Τι είναι το Blockchain και πώς Λειτουργεί;

Με λίγα λόγια, ένα blockchain είναι μια ψηφιακή συνεχώς αναπτυσσόμενη λίστα με αρχεία δεδομένων. Μια τέτοια λίστα αποτελείται από πολλά τμήματα δεδομένων, τα οποία είναι οργανωμένα με χρονολογική σειρά και συνδέονται και ασφαλίζονται με κρυπτογραφικές αποδείξεις.

Το πρωτότυπο ενός blockchain χρονολογείται από τις αρχές της δεκαετίας του 1990. Ο επιστήμονας υπολογιστών Stuart Haber και ο φυσικός W. Scott Stornetta, εφάρμοσαν κρυπτογραφικές τεχνικές σε μια αλυσίδα μπλοκ, ως μέθοδο για την ασφάλεια ψηφιακών εγγράφων από παραβίαση δεδομένων. Το έργο των Haber και Stornetta σίγουρα ενέπνευσε το έργο των Dave Bayer, Hal Finney και πολλών άλλων επιστημόνων υπολογιστών και θαυμαστών της κρυπτογραφίας. Τελικά οδήγησε στη δημιουργία του Bitcoin, ως το πρώτο αποκεντρωμένο ηλεκτρονικό σύστημα μετρητών (ή απλά το πρώτο κρυπτονόμισμα). Η Λευκή Βίβλος του Bitcoin δημοσιεύθηκε το 2008 υπό το ψευδώνυμο, Satoshi Nakamoto .

Παρόλο που η τεχνολογία blockchain είναι παλαιότερη από το Bitcoin, είναι ένα βασικό στοιχείο στο οποίο βασίζονται τα περισσότερα δίκτυα κρυπτογράφησης. Ενεργεί ως αποκεντρωμένο, διανεμημένο και δημόσιο ψηφιακό καθολικό. Είναι υπεύθυνο για τη διατήρηση μόνιμου αρχείου (αλυσίδα μπλοκ) όλων των προηγουμένως επιβεβαιωμένων συναλλαγών.

 

Λειτουργία του Blockchain

Οι συναλλαγές Blockchain πραγματοποιούνται σε ένα δίκτυο peer-to-peer παγκόσμιων κατανεμημένων υπολογιστών (κόμβοι). Κάθε κόμβος διατηρεί ένα αντίγραφο του blockchain και συμβάλλει στη λειτουργία και την ασφάλεια του δικτύου. Αυτό καθιστά το Bitcoin ένα αποκεντρωμένο ψηφιακό νόμισμα χωρίς σύνορα, ανθεκτικό στη λογοκρισία και που δεν απαιτεί διαμεσολάβηση τρίτων.

Ως τεχνολογία κατανεμημένου καθολικού (DLT), το blockchain είναι σκόπιμα σχεδιασμένο έτσι, ώστε να είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό σε τροποποιήσεις και απάτες (όπως διπλές δαπάνες) Αυτό ισχύει επειδή το blockchain του Bitcoin, ως βάση δεδομένων εγγραφών, δεν μπορεί να τροποποιηθεί, ούτε μπορεί να παραβιαστεί χωρίς μια πρακτική ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας και υπολογιστική ισχύς. Αυτό σημαίνει ότι το δίκτυο μπορεί να επιβάλει την έννοια των “πρωτότυπων” ψηφιακών εγγράφων. Το Bitcoin είναι μια πολύ μοναδική και μη αντιγραφόμενη μορφή ψηφιακού νομίσματος.

Ο λεγόμενος αλγόριθμος συναίνεσης Proof of Work, είναι αυτό που επέτρεψε στο Bitcoin να κατασκευαστεί ως σύστημα Ανοχής Βυζαντινών Σφαλμάτων (BFT), πράγμα που σημαίνει ότι το blockchain του μπορεί να λειτουργεί συνεχώς ως κατανεμημένο δίκτυο. Aυτό, ακόμη και αν ορισμένοι από τους συμμετέχοντες (κόμβοι) παρουσιάζουν ανέντιμη συμπεριφορά ή αναποτελεσματική λειτουργικότητα. Ο αλγόριθμος συναίνεσης PoW είναι ουσιαστικό στοιχείο της διαδικασίας mining του Bitcoin.

Η τεχνολογία του blockchain μπορεί επίσης να προσαρμοστεί και να εφαρμοστεί σε άλλες δραστηριότητες, όπως υγειονομική περίθαλψη, ασφάλιση κλπ. Αν και σχεδιάστηκε για να λειτουργεί ως κατανεμημένο καθολικό (σε αποκεντρωμένα συστήματα), μπορεί επίσης να αναπτυχθεί σε κεντρικά συστήματα ως τρόπος διασφάλισης της ακεραιότητας των δεδομένων ή για τη μείωση του λειτουργικού κόστους.

Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν υλικό δεν περιέχει και δεν πρέπει να ερμηνεύεται ως περιέχον επενδυτική συμβουλή, επενδυτικές συστάσεις, προσφορά ή προσέλκυση για συναλλαγές σε χρηματοοικονομικά μέσα. Λάβετε υπόψη ότι αυτή η ανάλυση συναλλαγών δεν αποτελεί αξιόπιστο δείκτη για τυχόν τρέχουσες ή μελλοντικές επιδόσεις, καθώς οι συνθήκες ενδέχεται να αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου. Πριν λάβετε οποιεσδήποτε επενδυτικές αποφάσεις, θα πρέπει να ζητήσετε συμβουλές από ανεξάρτητους πιστοποιημένους χρηματοοικονομικούς συμβούλους για να βεβαιωθείτε ότι κατανοείτε τους κινδύνους. ΠΡΟΣΟΧΗ στην μεταβλητότητα των τιμών των Κρυπτονομισμάτων και στις συναλλαγές CFD καθώς υπάρχουν κίνδυνοι για απώλειες των κεφαλαίων σας.

Share Tweet

Top Πάροχοι σε crypto trading

Binance Binance.com
Το κεφάλαιο σας βρίσκεται σε κίνδυνο προσοχή στην μεταβλητότητα των τιμών των κρυπτνομισμάτων
Kriptomat Αγοραπωλησίες crypto στην Kriptomat
Το κεφάλαιο σας βρίσκετε σε κίνδυνο. Προσοχή στην μεταβλητότητα των τιμών των κρυπτονομισμάτων
Ava Trade Συνδέσου και ξεκίνα τις συναλαγές!
*71% των λογαριασμών ιδιωτών πελατών χάνουν χρήματα στις συναλλαγές τους σε CFD με αυτό τον πάροχο.
Plus500 Ξεκίνα με Plus500
86% των λογαριασμών ιδιωτών πελατών χάνουν χρήματα στις συναλλαγές τους σε CFD