Πώς να υπολογίσετε την απόδοση επένδυσης (ROI);

Η απόδοση επένδυσης (ROI) είναι ένας τρόπος μέτρησης της απόδοσης μιας επένδυσης. Όπως θα περιμένατε, είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για να συγκρίνετε την κερδοφορία διαφορετικών επενδύσεων. Φυσικά, μια επένδυση με υψηλότερη απόδοση επένδυσης είναι καλύτερη από μια επένδυση με χαμηλότερη (ή αρνητική) απόδοση επένδυσης. Είστε περίεργοι πώς να το μετρήσετε για το δικό σας χαρτοφυλάκιο;

 

Εισαγωγή

Είτε κάνετε καθημερινά trading , είτε swing trading, είτε είστε μακροπρόθεσμος επενδυτής, θα πρέπει πάντα να μετράτε την απόδοσή σας. Διαφορετικά, πώς θα γνωρίζατε αν τα πάτε καλά; Ένα από τα μεγάλα οφέλη της διαπραγμάτευσης είναι ότι μπορείτε να μετρήσετε αυστηρά την κατάστασή σας με αντικειμενικές μετρήσεις. Αυτό μπορεί να βοηθήσει πολύ στην εξάλειψη των συναισθηματικών και γνωστικών προκαταλήψεων.

Πώς είναι χρήσιμο αυτό; Λοιπόν, το ανθρώπινο μυαλό τείνει να χτίζει αφηγήσεις γύρω από όλα καθώς προσπαθεί να δώσει νόημα στον κόσμο. Ωστόσο, δεν μπορείτε να «κρυφτείτε» από τους αριθμούς. Εάν παράγετε αρνητικές αποδόσεις, κάτι θα πρέπει να αλλάξει στη στρατηγική σας. Ομοίως, εάν αισθάνεστε ότι τα πάτε καλά αλλά οι αριθμοί δεν το αντικατοπτρίζουν αυτό, πιθανότατα είστε θύμα των προκαταλήψεών σας.

Πώς μετράτε όμως την απόδοση των επενδύσεών σας; Και πώς μπορείτε να συγκρίνετε την απόδοση πολλαπλών επενδύσεων; Εδώ είναι χρήσιμος ο υπολογισμός της απόδοσης επένδυσης. Σε αυτό το άρθρο, θα συζητήσουμε πώς να υπολογίσετε την απόδοση επένδυσης (ROI).

 

Τι είναι η απόδοση επένδυσης (ROI);

Η απόδοση επένδυσης (ROI) είναι ένας τρόπος μέτρησης της απόδοσης μιας επένδυσης. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη σύγκριση διαφορετικών επενδύσεων.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι υπολογισμού των αποδόσεων. Προς το παρόν, όμως, αρκεί να καταλάβουμε ότι η απόδοση επένδυσης μετρά τα κέρδη ή τις ζημίες σε σύγκριση με την αρχική επένδυση. Με άλλα λόγια, είναι μια προσέγγιση της κερδοφορίας μιας επένδυσης. Σε σύγκριση με την αρχική επένδυση, ένα θετικό ROI σημαίνει κέρδη και ένα αρνητικό ROI σημαίνει ζημίες.

Ο υπολογισμός της απόδοσης επένδυσης δεν ισχύει μόνο για συναλλαγές ή επενδύσεις, αλλά για κάθε είδους επιχείρηση ή αγορά. Εάν σκοπεύετε να ανοίξετε ή να αγοράσετε ένα εστιατόριο, θα πρέπει πρώτα να κάνετε κάποιο νούμερο. Θα είχε νόημα το άνοιγμα από οικονομική άποψη; Ο υπολογισμός μιας εκτιμώμενης απόδοσης επένδυσης (ROI) με βάση όλα τα προβλεπόμενα έξοδα και τις αποδόσεις σας μπορεί να σας βοηθήσει να πάρετε μια καλύτερη επιχειρηματική απόφαση. Εάν φαίνεται ότι η επιχείρηση θα αποφέρει κέρδη στο τέλος (δηλαδή θα έχει θετική απόδοση επένδυσης), ίσως αξίζει να ξεκινήσει.

Επίσης, η απόδοση επένδυσης μπορεί να βοηθήσει στην αξιολόγηση των αποτελεσμάτων συναλλαγών που έχουν ήδη συμβεί. Για παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι αγοράζετε ένα παλιό εξωτικό αυτοκίνητο για $200,000. Στη συνέχεια, το χρησιμοποιείτε για δύο χρόνια και ξοδεύετε 50.000$ σε αυτό. Τώρα υποθέστε ότι η τιμή του αυτοκινήτου ανεβαίνει στην αγορά και μπορείτε τώρα να το πουλήσετε για $300.000. Όχι μόνο απολαύσατε αυτό το αυτοκίνητο για δύο χρόνια, αλλά σας έφερε επίσης μια σημαντική απόδοση της επένδυσής σας. Πόσο ακριβώς θα ήταν αυτό; Ας ανακαλύψουμε.

 

Πώς να υπολογίσετε την απόδοση επένδυσης (ROI)

Ο τύπος ROI είναι αρκετά απλός. Λαμβάνετε την τρέχουσα αξία της επένδυσης και αφαιρείτε το αρχικό κόστος επένδυσης. Στη συνέχεια, διαιρείτε αυτό το ποσό με το αρχικό κόστος της επένδυσης.

  • ROI = (current value – original cost) / original cost

Λοιπόν, πόσα κέρδη θα αποκομίσετε πουλώντας το εξωτικό αυτοκίνητο;

  • ROI = (300,000 – 200,000) / 200,000 = 0.5

Η απόδοση επένδυσής σας είναι 0,5. Εάν το πολλαπλασιάσετε με 100, παίρνετε το ποσοστό απόδοσης (ROR).

  • 0.5 x 100 = 50

Αυτό σημαίνει ότι έχετε κερδίσει 50% στην αρχική σας επένδυση. Ωστόσο, πρέπει να λάβετε υπόψη πόσο δαπανήθηκε για το αυτοκίνητο για να πάρετε την πλήρη εικόνα. Έτσι, ας το αφαιρέσουμε από την τρέχουσα τιμή του αυτοκινήτου:

  • 300,000 – 50,000 = 250,000

Τώρα, μπορείτε να υπολογίσετε την απόδοση επένδυσης (ROI) λαμβάνοντας υπόψη τα έξοδα:

  • ROI = (250,000 – 200,000) / 200,000 = 0.25

Η απόδοση επένδυσής σας είναι 0,25 (ή 25%). Αυτό σημαίνει ότι αν πολλαπλασιάσουμε το κόστος επένδυσής σας ($ 200,000) με την απόδοση επένδυσής σας (0,25), μπορούμε να βρούμε το καθαρό κέρδος, το οποίο είναι $50,000.

  • 200,000 x 0.25 = 50,000

 

Οι περιορισμοί της απόδοσης επένδυσης

Έτσι, η απόδοση επένδυσης είναι πολύ εύκολη στην κατανόηση και φέρνει ένα γενικό μέτρο κερδοφορίας. Υπάρχουν περιορισμοί; Σίγουρα.

Ένας από τους μεγαλύτερους περιορισμούς της απόδοσης επένδυσης είναι ότι δεν λαμβάνει υπόψη τη χρονική περίοδο. Γιατί έχει σημασία αυτό; Λοιπόν, ο χρόνος είναι ένας κρίσιμος παράγοντας για επενδύσεις. Θα μπορούσαν να υπάρχουν και άλλοι παράγοντες (όπως ρευστότητα και ασφάλεια), αλλά αν μια επένδυση φέρει 0,5 απόδοση επένδυσης (ROI) σε ένα χρόνο, αυτό είναι καλύτερο από 0,5 απόδοση επένδυσης (ROI) σε πέντε χρόνια. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μπορεί να δείτε μερικούς να μιλούν για ετήσια απόδοση επένδυσης, η οποία αντιπροσωπεύει τις επενδυτικές αποδόσεις (κέρδη) που θα μπορούσατε να περιμένετε κατά τη διάρκεια ενός έτους.

Ωστόσο, η απόδοση επένδυσης δεν θα λάβει υπόψη άλλες πτυχές μιας επένδυσης. Μια υψηλότερη απόδοση επένδυσης δεν σημαίνει απαραίτητα μια καλύτερη επένδυση. Τι γίνεται αν δεν βρείτε κάποιον πρόθυμο να αγοράσει την επένδυσή σας και να κολλήσει μαζί της για μεγάλο χρονικό διάστημα; Τι γίνεται αν η υποκείμενη επένδυση έχει χαμηλή ρευστότητα;

Ένας άλλος παράγοντας που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι ο κίνδυνος. Μια επένδυση μπορεί να έχει πολύ υψηλή μελλοντική απόδοση επένδυσης, αλλά με ποιο κόστος; Εάν υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μηδενιστεί ή τα κεφάλαιά σας να είναι απρόσιτα, τότε η μελλοντική απόδοση επένδυσης δεν είναι τόσο σημαντική. Γιατί; Ο κίνδυνος διατήρησης αυτού του περιουσιακού στοιχείου για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι πολύ υψηλός. Σίγουρα, η πιθανή ανταμοιβή θα μπορούσε επίσης να είναι υψηλή, αλλά η απώλεια ολόκληρης της αρχικής επένδυσης σίγουρα δεν είναι αυτό που θέλετε.

Απλώς κοιτάζοντας την απόδοση επένδυσης (ROI) δεν θα έχετε πληροφορίες για την ασφάλειά του, οπότε θα πρέπει να λάβετε υπόψη και άλλες μετρήσεις. Θα μπορούσατε να ξεκινήσετε υπολογίζοντας τον λόγο κινδύνου/ανταμοιβής για κάθε συναλλαγή και επένδυση. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να πάρετε μια καλύτερη εικόνα για την ποιότητα κάθε στοιχήματος. Επιπλέον, ορισμένοι αναλυτές της χρηματιστηριακής αγοράς μπορούν επίσης να λάβουν υπόψη άλλους παράγοντες κατά την αξιολόγηση πιθανών επενδύσεων. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν ταμειακές ροές, επιτόκια, φόρο κεφαλαιακών κερδών, απόδοση ιδίων κεφαλαίων (ROE) και άλλα.

 

Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν υλικό δεν περιέχει και δεν πρέπει να ερμηνεύεται ως περιέχον επενδυτική συμβουλή, επενδυτικές συστάσεις, προσφορά ή προσέλκυση για συναλλαγές σε χρηματοοικονομικά μέσα. Λάβετε υπόψη ότι αυτή η ανάλυση συναλλαγών δεν αποτελεί αξιόπιστο δείκτη για τυχόν τρέχουσες ή μελλοντικές επιδόσεις, καθώς οι συνθήκες ενδέχεται να αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου. Πριν λάβετε οποιεσδήποτε επενδυτικές αποφάσεις, θα πρέπει να ζητήσετε συμβουλές από ανεξάρτητους πιστοποιημένους χρηματοοικονομικούς συμβούλους για να βεβαιωθείτε ότι κατανοείτε τους κινδύνους. ΠΡΟΣΟΧΗ στην μεταβλητότητα των τιμών των Κρυπτονομισμάτων και στις συναλλαγές CFD καθώς υπάρχουν κίνδυνοι για απώλειες των κεφαλαίων σας.

Share Tweet

Top Πάροχοι σε crypto trading

Kriptomat Αγοραπωλησίες crypto στην Kriptomat
Το κεφάλαιο σας βρίσκετε σε κίνδυνο. Προσοχή στην μεταβλητότητα των τιμών των κρυπτονομισμάτων
Ava Trade Συνδέσου και ξεκίνα τις συναλαγές!
*71% των λογαριασμών ιδιωτών πελατών χάνουν χρήματα στις συναλλαγές τους σε CFD με αυτό τον πάροχο.
Plus500 Ξεκίνα με Plus500
*72% των λογαριασμών ιδιωτών πελατών χάνουν χρήματα στις συναλλαγές τους σε CFD με αυτό τον πάροχο.
Capital Capital.com
Το 76.72% των λογαριασμών των μικροεπενδυτών χάνει χρήματα κατά τη διαπραγμάτευση των CFDs με αυτόν τον πάροχο. Θα πρέπει να εξετάσετε αν όντως καταλαβαίνετε πώς λειτουργούν τα CFDs και αν μπορείτε να αντέξετε οικονομικά να αναλάβετε τον υψηλό κίνδυνο να χάσετε τα χρήματά σας.