Κρυπτονόμισμα Bitcoin (BTC)

BTC σε νόμιμες πλατφόρμες →

Τι είναι το Κρυπτονόμισμα bitcoin (BTC);

Το Bitcoin είναι ένα αποκεντρωμένο κρυπτονόμισμα που αρχικά περιγράφηκε σε ένα white paper το 2008 από ένα άτομο ή μια ομάδα ανθρώπων, χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο Satoshi Nakamoto. Κυκλοφόρησε αμέσως μετά, τον Ιανουάριο του 2009.

Το Bitcoin είναι ένα διαδικτυακό νόμισμα peer-to-peer, που σημαίνει ότι όλες οι συναλλαγές πραγματοποιούνται απευθείας μεταξύ ίσων, ανεξάρτητων συμμετεχόντων στο δίκτυο, χωρίς να απαιτείται κάποιος διαμεσολαβητής να επιτρέψει ή να διευκολύνει τις συναλλαγές. Το Bitcoin δημιουργήθηκε, σύμφωνα με τα λόγια του Nakamoto, για να επιτρέψει “την αποστολή διαδικτυακών πληρωμών απευθείας από το ένα μέρος στο άλλο χωρίς να περάσει από χρηματοοικονομικό ίδρυμα.”

Διάφορες ιδέες για παρόμοιου τύπου αποκεντρωμένο ηλεκτρονικό νόμισμα υπήρχαν και πριν από το BTC, αλλά το Bitcoin είναι το πρώτο κρυπτονόμισμα που πραγματικά μπήκε σε κυκλοφορία.

Ποιοι είναι οι ιδρυτές του Bitcoin;

Ο εφευρέτης του Bitcoin είναι γνωστός με το ψευδώνυμο Satoshi Nakamoto. Από το 2020, η πραγματική ταυτότητα του ατόμου — ή του οργανισμού — που βρίσκεται πίσω από το ψευδώνυμο παραμένει άγνωστη.

Στις 31 Οκτωβρίου 2008, ο Nakamoto δημοσίευσε το λευκό βιβλίο του Bitcoin, το οποίο περιγράφει λεπτομερώς πώς θα μπορούσε να εφαρμοστεί ένα διαδικτυακό peer-to-peer νόμισμα. Πρότεινε τη χρήση ενός αποκεντρωμένου καθολικού λογιστικού βιβλίου συναλλαγών συσκευασμένων σε παρτίδες (που ονομάζονται “blocks”) και ασφαλισμένων με κρυπτογραφικούς αλγόριθμους — όλο αυτό το σύστημα ονομάστηκε αργότερα ” blockchain “.

Μόλις δύο μήνες αργότερα, στις 3 Ιανουαρίου 2009, ο Nakamoto “εξόρυξε” το πρώτο block στο δίκτυο Bitcoin, το οποίο είναι γνωστό ως το genesis block , ξεκινώντας έτσι το πρώτο κρυπτονόμισμα στον κόσμο.

Όμως, ενώ ο Nakamoto ήταν ο εφευρέτης του Bitcoin, καθώς και ο συγγραφέας της πρώτου συστήματος υλοποίησής του, με την πάροδο των χρόνων πολλοί άνθρωποι συνέβαλαν στη βελτίωση του λογισμικού κρυπτονομίσματος με την επιδιόρθωση τρωτών σημείων και την προσθήκη νέων δυνατοτήτων.

Το αποθετήριο πηγαίου κώδικα του Bitcoin στο GitHub απαριθμεί περισσότερους από 750 συνεισφέροντες. Ορισμένοι από τους πιο βασικούς είναι οι Wladimir J. van der Laan, Marco Falke, Pieter Wuille, Gavin Andresen, Jonas Schnelli και άλλοι.

Τι κάνει το Bitcoin μοναδικό;

Το πλεονέκτημα που κάνει το Bitcoin μοναδικό είναι ότι ήταν το πρώτο κρυπτονόμισμα που εμφανίστηκε στην αγορά.

Έχει καταφέρει να δημιουργήσει μια παγκόσμια κοινότητα και μια εντελώς νέα βιομηχανία που αποτελείται από εκατομμύρια λάτρες που δημιουργούν, επενδύουν, εμπορεύονται και χρησιμοποιούν το Bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα στην καθημερινή τους ζωή. Η εμφάνιση του πρώτου κρυπτονομίσματος δημιούργησε μια εννοιολογική και τεχνολογική βάση που στη συνέχεια ενέπνευσε την ανάπτυξη χιλιάδων ανταγωνιστικών έργων.

Ολόκληρη η αγορά κρυπτονομισμάτων — αξίζει τώρα περισσότερα από 300 δισεκατομμύρια δολάρια — και βασίζεται στην ιδέα που έχει δημιουργήσει το Bitcoin: χρήματα που μπορούν να σταλούν και να ληφθούν από οποιονδήποτε, οπουδήποτε στον κόσμο, χωρίς να βασίζονται σε αξιόπιστους διαμεσολαβητές, όπως τράπεζες και εταιρείες χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

Χάρη στην πρωτοποριακή φύση του, το BTC, μετά από μια δεκαετία ύπαρξης, παραμένει στην κορυφή αυτής της ενεργής αγοράς. Ακόμα και αφού το Bitcoin έχει χάσει την αδιαμφισβήτητη κυριαρχία του, παραμένει το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα , με κεφαλαιοποίηση αγοράς που κυμαινόταν μεταξύ 100 έως 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2020, λόγω της παρουσίας πλατφορμών που παρέχουν περιπτώσεις χρήσης για BTC: πορτοφόλια , ανταλλαγές, υπηρεσίες πληρωμών, διαδικτυακά παιχνίδια και άλλα.

 

 

Πόσο Bitcoin βρίσκεται σε κυκλοφορία;

Η συνολική προσφορά του Bitcoin περιορίζεται από το λογισμικό του και δεν θα υπερβεί ποτέ τα 21.000.000 νομίσματα. Νέα νομίσματα δημιουργούνται κατά τη διαδικασία που είναι γνωστή ως “mining” : καθώς οι συναλλαγές μεταδίδονται σε όλο το δίκτυο, παραλαμβάνονται από τους miners και συσκευάζονται σε blocks, τα οποία με τη σειρά τους προστατεύονται από περίπλοκους κρυπτογραφικούς αλγορίθμους.

Ως αποζημίωση για τη δαπάνη των υπολογιστικών πόρων τους, οι miners λαμβάνουν ανταμοιβές για κάθε block που προσθέτουν επιτυχώς στο blockchain. Τη στιγμή της κυκλοφορίας του Bitcoin, η ανταμοιβή ήταν 50 bitcoin ανά block: αυτός ο αριθμός μειώνεται στο μισό με την “εξόρυξη” 210.000 νέων block — που συμβαίνει περίπου κάθε τέσσερα χρόνια στο δίκτυο. Από το 2020, η αμοιβή για ένα block είναι 6,25 Bitcoin καθώς έχει υποδιπλασιαστεί τρεις φορές μέχρι τώρα.

Το Bitcoin δεν είχε “προεξορυχθεί”, πράγμα που σημαίνει ότι δεν είχε γίνει mining ή/και διανομή νομισμάτων μεταξύ των ιδρυτών πριν γίνει διαθέσιμο στο κοινό. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια των πρώτων ετών ύπαρξης του BTC, ο ανταγωνισμός μεταξύ των miners ήταν σχετικά χαμηλός, επιτρέποντας στους πρώτους συμμετέχοντες στο δίκτυο να συσσωρεύσουν σημαντικά ποσά νομισμάτων μέσω τακτικού mining: Ο Satoshi Nakamoto και μόνο πιστεύεται ότι διαθέτει πάνω από ένα εκατομμύριο Bitcoin.

Πώς ασφαλίζεται το δίκτυο Bitcoin;

Το Bitcoin προστατεύεται με τον αλγόριθμο SHA-256 , ο οποίος ανήκει στην οικογένεια αλγορίθμων κατακερματισμού SHA-2, ο οποίος χρησιμοποιείται επίσης από το fork του, το Bitcoin Cash (BCH), καθώς και από πολλά άλλα κρυπτονομίσματα.

Πού μπορείς να αγοράσεις Bitcoin (BTC);

Συμβουλή μας για έναν αρχάριο χρήστη είναι να αποφύγει τα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων και να εμπιστευτεί πλατφόρμες συναλλαγών με νόμιμες άδειες από τις αρμόδιες επιτροπές κεφαλαιαγοράς. Τέτοιες εταιρείες που παρέχουν επιλογές σε bitcoin (BTC) είναι :

Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν υλικό δεν περιέχει και δεν πρέπει να ερμηνεύεται ως περιέχον επενδυτική συμβουλή, επενδυτικές συστάσεις, προσφορά ή προσέλκυση για συναλλαγές σε χρηματοοικονομικά μέσα. Λάβετε υπόψη ότι αυτή η ανάλυση συναλλαγών δεν αποτελεί αξιόπιστο δείκτη για τυχόν τρέχουσες ή μελλοντικές επιδόσεις, καθώς οι συνθήκες ενδέχεται να αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου. Πριν λάβετε οποιεσδήποτε επενδυτικές αποφάσεις, θα πρέπει να ζητήσετε συμβουλές από ανεξάρτητους πιστοποιημένους χρηματοοικονομικούς συμβούλους για να βεβαιωθείτε ότι κατανοείτε τους κινδύνους. ΠΡΟΣΟΧΗ στην μεταβλητότητα των τιμών των Κρυπτονομισμάτων και στις συναλλαγές CFD καθώς υπάρχουν κίνδυνοι για απώλειες των κεφαλαίων σας.

Share Tweet

Top Πάροχοι σε crypto trading

Binance Binance.com
Το κεφάλαιο σας βρίσκεται σε κίνδυνο προσοχή στην μεταβλητότητα των τιμών των κρυπτνομισμάτων
Kriptomat Αγοραπωλησίες crypto στην Kriptomat
Το κεφάλαιο σας βρίσκετε σε κίνδυνο. Προσοχή στην μεταβλητότητα των τιμών των κρυπτονομισμάτων
Ava Trade Συνδέσου και ξεκίνα τις συναλαγές!
*71% των λογαριασμών ιδιωτών πελατών χάνουν χρήματα στις συναλλαγές τους σε CFD με αυτό τον πάροχο.
Plus500 Ξεκίνα με Plus500
82% των λογαριασμών ιδιωτών πελατών χάνουν χρήματα στις συναλλαγές τους σε CFD