Τι είναι το Polkadot (DOT);

Το Polkadot τοποθετείται ως το πρωτόκολλο blockchain επόμενης γενιάς, ικανό να συνδέει πολλές εξειδικευμένες αλυσίδες σε ένα καθολικό δίκτυο. Με μεγάλη έμφαση στη δημιουργία υποδομών για το Web 3.0 – και ιδρύθηκε από το Web3 – το Polkadot στοχεύει να διαταράξει τα μονοπώλια του Διαδικτύου και να ενδυναμώσει μεμονωμένους χρήστες.

Εισαγωγή

Το Blockchain υπάρχει από την αρχή του Bitcoin. Ενώ ονομάστηκε πρωτοποριακή τεχνολογία, υπάρχουν επίσης ορισμένα μειονεκτήματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη. Τα μεμονωμένα blockchain δεν μπορούν να επικοινωνήσουν με κάποιον άλλο. Η εισαγωγή της  διαλειτουργικότητας μεταξύ διαφορετικών αλυσίδων θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανταλλαγή δεδομένων και τελικά σε πιο ισχυρές εφαρμογές και υπηρεσίες.

Οι προγραμματιστές έχουν προσπαθήσει να “γεφυρώσουν” blockchains στο παρελθόν. Κάτι τέτοιο επιτρέπει στην αλυσίδα Α να συνεργάζεται με την αλυσίδα Β και αντίστροφα. Ωστόσο, η σύνδεση πολλών (σκεφτείτε εκατοντάδες ή χιλιάδες) blockchains ταυτόχρονα παραμένει ένα πιεστικό ζήτημα. Η ομάδα του Polkadot, και κατ ‘επέκταση, το Web3 Foundation, είναι πεπεισμένη ότι μπορεί να δημιουργηθεί μια κομψή λύση τα επόμενα χρόνια.

 

Τι είναι το Polkadot;

Περιγράφεται ως πρωτόκολλο ανοιχτού κώδικα που δημιουργήθηκε για όλους, το Polkadot ισχυρίζεται ότι είναι το επόμενο βήμα στην εξέλιξη της τεχνολογίας blockchain. Είναι μια ιδέα που οραματίστηκε αρχικά ο Δρ Gavin Wood, συνιδρυτής τoυ Ethereum. Η ομάδα θέλει να επικεντρώσει τις προσπάθειές της στην ασφάλεια, την επεκτασιμότητα και την καινοτομία. Για να γίνει αυτό, πρέπει να δημιουργηθεί η απαραίτητη υποδομή που όχι μόνο να υποστηρίζει νέες ιδέες και έννοιες αλλά και να διασφαλίζει ότι μπορεί να επιτευχθεί η κατάλληλη διαλειτουργικότητα.

Ένα μεμονωμένο blockchain στο οικοσύστημα Polkadot ονομάζεται  parachain (παράλληλο blockchain), ενώ η κύρια αλυσίδα ονομάζεται Relay Chain. Η ιδέα είναι ότι τα parachains και η Relay Chain μπορούν εύκολα να ανταλλάσσουν πληροφορίες ανά πάσα στιγμή. Θα μπορούσατε να σκεφτείτε ότι τα parachains μοιάζουν με μεμονωμένα θραύσματα στην προγραμματισμένη εφαρμογή του ETH 2.0.

Οποιοσδήποτε προγραμματιστής, εταιρεία ή άτομο μπορεί να περιστρέψει το προσαρμοσμένο parachain τους μέσω του Substrate, ενός πλαισίου για τη δημιουργία κρυπτονομισμάτων και αποκεντρωμένων συστημάτων. Μόλις συνδεθεί η προσαρμοσμένη αλυσίδα στο δίκτυο Polkadot, γίνεται διαλειτουργική με όλες τις άλλες αλυσίδες στο δίκτυο.

Η δημιουργία εφαρμογών, προϊόντων και υπηρεσιών μεταξύ αλυσίδων θα πρέπει να γίνει πολύ πιο απλή με αυτόν τον σχεδιασμό. Οι διασυνοριακές μεταφορές δεδομένων ή περιουσιακών στοιχείων δεν ήταν δυνατές σε μεγάλη κλίμακα στο παρελθόν.

Η εξασφάλιση και η επικύρωση των δεδομένων σε αυτές τις διαφορετικές παραδεκτές αλυσίδες γίνεται μέσω επικυρωτών δικτύου, όπου ένα μικρό σύνολο αυτών των επικυρωτών μπορεί να εξασφαλίσει πολλαπλές παραδεκτές. Αυτοί οι επικυρωτές θα διασφαλίσουν επίσης ότι οι συναλλαγές μπορούν να κατανέμονται σε πολλαπλές παραδεκτές αλυσίδες για να βελτιωθεί η επεκτασιμότητα.

 

Τα οφέλη του Polkadot

Μπορεί να υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους προγραμματιστές να εξερευνήσουν το οικοσύστημα Polkadot. Λόγω του περιορισμένου χαρακτήρα των τρεχουσών blockchains, είναι προφανές ότι υπάρχουν μερικά βασικά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν: κλιμάκωση, προσαρμογή, διαλειτουργικότητα, διακυβέρνηση και δυνατότητα αναβάθμισης.

Στο μέτωπο κλιμάκωσης, το Polkadot ελέγχει πολλά κουτιά. Λειτουργεί ως δίκτυο πολλαπλών αλυσίδων, επιτρέποντάς του να επεξεργάζεται παράλληλα τις μεταφορές σε διαφορετικές μεμονωμένες αλυσίδες. Αυτό καταργεί ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια που σχετίζονται με την τεχνολογία blockchain σήμερα. Η παράλληλη επεξεργασία είναι σημαντική βελτίωση και μπορεί να ανοίξει το δρόμο για ευρύτερη παγκόσμια υιοθέτηση blockchain.

Όσοι αναζητούν προσαρμογή μπορούν να αξιοποιήσουν κάποιες άλλες δυνατότητες που παρέχονται από το Polkadot. Προς το παρόν, δεν υπάρχει “μία υποδομή blockchain για να τα κυβερνά όλα”. Κάθε έργο έχει τις ατομικές του ανάγκες και απαιτήσεις και το Polkadot επιτρέπει σε κάθε μεμονωμένη αλυσίδα να βελτιστοποιήσει τον σχεδιασμό του για τη συγκεκριμένη λειτουργικότητα. Με τη βοήθεια του Substrate, οι προγραμματιστές μπορούν να προσαρμόσουν αποτελεσματικά τις μεμονωμένες αλυσίδες τους ώστε να ταιριάζουν στις ανάγκες του έργου.

Από την άποψη της διαλειτουργικότητας, η ύπαρξη έργων και εφαρμογών απρόσκοπτα μοιράζονται δεδομένα είναι ένας μεγάλος παράγοντας. Ενώ μένει να δούμε τι είδους προϊόντα και υπηρεσίες θα δημιουργήσει αυτό, υπάρχουν πολλές πιθανές περιπτώσεις χρήσης. Μπορεί να δημιουργήσει ένα εντελώς νέο οικονομικό οικοσύστημα, με κάθε μεμονωμένο parachain να φροντίζει για μια συγκεκριμένη πτυχή κάθε φορά.

Κάθε κοινότητα που σχετίζεται με ένα συγκεκριμένο parachain θα είναι σε θέση να κυβερνήσει το δίκτυό του όπως κρίνει κατάλληλο. Επιπλέον, όλες οι κοινότητες είναι ζωτικής σημασίας για τη μελλοντική διακυβέρνηση του Polkadot στο σύνολό του. Η συλλογή σχολίων από την κοινότητα μπορεί να αποφέρει πολύτιμες γνώσεις που εξελίσσουν έργα με την πάροδο του χρόνου.

Επίσης, το Polkadot διευκολύνει πολύ την αναβάθμιση μεμονωμένων αλεξίπτωτων. Δεν υπάρχει ανάγκη για σκληρά πιρούνια, καθώς αυτό μπορεί να διασπάσει τις κοινότητες. Αντ ‘αυτού, η εγγενής αλυσίδα μπορεί να αναβαθμιστεί με τρόπο χωρίς τριβές.

 

Το διακριτικό DOT

Παρόμοια με τα περισσότερα άλλα έργα υποδομής blockchain, το Polkadot έχει το δικό του εγγενές διακριτικό. Γνωστό ως DOT, χρησιμεύει ως το διακριτικό δικτύου, όπως το ETH είναι το διακριτικό για το Ethereum και το BTC είναι το διακριτικό του Bitcoin.

Υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις χρήσης για αυτό το διακριτικό. Πρώτα απ ‘όλα, παρέχει κάτοχους συμβόλων με δικαιώματα διακυβέρνησης ολόκληρης της πλατφόρμας Polkadot. Αυτό περιλαμβάνει τον καθορισμό των τελών δικτύου, την ψηφοφορία για τις συνολικές αναβαθμίσεις του δικτύου και την ανάπτυξη ή την αφαίρεση των parachains.

Το DOT έχει επίσης σχεδιαστεί για να διευκολύνει τη συναίνεση του δικτύου μέσω στοιχηματισμού. Παρόμοια με άλλα δίκτυα που περιλαμβάνουν ποντάρισμα, όλοι οι κάτοχοι DOT έχουν κίνητρο να παίζουν με τους κανόνες ανά πάσα στιγμή. Πώς κι έτσι; Αν δεν το κάνουν, μπορεί να χάσουν το μερίδιό τους.

Η τρίτη επιλογή είναι να χρησιμοποιήσετε DOT για συγκόλληση. Αυτό απαιτείται όταν προστίθενται νέες παραδεκτές στο οικοσύστημα Polkadot. Κατά τη διάρκεια μιας περιόδου σύνδεσης, το συνδεδεμένο DOT κλειδώνει. Κυκλοφορεί μόλις λήξει η διάρκεια του ομολόγου και αφαιρεθεί το parachain από το οικοσύστημα.

 

Ποντάρισμα και συγκόλληση στο Polkadot

Η προσέγγιση του Polkadot στη διαλειτουργικότητα υπερβαίνει κατά πολύ την ανταλλαγή δεδομένων και στοιχείων. Είναι επίσης ένας τρόπος για να εισαχθούν νέες έννοιες, όπως η παροχή κινήτρων για ειλικρινή διακριτικά στοιχήματος και συγκόλλησης μάρκων.

Το να ποντάρετε μάρκες σε ένα δίκτυο blockchain δεν είναι μια νέα ιδέα. Γνωστό ως  Proof of Stake (PoS), αυτό το μοντέλο συναίνεσης λειτουργεί επιβραβεύοντας τους χρήστες για το στοίχημα κερμάτων στο δίκτυο. Με τον Polkadot, οι ειλικρινείς παίκτες ανταμείβονται, ενώ οι κακοί μπορεί να χάσουν ολόκληρο το μερίδιό τους.

Όπως αναφέραμε, κάθε νέο parachain προστίθεται με τη σύνδεση σημείων DOT. Η συγκόλληση αναφέρεται στη δέσμευση μάρκων στο δίκτυο για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Οι αλυσίδες που δεν είναι χρήσιμες ή τα έργα που δεν συντηρούνται πλέον θα αφαιρεθούν και τα συνδεδεμένα κουπόνια τους θα επιστρέψουν.

Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν υλικό δεν περιέχει και δεν πρέπει να ερμηνεύεται ως περιέχον επενδυτική συμβουλή, επενδυτικές συστάσεις, προσφορά ή προσέλκυση για συναλλαγές σε χρηματοοικονομικά μέσα. Λάβετε υπόψη ότι αυτή η ανάλυση συναλλαγών δεν αποτελεί αξιόπιστο δείκτη για τυχόν τρέχουσες ή μελλοντικές επιδόσεις, καθώς οι συνθήκες ενδέχεται να αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου. Πριν λάβετε οποιεσδήποτε επενδυτικές αποφάσεις, θα πρέπει να ζητήσετε συμβουλές από ανεξάρτητους πιστοποιημένους χρηματοοικονομικούς συμβούλους για να βεβαιωθείτε ότι κατανοείτε τους κινδύνους. ΠΡΟΣΟΧΗ στην μεταβλητότητα των τιμών των Κρυπτονομισμάτων και στις συναλλαγές CFD καθώς υπάρχουν κίνδυνοι για απώλειες των κεφαλαίων σας.

Share Tweet

Top Πάροχοι σε crypto trading

Binance Binance.com
Το κεφάλαιο σας βρίσκεται σε κίνδυνο προσοχή στην μεταβλητότητα των τιμών των κρυπτνομισμάτων
Kriptomat Αγοραπωλησίες crypto στην Kriptomat
Το κεφάλαιο σας βρίσκετε σε κίνδυνο. Προσοχή στην μεταβλητότητα των τιμών των κρυπτονομισμάτων
Ava Trade Συνδέσου και ξεκίνα τις συναλαγές!
*71% των λογαριασμών ιδιωτών πελατών χάνουν χρήματα στις συναλλαγές τους σε CFD με αυτό τον πάροχο.
Plus500 Ξεκίνα με Plus500
86% των λογαριασμών ιδιωτών πελατών χάνουν χρήματα στις συναλλαγές τους σε CFD