Τύποι Αλγορίθμων Συναίνεσης – PoW v/s PoS

Proof of Work (PoW)

Το Proof of Work (PoW) είναι ο νονός των αλγορίθμων συναίνεσης blockchain. Εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στο Bitcoin, αλλά η πραγματική ιδέα υπάρχει εδώ και αρκετό καιρό. Στο Proof of Work, οι επικυρωτές (αναφέρονται ως miners) κατακερματίζουν τα δεδομένα, που θέλουν να προσθέσουν, έως ότου παράγουν μια συγκεκριμένη λύση.

Το hash (κατακερματισμός) είναι μια φαινομενικά τυχαία σειρά γραμμάτων και αριθμών που δημιουργείται, όταν εκτελείτε δεδομένα μέσω μιας συνάρτησης κατακερματισμού. Αλλά, αν εκτελέσετε ξανά τα ίδια δεδομένα, θα καταλήγετε πάντα στην ίδια έξοδο. Αν αλλάξετε ακόμη και μία λεπτομέρεια, το hash σας θα είναι εντελώς διαφορετικό.

Κοιτάζοντας την έξοδο, δεν μπορείτε να πείτε ποιες πληροφορίες τροφοδοτήθηκαν στο αλγόριθμο. Επομένως, είναι χρήσιμες οι λεπτομέρειες, για να αποδείξετε ότι γνωρίζατε ένα κομμάτι δεδομένων, πριν από συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Μπορείτε να δώσετε σε κάποιον το hash του αλγορίθμου, και όταν αποκαλύψετε αργότερα τα δεδομένα, αυτό το άτομο μπορεί να το εκτελέσει μέσω του αλγορίθμου, για να βεβαιωθείτε ότι η έξοδος είναι η ίδια.

Στο Proof of Work, το πρωτόκολλο καθορίζει όρους για το, τι κάνει ένα block, έγκυρο. Μπορεί να πει για παράδειγμα, μόνο ένα block, του οποίου το hash ξεκινά με 00, θα είναι έγκυρο. Ο μόνος τρόπος για να δημιουργήσει ο miner ένα, που ταιριάζει με αυτόν τον συνδυασμό, είναι η είσοδος brute-force. Μπορούν να τροποποιήσουν μια παράμετρο στα δεδομένα τους, για να παράγουν ένα διαφορετικό αποτέλεσμα για κάθε εικασία, μέχρι να βρουν το σωστό hash.

Ρίσκο και Κόστος

Σε μεγάλα blockchains, όπως αυτό του Bitcoin, η μπάρα είναι απίστευτα υψηλή. Για να ανταγωνιστείτε άλλους miners, θα χρειαστείτε μια αποθήκη γεμάτη από ειδικό υλικό από κάρτες γραφικών (ASICs) για να έχετε την ευκαιρία να δημιουργήσετε ένα έγκυρο block.

Το stake σας, κατά την εξόρυξη, είναι το κόστος αυτών των μηχανημάτων και η ηλεκτρική ενέργεια που απαιτείται για τη λειτουργία τους. Τα ASICs είναι κατασκευασμένα για έναν σκοπό, επομένως δεν έχουν καμία χρήση σε εφαρμογές εκτός της εξόρυξης κρυπτονομισμάτων. Ο μόνος τρόπος για να ανακτήσετε την αρχική σας επένδυση είναι το mining, που αποφέρει μια σημαντική ανταμοιβή, εάν προσθέσετε με επιτυχία ένα νέο block στο blockchain.

Το δίκτυο δεν νοιάζεται να επαληθεύει κάθε στιγμή ότι έχετε δημιουργήσει πράγματι, το σωστό block. Ακόμα κι αν έχετε δοκιμάσει τρισεκατομμύρια συνδυασμούς για να αποκτήσετε το σωστό κατακερματισμό (hash), το δίκτυο θα πρέπει απλώς θα εκτελέσει τα δεδομένα σας μέσω ενός αλγορίθμου, μία μόνο φορά. Εάν τα δεδομένα σας παράγουν έγκυρο κατακερματισμό, θα γίνουν αποδεκτά και θα λάβετε ανταμοιβή. Διαφορετικά, το δίκτυο θα το απορρίψει και θα χάσετε χρόνο και ηλεκτρικό ρεύμα για το τίποτα.

Proof of Stake (PoS)

Το Proof of Stake (PoS) προτάθηκε στις πρώτες μέρες του Bitcoin ως εναλλακτική λύση για το Proof of Work. Σε ένα σύστημα PoS, δεν υπάρχει έννοια των miners, εξειδικευμένου υλικού ή μαζικής κατανάλωσης ενέργειας. Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένας κανονικός υπολογιστής.

Στο PoS, δεν προτείνετε έναν εξωτερικό πόρο (όπως ηλεκτρική ενέργεια ή υλικό), αλλά έναν εσωτερικό – κρυπτονόμισμα. Οι κανόνες διαφέρουν με κάθε πρωτόκολλο, αλλά υπάρχει γενικά ένα ελάχιστο ποσό των κεφαλαίων, που πρέπει να διαθέτουν, για να είναι επιλέξιμα για staking (φανταστείτε ότι δεσμεύετε κρυπτονομίσματα κλειστά, σαν εγγύηση, σε ένα ηλεκτρονικό πορτοφόλι).

Έτσι λοιπόν, κλειδώνετε τα χρήματά σας σε ένα πορτοφόλι (δεν μπορούν να μετακινηθούν ενώ κάνετε staking). Συνήθως θα συμφωνείτε με άλλους επικυρωτές σχετικά με το ποιες συναλλαγές θα περάσουν στο επόμενο block. Κατά μία έννοια, στοιχηματίζετε το block που θα επιλεγεί, και το πρωτόκολλο θα επιλέξει ένα.

Εάν το block σας είναι το επιλεγμένο, θα λάβετε ένα μέρος των τελών συναλλαγής, ανάλογα με το ποσό του stake.  Όσο περισσότερα χρήματα έχετε κλειδώσει, τόσο περισσότερο κερδίζετε. Αλλά αν επιχειρήσετε να εξαπατήσετε προτείνοντας ως αληθινές άκυρες συναλλαγές, θα χάσετε ένα μέρος (ή το σύνολο) του stake σας. Επομένως, έχουμε έναν παρόμοιο μηχανισμό με τον PoW – η τιμιότητα είναι πιο επικερδής από την ανέντιμη συμπεριφορά.

Βιώσιμη Εναλλακτική Λύση;

Γενικά, δεν υπάρχουν πρόσφατα δημιουργημένα νομίσματα ως μέρος της ανταμοιβής για τους επικυρωτές. Το κρυπτονόμισμα του blockchain που θα είναι κλειστό θα πρέπει επομένως να εκδοθεί με κάποιον άλλο τρόπο. Αυτό μπορεί να γίνει είτε μέσω μιας αρχικής διανομής (δηλ. ενός ICO ή IEO) είτε με την έναρξη του πρωτοκόλλου με το PoW, πριν από τη μετάβαση αργότερα στο PoS. ( Κάτι τέτοιο ελπίζουν να καταφέρουν οι οραματιστές του Ethereum 2)

Μέχρι σήμερα, το καθαρό Proof of Stake έχει αναπτυχθεί μόνο σε μικρότερα κρυπτονομίσματα. Επομένως, δεν είναι σαφές εάν μπορεί να χρησιμεύσει ως βιώσιμη εναλλακτική λύση, έναντι του PoW. Ενώ φαίνεται θεωρητικά υγιές, στην πράξη θα είναι πολύ διαφορετικό.

Μόλις το PoS διατεθεί σε ένα δίκτυο με μεγάλη αξία, το σύστημα γίνεται πεδίο ανταγωνισμού της θεωρίας  παιγνίων και των οικονομικών κινήτρων. Όποιος έχει την τεχνογνωσία να «χαράξει» ένα σύστημα PoS πιθανότατα θα το έκανε μόνο εάν θα μπορούσε να κερδίσει από αυτό. Επομένως, ο μόνος τρόπος για να μάθετε αν είναι βιώσιμο, είναι στην πράξη.

Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν υλικό δεν περιέχει και δεν πρέπει να ερμηνεύεται ως περιέχον επενδυτική συμβουλή, επενδυτικές συστάσεις, προσφορά ή προσέλκυση για συναλλαγές σε χρηματοοικονομικά μέσα. Λάβετε υπόψη ότι αυτή η ανάλυση συναλλαγών δεν αποτελεί αξιόπιστο δείκτη για τυχόν τρέχουσες ή μελλοντικές επιδόσεις, καθώς οι συνθήκες ενδέχεται να αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου. Πριν λάβετε οποιεσδήποτε επενδυτικές αποφάσεις, θα πρέπει να ζητήσετε συμβουλές από ανεξάρτητους πιστοποιημένους χρηματοοικονομικούς συμβούλους για να βεβαιωθείτε ότι κατανοείτε τους κινδύνους. ΠΡΟΣΟΧΗ στην μεταβλητότητα των τιμών των Κρυπτονομισμάτων και στις συναλλαγές CFD καθώς υπάρχουν κίνδυνοι για απώλειες των κεφαλαίων σας.

Share Tweet

Top Πάροχοι σε crypto trading

Binance Binance.com
Το κεφάλαιο σας βρίσκεται σε κίνδυνο προσοχή στην μεταβλητότητα των τιμών των κρυπτνομισμάτων
Kriptomat Αγοραπωλησίες crypto στην Kriptomat
Το κεφάλαιο σας βρίσκετε σε κίνδυνο. Προσοχή στην μεταβλητότητα των τιμών των κρυπτονομισμάτων
Ava Trade Συνδέσου και ξεκίνα τις συναλαγές!
*71% των λογαριασμών ιδιωτών πελατών χάνουν χρήματα στις συναλλαγές τους σε CFD με αυτό τον πάροχο.
Plus500 Ξεκίνα με Plus500
82% των λογαριασμών ιδιωτών πελατών χάνουν χρήματα στις συναλλαγές τους σε CFD