peer-to-peer

Τι είναι ένα δίκτυο Peer-to-Peer (P2P) και πώς λειτουργεί;

Στην επιστήμη των υπολογιστών, ένα δίκτυο peer-to-peer (P2P) αποτελείται από μια ομάδα συσκευών που αποθηκεύουν και μοιράζονται συλλογικά αρχεία. Κάθε συμμετέχων (κόμβος) ενεργεί ως μεμονωμένος peer. Συνήθως, όλοι οι κόμβοι έχουν ίση ισχύ και εκτελούν τις ίδιες εργασίες.

Στην χρηματοοικονομική τεχνολογία, ο όρος peer-to-peer συνήθως αναφέρεται στην ανταλλαγή κρυπτονομισμάτων ή ψηφιακών στοιχείων μέσω κατανεμημένου δικτύου. Μια πλατφόρμα P2P επιτρέπει στους αγοραστές και τους πωλητές να εκτελούν συναλλαγές χωρίς την ανάγκη για μεσάζοντες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ιστότοποι ενδέχεται επίσης να παρέχουν ένα περιβάλλον P2P που συνδέει τους δανειστές και τους δανειολήπτες.

Η αρχιτεκτονική P2P μπορεί να είναι κατάλληλη για διάφορες περιπτώσεις χρήσης, αλλά έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής τη δεκαετία του 1990 όταν δημιουργήθηκαν τα πρώτα προγράμματα κοινής χρήσης αρχείων. Σήμερα, τα δίκτυα P2P βρίσκονται στον πυρήνα των περισσότερων κρυπτονομισμάτων, αποτελώντας ένα μεγάλο μέρος της βιομηχανίας blockchain. Ωστόσο, αξιοποιούνται επίσης σε άλλες κατανεμημένες εφαρμογές υπολογιστών, συμπεριλαμβανομένων των μηχανών αναζήτησης ιστού, των πλατφορμών ροής, των διαδικτυακών αγορών και του πρωτοκόλλου διαδικτύου InterPlanetary File System (IPFS).

 

Πώς λειτουργεί;

Στην ουσία, ένα σύστημα P2P διατηρείται από ένα κατανεμημένο δίκτυο χρηστών. Συνήθως, δεν έχουν κεντρικό διαχειριστή ή διακομιστή, επειδή κάθε κόμβος κρατά ένα αντίγραφο των αρχείων – ενεργώντας τόσο ως πελάτης όσο και ως διακομιστής σε άλλους κόμβους. Έτσι, κάθε κόμβος μπορεί να κατεβάσει αρχεία από άλλους κόμβους ή να μεταφορτώσει αρχεία σε αυτά. Αυτό διαφοροποιεί τα δίκτυα P2P από τα πιο παραδοσιακά συστήματα διακομιστή-πελάτη, στα οποία οι συσκευές πελατών κατεβάζουν αρχεία από έναν κεντρικό διακομιστή.

Σε δίκτυα P2P, οι συνδεδεμένες συσκευές μοιράζονται αρχεία που είναι αποθηκευμένα στους σκληρούς δίσκους τους. Χρησιμοποιώντας εφαρμογές λογισμικού που έχουν σχεδιαστεί για τη μεσολάβηση της κοινής χρήσης δεδομένων, οι χρήστες μπορούν να υποβάλουν ερώτηση σε άλλες συσκευές στο δίκτυο για να βρουν και να κατεβάσουν αρχεία. Μόλις ένας χρήστης κατεβάσει ένα δεδομένο αρχείο, τότε μπορεί να ενεργήσει ως πηγή αυτού του αρχείου.

Με άλλα λόγια, όταν ένας κόμβος λειτουργεί ως πελάτης, κατεβάζει αρχεία από άλλους κόμβους δικτύου. Αλλά όταν εργάζεται ως διακομιστής, είναι η πηγή από την οποία άλλοι κόμβοι μπορούν να κατεβάσουν αρχεία. Στην πράξη, ωστόσο, και οι δύο λειτουργίες μπορούν να εκτελεστούν ταυτόχρονα (π.χ. λήψη αρχείου Α και μεταφόρτωση αρχείου Β).

Δεδομένου ότι κάθε κόμβος αποθηκεύει, μεταδίδει και λαμβάνει αρχεία, τα δίκτυα P2P τείνουν να είναι ταχύτερα και πιο αποτελεσματικά καθώς η βάση χρηστών τους μεγαλώνει. Επίσης, η κατανεμημένη αρχιτεκτονική τους καθιστά τα συστήματα P2P πολύ ανθεκτικά στις κυβερνοεπιθέσεις. Σε αντίθεση με τα παραδοσιακά μοντέλα, τα δίκτυα P2P δεν έχουν ούτε ένα σημείο αποτυχίας.

Μπορούμε να κατηγοριοποιήσουμε συστήματα peer-to-peer ανάλογα με την αρχιτεκτονική τους. Οι τρεις κύριοι τύποι ονομάζονται μη δομημένα, δομημένα και υβριδικά δίκτυα P2P.

 

Ο ρόλος του P2P σε blockchain

Στα πρώτα στάδια του Bitcoin, ο “Satoshi Nakamoto” το καθόρισε ως «Σύστημα Ηλεκτρονικών Μετρητών Peer-to-Peer». Το Bitcoin δημιουργήθηκε ως ψηφιακή μορφή χρημάτων. Μπορεί να μεταφερθεί από έναν χρήστη σε έναν άλλο μέσω ενός δικτύου P2P, το οποίο διαχειρίζεται ένα κατανεμημένο καθολικό που ονομάζεται blockchain.

Σε αυτό το πλαίσιο, η αρχιτεκτονική P2P που είναι εγγενής στην τεχνολογία blockchain, είναι αυτή που επιτρέπει τη μεταφορά Bitcoin και άλλων κρυπτονομισμάτων παγκοσμίως, χωρίς την ανάγκη διαμεσολαβητών ούτε κεντρικού διακομιστή. Επίσης, ο καθένας μπορεί να δημιουργήσει έναν κόμβο Bitcoin, εάν επιθυμεί να συμμετάσχει στη διαδικασία επαλήθευσης και επικύρωσης μπλοκ.

Έτσι, δεν υπάρχουν τράπεζες που επεξεργάζονται ή καταγράφουν συναλλαγές στο δίκτυο Bitcoin. Αντ ‘αυτού, το blockchain λειτουργεί ως ψηφιακό καθολικό που καταγράφει δημόσια όλη τη δραστηριότητα. Βασικά, κάθε κόμβος κρατά ένα αντίγραφο του blockchain και το συγκρίνει με άλλους κόμβους για να διασφαλίσει ότι τα δεδομένα είναι ακριβή. Το δίκτυο απορρίπτει γρήγορα οποιαδήποτε κακόβουλη δραστηριότητα ή ανακρίβεια.

Στο πλαίσιο των blockchain αλυσίδων κρυπτογράφησης, οι κόμβοι μπορούν να αναλάβουν μια ποικιλία διαφορετικών ρόλων. Οι πλήρεις κόμβοι, για παράδειγμα, είναι αυτοί που παρέχουν ασφάλεια στο δίκτυο επαληθεύοντας τις συναλλαγές με τους κανόνες συναίνεσης του συστήματος.

Κάθε πλήρης κόμβος διατηρεί ένα πλήρες, ενημερωμένο αντίγραφο του blockchain – επιτρέποντάς τους να συμμετάσχουν στη συλλογική εργασία επαλήθευσης της πραγματικής κατάστασης του κατανεμημένου καθολικού. Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι δεν είναι όλοι οι πλήρεις κόμβοι επικύρωσης, miners.

Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν υλικό δεν περιέχει και δεν πρέπει να ερμηνεύεται ως περιέχον επενδυτική συμβουλή, επενδυτικές συστάσεις, προσφορά ή προσέλκυση για συναλλαγές σε χρηματοοικονομικά μέσα. Λάβετε υπόψη ότι αυτή η ανάλυση συναλλαγών δεν αποτελεί αξιόπιστο δείκτη για τυχόν τρέχουσες ή μελλοντικές επιδόσεις, καθώς οι συνθήκες ενδέχεται να αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου. Πριν λάβετε οποιεσδήποτε επενδυτικές αποφάσεις, θα πρέπει να ζητήσετε συμβουλές από ανεξάρτητους πιστοποιημένους χρηματοοικονομικούς συμβούλους για να βεβαιωθείτε ότι κατανοείτε τους κινδύνους. ΠΡΟΣΟΧΗ στην μεταβλητότητα των τιμών των Κρυπτονομισμάτων και στις συναλλαγές CFD καθώς υπάρχουν κίνδυνοι για απώλειες των κεφαλαίων σας.

Share Tweet

Top Πάροχοι σε crypto trading

Kriptomat Αγοραπωλησίες crypto στην Kriptomat
Το κεφάλαιο σας βρίσκετε σε κίνδυνο. Προσοχή στην μεταβλητότητα των τιμών των κρυπτονομισμάτων
Capital Capital.com
Το 76.72% των λογαριασμών των μικροεπενδυτών χάνει χρήματα κατά τη διαπραγμάτευση των CFDs με αυτόν τον πάροχο. Θα πρέπει να εξετάσετε αν όντως καταλαβαίνετε πώς λειτουργούν τα CFDs και αν μπορείτε να αντέξετε οικονομικά να αναλάβετε τον υψηλό κίνδυνο να χάσετε τα χρήματά σας.
Ava Trade Συνδέσου και ξεκίνα τις συναλαγές!
*71% των λογαριασμών ιδιωτών πελατών χάνουν χρήματα στις συναλλαγές τους σε CFD με αυτό τον πάροχο.
Plus500 Ξεκίνα με Plus500
*77% των λογαριασμών ιδιωτών πελατών χάνουν χρήματα