trading κρυπτονομισμάτων

Η πτώση του bitcoin και των crypto! Κίνδυνος ή Ευκαιρία;

Οι τιμές των κρυπτονομισμάτων είναι ιδιαίτερα ασταθής γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα πολύ νέοι χρήστες να πανικοβάλλονται. Αν κάποιος ανατρέξει στην ιστορικότητα των τιμών των κρυπτονομισμάτων θα παρατηρήσει ότι υπάρχουν μέρες στις οποίες η πτώση του bitcoin είναι μεγάλη και η αγορά καταγράφει τεράστιες απώλειες (που ξεπερνούν και το 30% μέσα σε 24 ώρες). Ακόμα υπάρχουν παρατεταμένες περιόδοι πτώσης των τιμών της οποίες διαδέχονται διαστήματα εκρηκτικής ανόδου . Σκοπός του παρόντος άρθρου είναι να παρουσιάσει την συμπεριφορά του BTC την τελευταία δεκαετία (το οποίο είναι το νόμισμα με την μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση και επηρεάζει την αγορά).

 

 

Τι μπορεί να οδηγήσει στην πτώση του bitcoin σε μία ανοδική αγορά;

 

Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες και εξελίξεις οι οποίοι οδηγούν σε μία  πτώση τα κρυπτονομίσματα και στο σημείο αυτό θα θέλαμε να εξετάσουμε μερικούς από αυτούς:

 • Αρνητικά νέα για τα κρυπτονομίσματα: Πχ μία κλοπή κρυπτονομισμάτων από ένα ανταλλακτήριο (πχ ΜΤ GOX) ή μία αγωγή ενάντια σε μία εταιρία (πχ Ripple) μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες για την αγορά η στην τιμή ενός συγκεκριμένου νομίσματος. Ένα άλλο παράδειγμα είναι η ανακοίνωση του lockdown και του COVID-19 γεγονός το οποίο οδήγησε τόσο τα χρηματιστήρια όσο και την αγορά κρυπτονομισμάτων σε μία mini-καταρευση.
 • Φόβοι για απαγορεύσεις ή νόμους αρνητικούς για τα κρυπτονομίσματα: Όπως έγινε στις αρχές του 2018 όταν η Νότια Κορέα άρχισε να γίνεται ποιοι αυστηρή σε σχέση με τα κρυπτονομίσματα, πολλοί Ασιάτες εγκατέλειψαν ταυτόχρονα την αγορά λόγου φόβου. Ανάλογες περιπτώσεις αυστηρής νομοθεσίας έχουμε παρατηρήσει κατά καιρούς και σε άλλες χώρες όπως η Ινδια.
 • Χειραγώγηση αγοράς: Υπάρχουν επενδυτές οι οποίοι είναι έμπειροι και ταυτόχρονα διαθέτουν τεράστιες ποσότητες BTC και άλλων κρυπτονομισμάτων. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την ύπαρξη μοχλευμένων προϊόντων, παραγώγων κρυπτονομισμάτων αλλά και άπειρων μικροεπενδυτών που πουλούν πολύ εύκολα τα κρυπτονομίσματα δίνει εργαλεία που μπορούν να οδηγήσουν σε ταχύτατη πτώση την αγορά. 
 • Φυσιολογικές διορθώσεις στις τιμές: Χρήστες που έχουν εισέλθει νωρίς στην αγορά μπορεί να πουλήσουν όταν η τιμή φτάσει σε ένα συγκεκριμένο στόχο. Τέτοιες ενέργειες οδηγούν σε διορθωτικές κινήσεις των τιμών και εν γένει δείχνουν μία υγιή αγορά.

 

 

Τι μας διδάσκει η ιστορία;

 

Όσο και αν ακούγεται παράδοξο όσοι ασχολούνται με το χώρο τον κρυπτονομισμάτων έχουν εξοικειωθεί με την πτώση του bitcoin τόσο όσο και με την άνοδο της αγοράς καθώς κάποιοι από τους παραπάνω παράγοντες  συνδυαστικά ή μεμονωμένα έχουν επιφέρει έντονες απώλειες στο BTC.

Πολλές φορές μετά από μία έντονη άνοδο έχουμε τεράστια μεταβλητότητα και διόρθωση της τιμής και εκτός από τις απότομες διορθωτικές ημέρες με απώλειες που αγγίζουν ακόμα και το 40 % παρατηρούμε και διαστήματα παρατεταμένης πτώσης. Στα παρακάτω διαγράμματα έχουμε σημειώσει τις εντονότερες πτωτικές περιόδους στην ιστορία του BTC.

 

Πενταετία 2012-2017

Πενταετία 2016-2021

Πρόσφατο διάστημα: 2020-2021

 

 

Από τα παραπάνω συνοψίζουμε αξιοσημείωτες περιόδους κατάρρευσης του BTC:

 1. Απρίλιος 2013 ,με πτώση -87%: Διόρθωση μετά από άνοδο σε συνδυασμό με επίθεση hacker στο ανταλλακτήριο MT GOX.
 2. Δεκέμβριος 2013 – Ιανουάριος 2015, με πτώση -84.6% : Διόρθωση μετά από rally άνοδου και χρεοκοπία του MT GOX.
 3. Δεκέμβριος 2017-Δεκέμβριος 2018 με πτώση -83,8% : Διόρθωση μετά την έκρηξη του 2017 και των ICO σε συνδυασμό με ρυθμίσεις νομικού περιεχομένου στις ασιατικές χώρες.

Ο αναγνώστης θα παρατηρήσει ακόμη ότι παρόλο που τα έτη 2017 και  2020 αποτελούν περιόδους που το BTC κατέγραψε τεράστια κέρδη, ούτε τότε δεν έλλειπαν τα έντονα πτωτικά διαστήματα:

 1. Ιανουάριος 2017 ,με πτώση -30%, και Μάρτιος 2017 με πτώση -28%: Όλοι θυμούνται την κατάρρευση των  τιμών μετά από το rally των κρυπτονομισμάτων στα τέλη του 2017. Όμως ελάχιστοι ίσως γνωρίζουν ότι πριν από την αρχή της κούρσας υπήρχαν πτωτικές περίοδοι ακόμα και στις αρχές του έτους 2017. ( Θα τις δείτε σημειωμένες στο τέλος του πρώτου διαγράμματος.)
 2. 10 Μαρτίου 2020, με πτώση κοντά στο -40% : Φόβοι λόγο COVID-19
 3. 10-11 Ιανουαρίου 2021 με πτώση που άγγιξε το -25% : Διόρθωση μετά την έκρηξη στο ιστορικό υψηλό των 40.000 $.

 

Σύμφωνα με τα παραπάνω μπορούμε να συνοψίσουμε 3 βασικά συμπεράσματα:

 • Η αγορά είναι μία νέα αναπτυσσόμενη αγορά και ακόμα και οι πολυετής περίοδοι με μεγάλη πτώση του bitcoin κάποτε τελειώνουν. Η αγορά συνολικά δίνει αποδόσεις αλλά ο επενδυτής πρέπει να αποδεχθεί την μεταβλητότητα και να επιδείξει υπομονή και εγκράτεια.
 • Υπάρχουν γεγονότα (πχ COVID-19 ή κλοπές κρυπτονομισμάτων) τα οποία οδηγούν σε προσωρινή κατάρρευση. Παρόλα αυτά στην συνέχεια να έχουμε επαναφορά και σε πολλές περιπτώσεις άνοδο της τιμής σε επίπεδα υψηλότερα από πριν ( πχ η κούρσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2020).
 • Το τέλος ενός ανοδικού κύκλου του BTC συμβαδίζει συνήθως με μία mimi κατάρευση της τιμής του την οποία διαδέχεται ένα μακροχρόνιο διάστημα πτωτικής τάσης. Πολλοί επενδυτές κεφαλαιοποιούν ταυτόχρονα τα κέρδη τους και πουλούν τα κρυπτονομίσματα τους. Όταν το τέλος του κύκλου συνδυάζεται με αρνητικές εξελίξεις (πχ MT GOX) τότε η κατάρρευση είναι εντονότερη.

 

 

 

 

Συμβουλές για ένα αρχάριο κατά την πτώση του bitcoin

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι μέρες με πτώση της τιμής του BTC και τον άλλων κρυπτονομισμάτων θα πρέπει να θεωρούνται αναπόσπαστο κομμάτι της ενασχόλησης με τον χώρο. Οι νέοι επενδυτές και traders θα πρέπει να αποδεχθούν αυτό το γεγονός, πριν να μπορέσουν να αποκομίσουν κέρδη από μία ιδιόμορφη αγορά η οποία συνδυάζει τις υψηλές αποδόσεις με το υψηλό ρίσκο.

Τι πρέπει να γνωρίζει λοιπόν ένας αρχάριος trader ή επενδυτής στα κρυπτονομίσματα;

 • Εξοικειωθείτε με την μεταβλητότητα: Τα κρυπτονομίσματα είναι μία αγορά που μπορεί να δώσει σε έναν έμπειρο trader αποδόσεις που αγγίζουν ακόμα και το 500% μέσα σε ένα έτος. Η μεταβλητότητα είναι το τίμημα που πρέπει να πληρώσει ένας κάτοχος κρυπτονομισμάτων ώστε να καταφέρει να αποκομίσει κέρδη και η πτώση του bitcoin δεν πρέπει να σας δημιουργεί πανικό.
 • Μην ενθουσιάζεστε υπερβολικά ούτε να πανικοβάλλεστε υπερβολικά: Μην αγοράζετε από απληστία ούτε να πουλάτε τα κρυπτονομίσματα από υπερβολικό φόβο όταν παρατηρείτε πτώση του bitcoin και των άλλων κρυπτονομισμάτων. Η αγορά μπορεί να αλλάξει κατεύθυνση πολύ γρήγορα και να το μετανιώσετε.
 • Να κάνετε την δική σας έρευνα: Μελετήστε τις εξελίξεις και συμβουλευτείτε τους τεχνικούς δείκτες για να διαμορφώσετε μία στρατηγική. Μην αγοράζεται από εφορία η πουλάτε από φόβο γιατί μία τέτοια προσέγγιση είναι πολύ επικίνδυνη ενώ αντίθετα θα πρέπει να καθορίζεται μία τιμή εισόδου (σε ποια τιμή θα αγοράσετε) και μία τιμή εξόδου ( σε ποια τιμή θα πουλήσετε) βασιζόμενοι στην λογική και όχι στην παρόρμηση της στιγμής.
 • Επενδύστε χρήματα μόνο αν είστε προετοιμασμένοι για απώλειες: Μην επενδύετε χρήματα σε περίπτωση που σας είναι απαραίτητα καθώς οι μεταβλητές αγορές όπως τα κρυπτονομίσματα παρουσιάζουν κινδύνους για το κεφάλαιο σας.
 • Μην χρησιμοποιείται την μόχλευση χωρίς εμπειρία: Η μόχλευση πολλαπλασιάζει τόσο τα κέρδη όσο και τις ζημιές σας. Αν χρησιμοποιείτε μόχλευση στα κρυπτονομίσματα θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για απώλειες εξίσου μεγάλες με τα κέρδη σας!
 • Δείτε την θετική πλευρά: Σε περίπτωση που διαβλέπετε ότι η αγορά βρίσκεται σε μία ευρύτερη ανοδική περίοδο, η πτώση μπορεί να θεωρηθεί ευκαιρία για αγορά ενός νομίσματος στο οποίο έχετε εμπιστοσύνη!
 • Να εξετάσετε στρατηγικές trading όπως το short sell  και το swing trading: Τα CFD που παρέχονται από νόμιμους παρόχους συναλλαγών σας επιτρέπουν να αποκομίσετε κέρδη ακόμα και από μία πτωτική αγορά.

 

Τι μας επιφυλάσσει το 2021;

Η αγορά κρυπτονομισμάτων κατέγραψε πλήθος ιστορικών ρεκόρ μέσα στο 2020 με την τιμή του bitcoin να ξεπερνά τα 40.000$ και την συνολική κεφαλαιοποίηση της να ξεπερνά τα 1 τρις $. Η είσοδος των θεσμικών επενδυτών στην αγορά σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στην νομοθεσία μας προϊδεάζουν για ένα εξίσου εκρηκτικό 2021. Παρόλο που η αγορά μπορεί να κινείται μακροπρόθεσμα ανοδικά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η εξαιρετική μεταβλητότητα των κρυπτονομισμάτων μπορεί να οδηγήσει σε απότομη πτώση μέσα σε λίγες ώρες.

 

Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν υλικό δεν περιέχει και δεν πρέπει να ερμηνεύεται ως περιέχον επενδυτική συμβουλή, επενδυτικές συστάσεις, προσφορά ή προσέλκυση για συναλλαγές σε χρηματοοικονομικά μέσα. Λάβετε υπόψη ότι αυτή η ανάλυση συναλλαγών δεν αποτελεί αξιόπιστο δείκτη για τυχόν τρέχουσες ή μελλοντικές επιδόσεις, καθώς οι συνθήκες ενδέχεται να αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου. Πριν λάβετε οποιεσδήποτε επενδυτικές αποφάσεις, θα πρέπει να ζητήσετε συμβουλές από ανεξάρτητους πιστοποιημένους χρηματοοικονομικούς συμβούλους για να βεβαιωθείτε ότι κατανοείτε τους κινδύνους. ΠΡΟΣΟΧΗ στην μεταβλητότητα των τιμών των Κρυπτονομισμάτων και στις συναλλαγές CFD καθώς υπάρχουν κίνδυνοι για απώλειες των κεφαλαίων σας.

Share Tweet

Top Πάροχοι σε crypto trading

Kriptomat Αγοραπωλησίες crypto στην Kriptomat
Το κεφάλαιο σας βρίσκετε σε κίνδυνο. Προσοχή στην μεταβλητότητα των τιμών των κρυπτονομισμάτων
Capital Capital.com
Το 76.72% των λογαριασμών των μικροεπενδυτών χάνει χρήματα κατά τη διαπραγμάτευση των CFDs με αυτόν τον πάροχο. Θα πρέπει να εξετάσετε αν όντως καταλαβαίνετε πώς λειτουργούν τα CFDs και αν μπορείτε να αντέξετε οικονομικά να αναλάβετε τον υψηλό κίνδυνο να χάσετε τα χρήματά σας.
Ava Trade Συνδέσου και ξεκίνα τις συναλαγές!
*71% των λογαριασμών ιδιωτών πελατών χάνουν χρήματα στις συναλλαγές τους σε CFD με αυτό τον πάροχο.
Plus500 Ξεκίνα με Plus500
*77% των λογαριασμών ιδιωτών πελατών χάνουν χρήματα