Τι είναι το Cardano (ADA);

Το Cardano είναι ένα έργο blockchain Proof of Stake που δεν έχει ακόμη αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητές του. Ένα blockchain «τρίτης γενιάς», επιδιώκει να αντιμετωπίσει τα ζητήματα κλιμάκωσης που είναι εγγενή σε blockchains δεύτερης γενιάς. Όπως και το πολυαναμενόμενο Ethereum 2.0.

Η ανάπτυξη του Cardano χαρακτηρίζεται από επιστημονική φιλοσοφία και άφθονη ακαδημαϊκή έρευνα. Με την κυκλοφορία του Shelley 2020, το Cardano πλησιάζει στην επίτευξη των στόχων του.

 

Εισαγωγή

Το έργο Cardano και το σχετικό κρυπτονόμισμα ADA του δημιούργησαν μεγάλο σάλο στην κοινότητα από την αρχή του 2015. Η ακαδημαϊκή αυστηρότητα που εφαρμόζεται στην ανάπτυξή του καθιστά το Cardano κάπως μοναδικό στον χώρο των κρυπτονομισμάτων.

Το έργο Cardano αναπτύσσεται κυρίως από την τεχνολογική εταιρεία Input Output Hong Kong (IOHK), που ιδρύθηκε από τον Charles Hoskinson. Ο Hoskinson ασχολήθηκε επίσης με το Ethereum στις πρώτες του μέρες.

Τι είναι όμως το Cardano και ποια λειτουργικότητα έχει σχεδιάσει στον μακρύ χάρτη πορείας του; Ας ανακαλύψουμε.

 

Τι είναι το Cardano (ADA);

Το Cardano είναι ένα blockchain γενικής χρήσης που σχεδιάστηκε με βάση ακαδημαϊκή έρευνα με αξιολόγηση από ομοτίμους. Αναπτύσσεται από μια διεπιστημονική ομάδα μηχανικών, μαθηματικών, επιστημόνων και επαγγελματιών επιχειρήσεων.

Η συνεχής ανάπτυξη πλατφόρμας επιτυγχάνεται πάντα χρησιμοποιώντας μια επιστημονική προσέγγιση. Σύμφωνα με τους δημιουργούς του, οι βασικές αρχές σχεδιασμού πίσω από το Cardano είναι η ασφάλεια, η επεκτασιμότητα και η διαλειτουργικότητα.

Το Ada, το εγγενές νόμισμα του Cardano, χρησιμοποιείται για την εκτέλεση λειτουργιών στο blockchain Cardano, όπως και η σχέση μεταξύ αιθέρα (ETH) και Ethereum.

Η ανάπτυξη του Cardano χωρίζεται σε πολλές επιχειρηματικές μονάδες. Το IOHK χειρίζεται την ανάπτυξη του πρωτοκόλλου Cardano, ενώ το ίδρυμα Cardano εποπτεύει το έργο και το EMURGO είναι υπεύθυνο για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων και την επέκταση της υιοθέτησης. Το IOHK έχει επίσης συμμετάσχει στην ανάπτυξη του Ethereum Classic (ETC).

 

Τι είναι ο οδικός χάρτης Cardano (ADA);

Ο οδικός χάρτης Cardano αποτελείται από πέντε κύριες φάσεις: τον Byron, τον Shelley, τον Goguen, τον Basho και τον Voltaire. Byron, η πρώτη φάση σηματοδότησε την έναρξη λειτουργίας του δικτύου μαζί με βασικές λειτουργίες, όπως η μεταφορά ADA. Το hard fork Shelley πραγματοποιήθηκε το 2020 και προσφέρει περαιτέρω βήματα προς την αποκέντρωση. Οι κόμβοι λειτουργούν τώρα από την κοινότητα Cardano, με δεξαμενές συμμετοχής που διαχειρίζονται κάτοχοι ADA.

Από τον Δεκέμβριο του 2020, τα λειτουργικά έξυπνα συμβόλαια δεν μπορούν να αναπτυχθούν στην πλατφόρμα blockchain. Στο πλαίσιο του οδικού χάρτη, αυτό θα κυκλοφορήσει ως μέρος της ενημέρωσης του Goguen. Μετά την Goguen, η εποχή Basho επικεντρώνεται στη βελτιστοποίηση της επεκτασιμότητας και της διαλειτουργικότητας και η εποχή του Voltaire εισάγει ένα σύστημα ταμείου για την αντιμετώπιση της διακυβέρνησης.

 

Πώς λειτουργεί το Cardano (ADA);

Το Cardano έχει σχεδιαστεί ως blockchain «τρίτης γενιάς» , με στόχο να λύσει τα προβλήματα κλιμάκωσης της γενιάς πρώτης (π.χ., Bitcoin) και της δεύτερης γενιάς (π.χ., Ethereum).

Σύμφωνα με τους υποστηρικτές αυτής της ταξινόμησης, τα blockchains προηγούμενης γενιάς υποφέρουν από σημεία συμφόρησης που περιορίζουν θεμελιωδώς την ποσότητα της απόδοσης που μπορούν να χειριστούν. Αυτό τα καθιστά μια αναποτελεσματική επιλογή για παγκόσμια μαζική χρήση. Μπορούμε να κοιτάξουμε για κυμαινόμενους χρόνους συναλλαγών BTC και ETH για να επιβεβαιώσουμε αυτό το πρόβλημα.

Το Cardano αναφέρει την υπολογιστική ισχύ της VISA στην τεκμηρίωσή του ως σύγκριση:

“Το δίκτυο φέρεται να χειρίζεται κατά μέσο όρο 1.736 συναλλαγές πληρωμής ανά δευτερόλεπτο (TPS) με δυνατότητα διαχείρισης έως και 24.000 TPS.”

Ο Cardano στοχεύει στη βελτίωση της απόδοσης με διάφορους τρόπους. Ένας από τους πιο σημαντικούς πυλώνες αυτού του στόχου είναι ο δικός τους μηχανισμός συναίνεσης Proof of Stake (PoS) που ονομάζεται Ouroboros. Το Ouroboros μειώνει το ενεργειακό κόστος σε σύγκριση με το Proof of Work (PoW) ενώ παρέχει αποδείξιμες εγγυήσεις ασφάλειας.

Η λύση Cardano’s Layer 2 για περαιτέρω επεκτασιμότητα, Hydra, πήρε το όνομά της από το μυθικό πλάσμα με το ίδιο όνομα. Η ιδέα είναι ότι η απόδοση αυξάνεται καθώς κάθε νέος κόμβος προστίθεται στο δίκτυο.

Ο συνδυασμός σκληρού πιρουνιού είναι επίσης ένα βασικό χαρακτηριστικό του Cardano, το οποίο επιτρέπει το σκληρό πιρούνι χωρίς διακοπές ή επανεκκίνηση στο blockchain. Η επιτυχία της ενημέρωσης του Shelley είναι μια απόδειξη της αποτελεσματικότητας αυτής της προσέγγισης.

 

Βασικά χαρακτηριστικά Cardano (ADA)

Όπως αναφέραμε, τα ισχυρά σημεία του Cardano είναι η ακαδημαϊκή και επιστημονική φιλοσοφία πίσω από αυτό. Η ομάδα που αναπτύσσει τον Cardano έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 90 λευκές βίβλους για την υποκείμενη τεχνολογία. Το έργο έχει έναν καλά καθορισμένο χάρτη πορείας, ενώ το δίκτυο θέλει να έχει ενσωματωμένη ασφάλεια, επεκτασιμότητα και διαλειτουργικότητα.

Αν και δεν είναι ακόμη σε λειτουργία, το blockchain Cardano θα επιτρέψει κλιμακούμενη λειτουργικότητα έξυπνων συμβάσεων στο μέλλον. Χτισμένο με γνώμονα το VISA ως ανταγωνιστή και όρια υλικού ως θεωρητικό στόχο, το Cardano θα μπορούσε να έχει όλα τα απαραίτητα δομικά στοιχεία για να χρησιμοποιηθεί ως ένας ισχυρός διαταράκτης fintech.

Όπως και το Ethereum, οι δυνατότητες για τις περιπτώσεις χρήσης του Cardano είναι τεράστιες. Στοχεύει μόνο να λειτουργήσει ως το βασικό στρώμα για εφαρμογές που θα χτιστούν στην κορυφή.

Παρά τις μεγάλες υποσχέσεις, το Cardano δεν έχει ακόμη εκπληρώσει πλήρως – όπως σχεδόν οτιδήποτε στον χώρο των κρυπτονομισμάτων εκτός από το Bitcoin. Ενώ το Cardano είναι φιλόδοξο στα θεμέλιά του, η ανάπτυξή του είναι σχετικά αργή.

 

Τι είναι το διακριτικό ADA;

Το ADA είναι το διακριτικό του Cardano, που πήρε το όνομά του από τη μαθηματική Άντα Λάβλεϊς του 19ου αιώνα. Το 57,6% της προσφοράς ADA διανεμήθηκε σε μια αρχική προσφορά νομισμάτων (ICO), στην οποία το Cardano συγκέντρωσε 62,2 εκατομμύρια δολάρια.

Το διακριτικό είναι ταυτόχρονα ένα ψηφιακό νόμισμα και ένας τρόπος για να πραγματοποιείτε συναλλαγές στο δίκτυο Cardano (παρόμοιο με το πώς χρειάζεστε ether για συναλλαγές στο Ethereum).

Οι κάτοχοι ADA έχουν επίσης ένα μερίδιο στο δίκτυο Cardano, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ομάδες αποθεμάτων για τη δημιουργία ανταμοιβών.

 

Πώς να φυλάσσετε το Cardano (ADA);

Αναπτύχθηκε από το IOHK, το Daedalus είναι το πορτοφόλι λογισμικού επιτραπέζιου λογισμικού ανοιχτού κώδικα για την αποθήκευση του ADA. Είναι ένα πορτοφόλι πλήρους κόμβου, που σημαίνει ότι πρέπει να γίνει λήψη ολόκληρου του blockchain Cardano και κάθε συναλλαγή επαληθεύεται για μέγιστη ασφάλεια χρήστη.

Τα ελαφριά πορτοφόλια, τα οποία δεν απαιτούν λήψη ολόκληρου του blockchain, είναι το Yoroi Wallet και το AdaLite. Το ADA μπορεί επίσης να αποθηκευτεί σε πορτοφόλια υλικού ψυκτικής αποθήκευσης, όπως τα Ledger και Trezor μέσω Daedalus, Yoroi Wallet και AdaLite.

Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν υλικό δεν περιέχει και δεν πρέπει να ερμηνεύεται ως περιέχον επενδυτική συμβουλή, επενδυτικές συστάσεις, προσφορά ή προσέλκυση για συναλλαγές σε χρηματοοικονομικά μέσα. Λάβετε υπόψη ότι αυτή η ανάλυση συναλλαγών δεν αποτελεί αξιόπιστο δείκτη για τυχόν τρέχουσες ή μελλοντικές επιδόσεις, καθώς οι συνθήκες ενδέχεται να αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου. Πριν λάβετε οποιεσδήποτε επενδυτικές αποφάσεις, θα πρέπει να ζητήσετε συμβουλές από ανεξάρτητους πιστοποιημένους χρηματοοικονομικούς συμβούλους για να βεβαιωθείτε ότι κατανοείτε τους κινδύνους. ΠΡΟΣΟΧΗ στην μεταβλητότητα των τιμών των Κρυπτονομισμάτων και στις συναλλαγές CFD καθώς υπάρχουν κίνδυνοι για απώλειες των κεφαλαίων σας.

Share Tweet

Top Πάροχοι σε crypto trading

Binance Binance.com
Το κεφάλαιο σας βρίσκεται σε κίνδυνο προσοχή στην μεταβλητότητα των τιμών των κρυπτνομισμάτων
Kriptomat Αγοραπωλησίες crypto στην Kriptomat
Το κεφάλαιο σας βρίσκετε σε κίνδυνο. Προσοχή στην μεταβλητότητα των τιμών των κρυπτονομισμάτων
Capital Capital.com
Το 76.72% των λογαριασμών των μικροεπενδυτών χάνει χρήματα κατά τη διαπραγμάτευση των CFDs με αυτόν τον πάροχο. Θα πρέπει να εξετάσετε αν όντως καταλαβαίνετε πώς λειτουργούν τα CFDs και αν μπορείτε να αντέξετε οικονομικά να αναλάβετε τον υψηλό κίνδυνο να χάσετε τα χρήματά σας.
Ava Trade Συνδέσου και ξεκίνα τις συναλαγές!
*71% των λογαριασμών ιδιωτών πελατών χάνουν χρήματα στις συναλλαγές τους σε CFD με αυτό τον πάροχο.
Plus500 Ξεκίνα με Plus500
*79% των λογαριασμών ιδιωτών πελατών χάνουν χρήματα