Τι είναι το Bitcoin Cash (BCH);

Όταν η πολιτική εμπλέκεται στα blockchains, τα σκληρά πιρούνια μπορούν να υποκινήσουν νέα έργα. Το Bitcoin Cash (BCH) δημιουργήθηκε από μια ομάδα προγραμματιστών, επενδυτών, επιχειρηματιών και ανθρακωρύχων που δεν ήταν ικανοποιημένοι με τα σχέδια ανάπτυξης του Bitcoin. Δημιουργήθηκε τον Αύγουστο του 2017. Το Bitcoin Cash είναι ένα ηλεκτρονικό σύστημα μετρητών peer-to-peer που εστιάζει στην αυξημένη επεκτασιμότητα και στα χαμηλά τέλη συναλλαγών. Το έργο αναφέρεται επίσης ως Bitcoin ABC (Adjustable Blocksize Cap).

Επεκτασιμότητα blockchain

Το 2017, το Bitcoin υπέφερε από μακρούς χρόνους επιβεβαίωσης συναλλαγών και αυξανόμενα τέλη συναλλαγών. Μειώνοντας την αρχική του παραδοχή ότι ήταν σχεδόν άμεσες πληρωμές με πολύ χαμηλές χρεώσεις. Πριν από τη δημιουργία του Bitcoin Cash, υπήρξε μια έντονη συζήτηση στην κοινότητα Bitcoin σχετικά με τις επιπτώσεις της αύξησης του ορίου μεγέθους μπλοκ.

Δεδομένου ότι το Bitcoin είναι αποκεντρωμένο, οι προτεινόμενες αλλαγές στο πρωτόκολλο απαιτούν ευρεία συμφωνία. Επομένως, όλοι οι κόμβοι δικτύου πρέπει να επιτύχουν συναίνεση κατά την πραγματοποίηση αλλαγών και ενημερώσεων στο λογισμικό Bitcoin.

Το Bitcoin Cash παρουσιάστηκε ως ένα πιο κλιμακούμενο κρυπτονόμισμα, με μειωμένες χρεώσεις συναλλαγών και χρόνους επιβεβαίωσης. Η κοινότητα του BCH υποστηρίζει ότι το έργο ταιριάζει περισσότερο με την πρόταση του Satoshi Nakamoto για ένα ηλεκτρονικό νόμισμα peer-to-peer. Κυρίως επειδή το altcoin προσφέρει ένα ταχύτερο και φθηνότερο σύστημα πληρωμών που μπορεί να είναι πιο κατάλληλο από το Bitcoin για καθημερινή χρήση.

Λίγο μετά το πιρούνι Bitcoin Cash, το αρχικό blockchain Bitcoin πέρασε από μια αναμενόμενη αναβάθμιση μαλακού πιρουνιού για να εφαρμόσει μια τεχνολογία γνωστή ως SegWit (Segregated Witness). Μια τέτοια αναβάθμιση δημιουργήθηκε το 2015 από τον προγραμματιστή Bitcoin, Pieter Wuille. Εφαρμόστηκε στο δίκτυο Bitcoin για την αντιμετώπιση της συμφόρησης του δικτύου και άλλων ζητημάτων κλιμάκωσης.

Το μαλακό πιρούνι SegWit σχεδιάστηκε πριν από το σκληρό πιρούνι του BCH. Αλλά, οι υποστηρικτές του Bitcoin Cash πίστευαν ότι το SegWit ήταν μια κατώτερη εναλλακτική λύση για την αύξηση του ορίου μεγέθους μπλοκ. Το πιρούνι Bitcoin Cash από Bitcoin υποστηρίχθηκε από μερικά αξιόλογα μέλη της βιομηχανίας blockchain, συμπεριλαμβανομένων των Jihan Wu (συνιδρυτής της Bitmain) και Roger Ver (CEO της Bitcoin.com).

 

Πώς λειτουργεί το BCH;

Το Bitcoin Cash αποσπάστηκε απευθείας από τον αρχικό πηγαίο κώδικα Bitcoin, οπότε υπάρχουν πολλές ομοιότητες. Και τα δύο δίκτυα διαθέτουν έναν μηχανισμό συναίνεσης Proof of Work και είναι ανοικτά για οποιονδήποτε μπορεί να συμμετάσχει και να συνεισφέρει. Επίσης, κάθε διεύθυνση που είχε BTC πριν από το πιρούνι έλαβε ίση ποσότητα BCH μετά το πιρούνι (ίδια συμβολοσειρά διευθύνσεων, αλλά σε διαφορετικά δίκτυα).

Παρόμοια με το Bitcoin, το BCH έχει επίσης στόχο μπλοκ 10 λεπτών και μέγιστη προσφορά 21 εκατομμύρια νομίσματα. Το ποσοστό εκπομπών BCH μειώνεται στο μισό κάθε 210.000 τεμάχια (περίπου κάθε τέσσερα χρόνια). Η τρέχουσα ανταμοιβή μπλοκ είναι 6,25 BCH ανά μπλοκ.

Σε αντίθεση με το Bitcoin, το Bitcoin Cash έχει αυξημένο όριο μεγέθους μπλοκ, το οποίο επιτρέπει τη συμπερίληψη περισσότερων συναλλαγών σε κάθε μπλοκ. Το όριο μεγέθους μπλοκ αυξήθηκε αρχικά από 1 MB σε 8 MB και στη συνέχεια αυξήθηκε ξανά το 2018 σε 32 MB.

Στην πράξη, όμως, το μέσο μέγεθος μπλοκ του BCH ξεπέρασε το 1 MB μόνο μερικές φορές από το 2017. Μπορούμε να δούμε μια σύγκριση μεταξύ του μέσου μεγέθους μπλοκ BTC και BCH στο BitInfoCharts.com.

Τόσο το Bitcoin όσο και το Bitcoin Cash προσαρμόζουν τη δυσκολία εξόρυξης μέσω του λεγόμενου αλγορίθμου προσαρμογής δυσκολίας (DAA). Ωστόσο, το Bitcoin προσαρμόζει τη δυσκολία κάθε 2016 μπλοκ, ενώ η δυσκολία εξόρυξης του Bitcoin Cash προσαρμόζεται μετά από κάθε μπλοκ.

Στο παρελθόν, το Bitcoin Cash εφάρμοσε επίσης έναν αλγόριθμο προσαρμογής δυσκολίας έκτακτης ανάγκης (EDA) για να μειώσει τη δυσκολία εξόρυξης και να δώσει κίνητρα στους ανθρακωρύχους να ενταχθούν στο δίκτυο. Ωστόσο, ο αλγόριθμος αφαιρέθηκε αργότερα λόγω αστάθειας. Η εφαρμογή της EDA είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους το blockchain BCH είναι χιλιάδες μπλοκ μπροστά από το Bitcoin.

Το 2019, το Bitcoin Cash εφάρμοσε μια τεχνολογία που ονομάζεται Schnorr Signatures, ένας εναλλακτικός αλγόριθμος που αλλάζει τον τρόπο χρήσης των ψηφιακών υπογραφών. Το σχήμα Schnorr Signatures είναι απλό και ασφαλές και επιτρέπει μεγαλύτερη ιδιωτικότητα και επεκτασιμότητα από το σχήμα ECDSA που χρησιμοποιείται σήμερα από το Bitcoin.

 

Βασικά χαρακτηριστικά του BCH

  • Ο πηγαίος κώδικας BCH βασίστηκε στο αρχικό πρωτόκολλο Bitcoin.
  • Η προμήθεια περιορίζεται στα 21 εκατομμύρια.
  • Ως διχάλα Bitcoin, η BCH χρησιμοποιεί επίσης τον μηχανισμό συναίνεσης Proof of Work (PoW) για την έκδοση νέων κερμάτων.
  • Αυξημένο μέγεθος μπλοκ από 1 MB σε 32 MB.
  • Η κοινότητα υποστηρίζει ότι το ήθος του BCH ευθυγραμμίζεται περισσότερο με τα αρχικά σχέδια του Satoshi.
  • Η δυσκολία εξόρυξης BCH προσαρμόζεται μετά από κάθε μπλοκ μέσω του αλγορίθμου προσαρμογής δυσκολίας (DAA).
  • Η BCH δεν εφάρμοσε το SegWit.
  • Η BCH εφάρμοσε το Schnorr Signatures το 2019.
  • Ανάπτυξη έξυπνου συμβολαίου ενσωματωμένη ως μεταγενέστερη ενημέρωση.

 

Καθημερινές πληρωμές

Η κοινότητα Bitcoin Cash υποστηρίζει ότι το BCH έχει σχεδιαστεί για να χρησιμοποιείται ως χρήμα. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να στείλετε και να λάβετε γρήγορα χρήματα προς και από οποιονδήποτε διαθέτει πορτοφόλι BCH, τόσο για ιδιώτες όσο και για επιχειρήσεις. Με γρήγορους χρόνους συναλλαγών και χαμηλές χρεώσεις, το BCH μπορεί να είναι πιο κατάλληλο για καθημερινή χρήση από το Bitcoin, ειδικά όταν πραγματοποιείτε μικρές πληρωμές.

Παρόλο που υπάρχουν καταστήματα και έμποροι που δέχονται πληρωμές με Bitcoin Cash, δεν φαίνεται να είναι ακόμη διαδεδομένη πρακτική. Από τον Ιούνιο του 2021, ο χάρτης Bitcoin.com επισημαίνει χιλιάδες καταστήματα που δέχονται BCH, αλλά ένα μεγάλο μέρος από αυτά δεν αναφέρει ή δεν παρέχει αυτήν τη δυνατότητα πληρωμής, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο χάρτης είναι ανακριβής ή ξεπερασμένος.

 

Πώς να αποθηκεύσετε Bitcoin Cash (BCH)

Σας συνιστούμε να χρησιμοποιήσετε το Trust Wallet. Υπάρχουν εκατοντάδες άλλα πορτοφόλια κρυπτογράφησης που υποστηρίζουν BCH, όπως τα πορτοφόλια υλικού Ledger, Trezor και Cobo Vault. Μπορείτε επίσης να αποθηκεύσετε το BCH σε ένα πορτοφόλι επιφάνειας εργασίας όπως το Electrum Cash.

Ορισμένοι υποστηρικτές του Bitcoin Cash συνιστούν τη χρήση πορτοφολιών Bitcoin.com ή Coinomi για αποθήκευση BCH. Και τα δύο αυτά πορτοφόλια λογισμικού είναι διαθέσιμα σε Windows, Mac, Linux, Android και iOS.

Είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι το BTC και το BCH λειτουργούν σε ξεχωριστά δίκτυα blockchain. Δεν μπορείτε να στείλετε Bitcoin σε διεύθυνση πορτοφολιού Bitcoin Cash και αντίστροφα.

 

Bitcoin SV

Το 2018, μέρος της κοινότητας Bitcoin Cash πήρε το πρωτόκολλο για να δημιουργήσει ένα άλλο κρυπτονόμισμα. Αυτό, ονομάζεται Bitcoin Satoshi Vision (γνωστό και ως Bitcoin SV ή BSV), το οποίο έχει ακόμη μεγαλύτερο όριο μεγέθους μπλοκ 2 GB.

Το επίμαχο σκληρό πιρούνι υποστηρίχθηκε από τους Craig S. Wright και Calvin Ayre και η εκδήλωση είναι γνωστή ως Hash War. Ωστόσο, η BSV απέτυχε να λάβει ευρεία υποστήριξη από την κοινότητα κρυπτογράφησης. Η έλλειψη υποστήριξης και υιοθεσίας σχετίζεται πιθανότατα με τους ψευδείς ισχυρισμούς του Craig S. Wright ότι ήταν ο εφευρέτης του Bitcoin, Satoshi Nakamoto.

Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν υλικό δεν περιέχει και δεν πρέπει να ερμηνεύεται ως περιέχον επενδυτική συμβουλή, επενδυτικές συστάσεις, προσφορά ή προσέλκυση για συναλλαγές σε χρηματοοικονομικά μέσα. Λάβετε υπόψη ότι αυτή η ανάλυση συναλλαγών δεν αποτελεί αξιόπιστο δείκτη για τυχόν τρέχουσες ή μελλοντικές επιδόσεις, καθώς οι συνθήκες ενδέχεται να αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου. Πριν λάβετε οποιεσδήποτε επενδυτικές αποφάσεις, θα πρέπει να ζητήσετε συμβουλές από ανεξάρτητους πιστοποιημένους χρηματοοικονομικούς συμβούλους για να βεβαιωθείτε ότι κατανοείτε τους κινδύνους. ΠΡΟΣΟΧΗ στην μεταβλητότητα των τιμών των Κρυπτονομισμάτων και στις συναλλαγές CFD καθώς υπάρχουν κίνδυνοι για απώλειες των κεφαλαίων σας.

Share Tweet

Top Πάροχοι σε crypto trading

Binance Binance.com
Το κεφάλαιο σας βρίσκεται σε κίνδυνο προσοχή στην μεταβλητότητα των τιμών των κρυπτνομισμάτων
Kriptomat Αγοραπωλησίες crypto στην Kriptomat
Το κεφάλαιο σας βρίσκετε σε κίνδυνο. Προσοχή στην μεταβλητότητα των τιμών των κρυπτονομισμάτων
Ava Trade Συνδέσου και ξεκίνα τις συναλαγές!
*71% των λογαριασμών ιδιωτών πελατών χάνουν χρήματα στις συναλλαγές τους σε CFD με αυτό τον πάροχο.
Plus500 Ξεκίνα με Plus500
86% των λογαριασμών ιδιωτών πελατών χάνουν χρήματα στις συναλλαγές τους σε CFD