ρευστοποιηθεί για το έλλειμμα. Οι καταθέσεις στη μονάδα ενθαρρύνονται με μια κανονική απόδοση που καταβάλλεται σε AAVE.

Η δεύτερη βασική περίπτωση χρήσης του AAVE σχετίζεται με τη διακυβέρνηση του πρωτοκόλλου Aave. Οι κάτοχοι του κρυπτονομίσματος μπορούν να συζητήσουν και να ψηφίσουν σχετικά με τις προτάσεις Aave Improvement, οι οποίες μπορούν να εφαρμοστούν εάν γίνουν αποδεκτές από έναν ελάχιστο αριθμό κουπονιών AAVE. Αυτό περιλαμβάνει την αλλαγή των παραμέτρων της αγοράς χρήματος της Aave, μαζί με τη διαχείριση των κεφαλαίων στο αποθεματικό του οικοσυστήματος. Όπως και με πολλά άλλα διακριτικά διακυβέρνησης, ένα AAVE ισούται με μία ψήφο.

Το AAVE αποκεντρώνει περαιτέρω την εφαρμογή DeFi και προσθέτει ένα σημαντικό backstop στο οικοσύστημα.

 

Προκλήσεις για το Aave

Μια πρόκληση που αντιμετωπίζει η Aave είναι το γεγονός ότι όλα τα δάνεια είναι υπερεξασφαλισμένα. Σε αντίθεση με το παραδοσιακό χρηματοπιστωτικό σύστημα, δεν υπάρχει σύστημα πιστωτικών αποτελεσμάτων ή διαδικασία που να καθορίζει συστηματικά εάν ο δανειολήπτης θα είναι σε θέση να εξοφλήσει το δάνειο με τόκους.

Αυτό σημαίνει ότι, σε αντίθεση με τα παραδοσιακά δάνεια που προσφέρουν οι τράπεζες, τα οποία μπορεί να απαιτούν μικρή επίσημη εξασφάλιση, οι χρήστες της Aave πρέπει να κλειδώσουν κρυπτονομίσματα αξίας πολύ μεγαλύτερης από το δάνειο που ζητούν.

Αυτός ο περιορισμός συνεπάγεται ότι το Aave είναι ένα κεφαλαιακά αναποτελεσματικό σύστημα. Η Aave απαιτεί από τους χρήστες να δεσμεύσουν μεγάλα ποσά κεφαλαίου για να λάβουν δάνεια, γεγονός που δυσκολεύει τους μικρούς χρήστες. Ενώ αυτό γίνεται για την προστασία των πιστωτών, αυτό το σύστημα περιορίζει φυσικά το μέγεθος του συνολικού χρέους της Aave.

Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν υλικό δεν περιέχει και δεν πρέπει να ερμηνεύεται ως περιέχον επενδυτική συμβουλή, επενδυτικές συστάσεις, προσφορά ή προσέλκυση για συναλλαγές σε χρηματοοικονομικά μέσα. Λάβετε υπόψη ότι αυτή η ανάλυση συναλλαγών δεν αποτελεί αξιόπιστο δείκτη για τυχόν τρέχουσες ή μελλοντικές επιδόσεις, καθώς οι συνθήκες ενδέχεται να αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου. Πριν λάβετε οποιεσδήποτε επενδυτικές αποφάσεις, θα πρέπει να ζητήσετε συμβουλές από ανεξάρτητους πιστοποιημένους χρηματοοικονομικούς συμβούλους για να βεβαιωθείτε ότι κατανοείτε τους κινδύνους. ΠΡΟΣΟΧΗ στην μεταβλητότητα των τιμών των Κρυπτονομισμάτων και στις συναλλαγές CFD καθώς υπάρχουν κίνδυνοι για απώλειες των κεφαλαίων σας.

Share Tweet

Top Πάροχοι σε crypto trading

Binance Binance.com
Το κεφάλαιο σας βρίσκεται σε κίνδυνο προσοχή στην μεταβλητότητα των τιμών των κρυπτνομισμάτων
Kriptomat Αγοραπωλησίες crypto στην Kriptomat
Το κεφάλαιο σας βρίσκετε σε κίνδυνο. Προσοχή στην μεταβλητότητα των τιμών των κρυπτονομισμάτων
Ava Trade Συνδέσου και ξεκίνα τις συναλαγές!
*71% των λογαριασμών ιδιωτών πελατών χάνουν χρήματα στις συναλλαγές τους σε CFD με αυτό τον πάροχο.
Plus500 Ξεκίνα με Plus500
82% των λογαριασμών ιδιωτών πελατών χάνουν χρήματα στις συναλλαγές τους σε CFD