Κρυπτονόμισμα Ethereum (ETH)

ETH σε νόμιμες πλατφόρμες →

Τι είναι το Κρυπτονόμισμα Ethereum (ETH);

Το Ethereum είναι ένα αποκεντρωμένο σύστημα blockchain ανοιχτού κώδικα που διαθέτει το δικό του κρυπτονόμισμα, το Ether. Το ETH λειτουργεί ως πλατφόρμα για πολλά άλλα κρυπτονομίσματα, καθώς και για την εκτέλεση αποκεντρωμένων έξυπνων συμβάσεων.

Το Ethereum περιγράφηκε για πρώτη φορά σε ένα λευκό βιβλίο το 2013 από τον Vitalik Buterin. Ο Buterin, μαζί με άλλους συνιδρυτές, εξασφάλισε χρηματοδότηση για το έργο σε μια διαδικτυακή συμμετοχική πώληση το καλοκαίρι του 2014 και ξεκίνησε επίσημα το blockchain στις 30 Ιουλίου 2015.

Ο σκοπός του Ethereum είναι να γίνει μια παγκόσμια πλατφόρμα για αποκεντρωμένες εφαρμογές, επιτρέποντας σε χρήστες από όλο τον κόσμο να γράφουν και να τρέχουν λογισμικό χωρίς να ανησυχούν για λογοκρισία, διακοπή λειτουργίας και απάτη.

 

Ποιοι είναι οι ιδρυτές του ;

Το Ethereum έχει συνολικά οκτώ συνιδρυτές — έναν ασυνήθιστα μεγάλο αριθμό για ένα τέτοιο έργο. Συναντήθηκαν για πρώτη φορά στις 7 Ιουνίου 2014, στο Zug της Ελβετίας.

  • Ο Ρώσος-Καναδός Vitalik Buterin είναι ίσως ο πιο γνωστός από αυτούς. Έγραψε το αρχικό λευκό βίβλο που περιέγραψε για πρώτη φορά το Ethereum το 2013 και εξακολουθεί να εργάζεται για τη βελτίωση της πλατφόρμας μέχρι σήμερα. Πριν το ETH, ο Buterin συν-ίδρυσε και έγραψε για τον ιστότοπο ειδήσεων Bitcoin Magazine.
  • Ο Βρετανός προγραμματιστής Gavin Wood είναι αναμφισβήτητα ο δεύτερος πιο σημαντικός συνιδρυτής του ETH, καθώς έγραψε τον κώδικα για την πρώτη τεχνική εφαρμογή του Ethereum στη γλώσσα προγραμματισμού C++, πρότεινε τη Solidity ως μητρική γλώσσα προγραμματισμού του Ethereum και ήταν ο πρώτος επικεφαλής τεχνολογίας του Ethereum Foundation. Πριν το Ethereum, ο Wood ήταν ερευνητής στη Microsoft. Στη συνέχεια, ίδρυσε το Ίδρυμα Web3.

Μεταξύ των άλλων συνιδρυτών του Ethereum είναι: – Ο Anthony Di Iorio, ο οποίος ανέλαβε το έργο κατά τη διάρκεια του πρώτου σταδίου ανάπτυξής του. – Ο Charles Hoskinson , ο οποίος έπαιξε τον κύριο ρόλο στη δημιουργία του Ιδρύματος Ethereum με έδρα την Ελβετία και του νομικού του πλαισίου. – Ο Mihai Alisie, ο οποίος παρείχε βοήθεια για την ίδρυση του Ιδρύματος Ethereum. – Ο Joseph Lubin, ένας Καναδός επιχειρηματίας, ο οποίος, όπως και ο Di Iorio, βοήθησε στη χρηματοδότηση του Ethereum τις πρώτες μέρες του, και αργότερα ίδρυσε ένα εκκολαπτήριο για νεοσύστατες εταιρείες με βάση το ETH που ονομάζεται ConsenSys. – Ο Amir Chetrit, ο οποίος βοήθησε στην ίδρυση του Ethereum, αλλά αποχώρησε από αυτό νωρίς στην ανάπτυξη του.

 

Τι κάνει το Κρυπτονόμισμα Ethereum μοναδικό;

Το Ethereum πρωτοστάτησε στην ιδέα μιας πλατφόρμας blockchain έξυπνης σύμβασης. Οι έξυπνες συμβάσεις είναι προγράμματα υπολογιστών που εκτελούν αυτόματα τις απαραίτητες ενέργειες για την ολοκλήρωση μιας συμφωνίας μεταξύ πολλών μερών στο Διαδίκτυο. Έχουν σχεδιαστεί για να μειώσουν την ανάγκη για κάποιον αξιόπιστο ενδιάμεσο μεταξύ των συμβαλλόμενων, μειώνοντας έτσι το κόστος συναλλαγής και ταυτόχρονα αυξάνοντας την αξιοπιστία των συναλλαγών.

Η βασική καινοτομία του Ethereum ήταν να σχεδιάσει μια πλατφόρμα που του επέτρεπε να εκτελεί έξυπνες συμβάσεις χρησιμοποιώντας το blockchain, το οποίο ενισχύει περαιτέρω τα ήδη υπάρχοντα οφέλη της τεχνολογίας έξυπνων συμβάσεων. Το blockchain του Ethereum σχεδιάστηκε, σύμφωνα με τον συνιδρυτή Gavin Wood, ως ένα είδος «ενός υπολογιστή για ολόκληρο τον πλανήτη», θεωρητικά ικανό να κάνει οποιοδήποτε πρόγραμμα πιο ανθεκτικό στη λογοκρισία και λιγότερο επιρρεπές σε απάτη, εκτελώντας το σε ένα παγκόσμιο δίκτυο διανομής δημόσιων κόμβων.

Εκτός από τις έξυπνες συμβάσεις, το blockchain του Ethereum μπορεί να φιλοξενήσει άλλα κρυπτονομίσματα, που ονομάζονται «tokens», μέσω της χρήσης του προτύπου συμβατότητας ERC-20. Στην πραγματικότητα, αυτή ήταν η πιο συνηθισμένη χρήση για την πλατφόρμα ETH μέχρι στιγμής: μέχρι σήμερα, έχουν κυκλοφορήσει περισσότερα από 280.000 tokens συμβατά με το ERC-20. Πάνω από 40 από αυτά είναι στα κορυφαία 100 κρυπτονομίσματα ως προς την κεφαλαιοποίηση αγοράς, για παράδειγμα, USDT , LINK και BNB.

 

Πόσα νομίσματα (ETH) υπάρχουν σε κυκλοφορία;

Τον Αύγουστο του 2020, κυκλοφορούσαν περίπου 112 εκατομμύρια νομίσματα ETH, 72 εκατομμύρια εκ των οποίων εκδόθηκαν στο genesis block — το πρώτο block στο blockchain του Ethereum. Από αυτά τα 72 εκατομμύρια, 60 εκατομμύρια διατέθηκαν στους αρχικούς συνεισφέροντες της συμμετοχικής πώλησης του 2014 που χρηματοδότησε το έργο και 12 εκατομμύρια δόθηκαν στο ταμείο ανάπτυξης.

Το υπόλοιπο ποσό έχει εκδοθεί με τη μορφή ανταμοιβών block στους miners στο δίκτυο. Η αρχική ανταμοιβή το 2015 ήταν 5 ETH ανά block, το οποίο αργότερα μειώθηκε σε 3 ETH στα τέλη του 2017 και στη συνέχεια σε 2 ETH στις αρχές του 2019. Ο μέσος χρόνος που απαιτείται για το mining ενός block είναι περίπου 13-15 δευτερόλεπτα.

Μία από τις σημαντικότερες διαφορές μεταξύ των οικονομικών του Bitcoin και του Ethereum είναι ότι το τελευταίο δεν είναι αποπληθωριστικό, δηλαδή η συνολική προσφορά του δεν είναι περιορισμένη. Οι developers του Ethereum το αιτιολογούν λέγοντας ότι δεν θέλουν να έχουν «σταθερό προϋπολογισμό ασφαλείας» για το δίκτυο. Η δυνατότητα προσαρμογής του ρυθμού έκδοσης του ETH μέσω ομοφωνίας επιτρέπει στο δίκτυο να διατηρήσει την ελάχιστη απαιτούμενη έκδοση με επαρκή ασφάλεια.

 

Πώς ασφαλίζεται το δίκτυο ;

Από τον Αύγουστο του 2020, το Κρυπτονόμισμα Ethereum εξασφαλίζεται μέσω του proof-of-work αλγορίθμου Ethash, που ανήκει στην οικογένεια Keccak των συναρτήσεων κατακερματισμού.

Υπάρχουν, ωστόσο, σχέδια για τη μετάβαση του δικτύου σε έναν proof-of-stake αλγόριθμο με τη μεγάλη ενημέρωση Ethereum 2.0, που πρόκειται να ξεκινήσει στα τέλη του 2020 ή στις αρχές του 2021.

 

Πού μπορείτε να αγοράσετε (ETH);

Συμβουλή μας για έναν αρχάριο χρήστη είναι να αποφύγει τα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων και να εμπιστευτεί πλατφόρμες συναλλαγών με νόμιμες άδειες από τις αρμόδιες επιτροπές κεφαλαιαγοράς. Τέτοιες εταιρείες που παρέχουν επιλογές σε ETH είναι :

 

Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν υλικό δεν περιέχει και δεν πρέπει να ερμηνεύεται ως περιέχον επενδυτική συμβουλή, επενδυτικές συστάσεις, προσφορά ή προσέλκυση για συναλλαγές σε χρηματοοικονομικά μέσα. Λάβετε υπόψη ότι αυτή η ανάλυση συναλλαγών δεν αποτελεί αξιόπιστο δείκτη για τυχόν τρέχουσες ή μελλοντικές επιδόσεις, καθώς οι συνθήκες ενδέχεται να αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου. Πριν λάβετε οποιεσδήποτε επενδυτικές αποφάσεις, θα πρέπει να ζητήσετε συμβουλές από ανεξάρτητους πιστοποιημένους χρηματοοικονομικούς συμβούλους για να βεβαιωθείτε ότι κατανοείτε τους κινδύνους. ΠΡΟΣΟΧΗ στην μεταβλητότητα των τιμών των Κρυπτονομισμάτων και στις συναλλαγές CFD καθώς υπάρχουν κίνδυνοι για απώλειες των κεφαλαίων σας.

Share Tweet

Top Πάροχοι σε crypto trading

Binance Binance.com
Το κεφάλαιο σας βρίσκεται σε κίνδυνο προσοχή στην μεταβλητότητα των τιμών των κρυπτνομισμάτων
Kriptomat Αγοραπωλησίες crypto στην Kriptomat
Το κεφάλαιο σας βρίσκετε σε κίνδυνο. Προσοχή στην μεταβλητότητα των τιμών των κρυπτονομισμάτων
Capital Capital.com
Το 76.72% των λογαριασμών των μικροεπενδυτών χάνει χρήματα κατά τη διαπραγμάτευση των CFDs με αυτόν τον πάροχο. Θα πρέπει να εξετάσετε αν όντως καταλαβαίνετε πώς λειτουργούν τα CFDs και αν μπορείτε να αντέξετε οικονομικά να αναλάβετε τον υψηλό κίνδυνο να χάσετε τα χρήματά σας.
Ava Trade Συνδέσου και ξεκίνα τις συναλαγές!
*71% των λογαριασμών ιδιωτών πελατών χάνουν χρήματα στις συναλλαγές τους σε CFD με αυτό τον πάροχο.
Plus500 Ξεκίνα με Plus500
*79% των λογαριασμών ιδιωτών πελατών χάνουν χρήματα