Τι είναι η συναλλαγματική ισοτιμία;

Μια συναλλαγματική ισοτιμία είναι η αξία του νομίσματος ενός έθνους έναντι του νομίσματος ενός άλλου έθνους ή οικονομικής ζώνης. Για παράδειγμα, πόσα δολάρια ΗΠΑ χρειάζονται για να αγοράσετε ένα ευρώ; Από τις 24 Σεπτεμβρίου 2021, η συναλλαγματική ισοτιμία είναι 1,1720, που σημαίνει ότι χρειάζονται 1,1720 $ για να αγοράσετε 1 €.

Κατανόηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας

Συνήθως, μια συναλλαγματική ισοτιμία αναφέρεται χρησιμοποιώντας ένα ακρωνύμιο για το εθνικό νόμισμα που αντιπροσωπεύει. Για παράδειγμα, το ακρωνύμιο USD αντιπροσωπεύει το δολάριο ΗΠΑ, ενώ το EUR το ευρώ. Η αναφορά στο ζεύγος νομισμάτων για το δολάριο και το ευρώ, θα ήταν EUR/USD  Στην περίπτωση του ιαπωνικού γεν, είναι USD/JPY, ή δολάριο προς γιεν. Μια συναλλαγματική ισοτιμία 100 θα σήμαινε ότι 1 δολάριο ισούται με 100 γιεν.

Συνήθως, οι συναλλαγματικές ισοτιμίες μπορεί να είναι ελεύθερα κυμαινόμενες ή σταθερές. Μια ελεύθερα κυμαινόμενη συναλλαγματική ισοτιμία αυξάνεται και μειώνεται λόγω των αλλαγών στην αγορά συναλλάγματος. Μια σταθερή συναλλαγματική ισοτιμία είναι συνδεδεμένη με την αξία ενός άλλου νομίσματος. Για παράδειγμα, το δολάριο Χονγκ Κονγκ είναι συνδεδεμένο με το δολάριο ΗΠΑ σε μια περιοχή από 7,75 έως 7,85. Αυτό σημαίνει ότι η αξία του δολαρίου Χονγκ Κονγκ προς το δολάριο ΗΠΑ θα παραμείνει εντός αυτού του εύρους.

Οι συναλλαγματικές ισοτιμίες μπορεί να έχουν αυτό που ονομάζεται επιτοκιακή τιμή, ή αξία σε μετρητά, η οποία είναι η τρέχουσα αγοραία αξία. Εναλλακτικά, μια συναλλαγματική ισοτιμία μπορεί να έχει προθεσμιακή αξία, η οποία βασίζεται στις προσδοκίες για άνοδο ή πτώση του νομίσματος σε σχέση με την άμεση τιμή του.

Οι τιμές των προθεσμιακών επιτοκίων ενδέχεται να παρουσιάζουν διακυμάνσεις λόγω αλλαγών στις προσδοκίες για μελλοντικά επιτόκια σε μια χώρα έναντι μιας άλλης. Για παράδειγμα, ας πούμε ότι οι έμποροι έχουν την άποψη ότι η ευρωζώνη θα χαλαρώσει τη νομισματική πολιτική έναντι των ΗΠΑ. Σε αυτή την περίπτωση, οι έμποροι θα μπορούσαν να αγοράσουν το δολάριο έναντι του ευρώ, με αποτέλεσμα η αξία του ευρώ να πέσει.

Οι συναλλαγματικές ισοτιμίες μπορεί επίσης να είναι διαφορετικές για την ίδια χώρα. Ορισμένες χώρες έχουν περιορίσει τα νομίσματα, περιορίζοντας την ανταλλαγή τους εντός των συνόρων των χωρών. Σε ορισμένες περιπτώσεις, υπάρχει χερσαίο επιτόκιο και υπεράκτιο επιτόκιο. Γενικά, μια πιο ευνοϊκή συναλλαγματική ισοτιμία μπορεί συχνά να βρεθεί εντός των συνόρων μιας χώρας έναντι εκτός των συνόρων της. Επίσης, ένα περιορισμένο νόμισμα μπορεί να ορίσει την αξία του από την κυβέρνηση.

Η Κίνα είναι ένα σημαντικό παράδειγμα χώρας που έχει αυτή τη διάρθρωση των επιτοκίων. Επιπλέον, το γιουάν της Κίνας είναι ένα νόμισμα που ελέγχεται από την κυβέρνηση. Κάθε μέρα, η κινεζική κυβέρνηση ορίζει μια μέση τιμή για το νόμισμα, επιτρέποντας στο γιουάν να διαπραγματεύεται σε μια ζώνη 2% από τη μέση τιμή.

 

Παράδειγμα συναλλαγματικής ισοτιμίας

Ο Τζον ταξιδεύει στη Γερμανία από το σπίτι του στη Νέα Υόρκη και θέλει να βεβαιωθεί ότι έχει 200 ​​δολάρια ευρώ όταν φτάσει στη Γερμανία. Πηγαίνει στο ανταλλακτήριο του τοπικού νομίσματος και βλέπει ότι η τρέχουσα ισοτιμία είναι 1,20. Σημαίνει ότι αν ανταλλάξει 200 ​​$, θα πάρει 166,66 € σε αντάλλαγμα.

Σε αυτή την περίπτωση, η εξίσωση είναι: δολάρια ÷ ισοτιμία = ευρώ

-ή-

200 $ ÷ 1,20 = 166,66 €

Ο Τζον επέστρεψε από το ταξίδι και τώρα θέλει να ανταλλάξει τα ευρώ του με δολάρια. Δεν χρησιμοποίησε ποτέ τα 166,66 ευρώ του και τώρα βλέπει ότι η ισοτιμία έχει πέσει στο 1,15. Ανταλλάσσει τα 166,66 ευρώ του και επειδή η τιμή έπεσε όταν έλειπε, λαμβάνει μόνο 191,67 δολάρια. Ο λόγος που παίρνει λιγότερα παρά το γεγονός ότι έχει την ίδια αξία των ευρώ είναι ότι το ευρώ αποδυναμώθηκε έναντι του δολαρίου κατά τη διάρκεια της απουσίας του.

Σε αυτή την περίπτωση, η εξίσωση είναι αντίθετη: ευρώ x ισοτιμία = δολάρια

-ή-

166,66 € x 1,15 = 191,66 $

Ωστόσο, δεν λειτουργούν όλα τα νομίσματα με τον ίδιο τρόπο. Για παράδειγμα, το ιαπωνικό γιεν υπολογίζεται διαφορετικά. Σε αυτή την περίπτωση, το δολάριο τοποθετείται μπροστά από το γιεν, όπως σε USD/JPY.

Η εξίσωση για USD/JPY είναι: δολάρια x συναλλαγματική ισοτιμία = γιεν

Ας υποθέσουμε ότι κάποιος που ταξιδεύει στην Ιαπωνία θέλει να μετατρέψει 100 $ σε γιεν και η συναλλαγματική ισοτιμία είναι 110. Ο ταξιδιώτης θα έπαιρνε 11.000 ¥. Για να μετατρέψετε το γιεν ξανά σε δολάρια πρέπει να διαιρέσετε το ποσό του νομίσματος με τη συναλλαγματική ισοτιμία.

100 $ x 110 = 11.000,00 ¥

-ή-

11.000,00/110 ¥= 100 $

Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν υλικό δεν περιέχει και δεν πρέπει να ερμηνεύεται ως περιέχον επενδυτική συμβουλή, επενδυτικές συστάσεις, προσφορά ή προσέλκυση για συναλλαγές σε χρηματοοικονομικά μέσα. Λάβετε υπόψη ότι αυτή η ανάλυση συναλλαγών δεν αποτελεί αξιόπιστο δείκτη για τυχόν τρέχουσες ή μελλοντικές επιδόσεις, καθώς οι συνθήκες ενδέχεται να αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου. Πριν λάβετε οποιεσδήποτε επενδυτικές αποφάσεις, θα πρέπει να ζητήσετε συμβουλές από ανεξάρτητους πιστοποιημένους χρηματοοικονομικούς συμβούλους για να βεβαιωθείτε ότι κατανοείτε τους κινδύνους. ΠΡΟΣΟΧΗ στην μεταβλητότητα των τιμών των Κρυπτονομισμάτων και στις συναλλαγές CFD καθώς υπάρχουν κίνδυνοι για απώλειες των κεφαλαίων σας.

Share Tweet

Top Πάροχοι σε crypto trading

Binance Binance.com
Το κεφάλαιο σας βρίσκεται σε κίνδυνο προσοχή στην μεταβλητότητα των τιμών των κρυπτνομισμάτων
Kriptomat Αγοραπωλησίες crypto στην Kriptomat
Το κεφάλαιο σας βρίσκετε σε κίνδυνο. Προσοχή στην μεταβλητότητα των τιμών των κρυπτονομισμάτων
Ava Trade Συνδέσου και ξεκίνα τις συναλαγές!
*71% των λογαριασμών ιδιωτών πελατών χάνουν χρήματα στις συναλλαγές τους σε CFD με αυτό τον πάροχο.
Plus500 Ξεκίνα με Plus500
82% των λογαριασμών ιδιωτών πελατών χάνουν χρήματα στις συναλλαγές τους σε CFD