Τι είναι η Ripple; – Ένας εισαγωγικός οδηγός

Παλαιότερα γνωστό ως OpenCoin, η Ripple είναι μια ιδιωτική εταιρεία που δημιουργεί ένα δίκτυο πληρωμών και ανταλλαγών (RippleNet). Πάνω, από μια βάση δεδομένων κατανεμημένων καθολικών (XRP Ledger). Ο κύριος στόχος της Ripple είναι να συνδέσει τράπεζες, παρόχους πληρωμών και ανταλλαγές ψηφιακών στοιχείων, επιτρέποντας ταχύτερες και αποδοτικότερες παγκόσμιες πληρωμές.

 

Ιστορία

Η  Ripple εξιδανικεύτηκε για πρώτη φορά το 2004 από τον Ryan Fugger, ο οποίος ανέπτυξε το πρώτο πρωτότυπο της Ripple ως αποκεντρωμένο ψηφιακό νομισματικό σύστημα (RipplePay). Το σύστημα κυκλοφόρησε το 2005 και προοριζόταν να παρέχει ασφαλείς λύσεις πληρωμής σε ένα παγκόσμιο δίκτυο.

Το 2012, ο Fugger παρέδωσε το έργο στον Jed McCaleb και τον Chris Larsen και μαζί ίδρυσαν την αμερικανική εταιρεία τεχνολογίας OpenCoin. Από εκείνο το σημείο, το Ripple άρχισε να χτίζεται ως πρωτόκολλο που εστιάζει στις λύσεις πληρωμών για τράπεζες και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Το 2013, το OpenCoin μετονομάστηκε σε Ripple Labs, το οποίο αργότερα μετονομάστηκε σε Ripple, το 2015.

 

Το καθολικό XRP (XRPL)

Με βάση το έργο του Fugger και εμπνευσμένο από τη δημιουργία του Bitcoin, η Ripple ανέπτυξε το Ripple Consensus Ledger (RCL) το 2012. Μαζί με το εγγενές κρυπτονόμισμα XRP. Το RCL μετονομάστηκε αργότερα σε XRP Ledger (XRPL).

Το XRPL λειτουργεί ως κατανεμημένο οικονομικό σύστημα που αποθηκεύει όλες τις λογιστικές πληροφορίες των συμμετεχόντων στο δίκτυο. Αλλά παρέχει επίσης υπηρεσίες ανταλλαγής σε πολλά ζεύγη νομισμάτων. Το Ripple παρουσιάζει το XRPL ως ένα διανεμημένο καθολικό ανοιχτού κώδικα που επιτρέπει οικονομικές συναλλαγές σε πραγματικό χρόνο. Αυτές οι συναλλαγές ασφαλίζονται και επαληθεύονται από τους συμμετέχοντες του δικτύου μέσω ενός μηχανισμού συναίνεσης.

Ωστόσο, σε αντίθεση με το Bitcoin, το XRP Ledger δεν βασίζεται σε έναν συναινετικό αλγόριθμο Proof of Work. Ως εκ τούτου, δεν βασίζεται σε μια διαδικασία mining για την επαλήθευση συναλλαγών. Αντ ‘αυτού, το δίκτυο επιτυγχάνει συναίνεση μέσω της χρήσης του δικού του προσαρμοσμένου αλγόριθμου συναίνεσης. Παλαιότερα γνωστός, ως Ripple Protocol Consensus Algorithm (RPCA).

Το XRPL διαχειρίζεται ένα δίκτυο ανεξάρτητων κόμβων επικύρωσης που συγκρίνουν συνεχώς τα αρχεία συναλλαγών τους. Ο καθένας έχει τη δυνατότητα όχι μόνο να ρυθμίσει και να εκτελέσει έναν κόμβο επικυρωτή Ripple, αλλά και να επιλέξει ποιους κόμβους θα εμπιστεύονται ως επικυρωτές. Ωστόσο, η Ripple συνιστά στους πελάτες της να χρησιμοποιούν μια λίστα αναγνωρισμένων και αξιόπιστων συμμετεχόντων για την επικύρωση των συναλλαγών τους. Αυτή η λίστα είναι γνωστή ως Unique Node List (UNL).

Οι κόμβοι UNL ανταλλάσσουν δεδομένα συναλλαγών μεταξύ τους έως ότου όλοι συμφωνήσουν σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση του καθολικού. Με άλλα λόγια, οι συναλλαγές που συμφωνούνται από μια υπερπροσφορά κόμβων UNL, θεωρούνται έγκυρες και η συναίνεση επιτυγχάνεται όταν όλοι αυτοί οι κόμβοι εφαρμόζουν το ίδιο σύνολο συναλλαγών στο καθολικό.

Σύμφωνα με τον επίσημο ιστότοπο της Ripple, η Ripple είναι μια ιδιωτική εταιρεία που ξεκίνησε την ανάπτυξη του XRPL ως διανομέα ανοιχτού κώδικα. Αυτό σημαίνει ότι οποιοσδήποτε μπορεί να συνεισφέρει στον κώδικα. Και ότι, το XRPL είναι σε θέση να συνεχίσει ακόμη και αν η εταιρεία παύσει να υπάρχει.

 

RippleNet

Σε αντίθεση με το XRPL, το RippleNet είναι αποκλειστικό για την εταιρεία Ripple. Δημιουργήθηκε στην κορυφή του XRPL ως δίκτυο πληρωμών και ανταλλαγών.

Το RippleNet προσφέρει σήμερα μια σουίτα 3 προϊόντων που έχει σχεδιαστεί ως σύστημα λύσεων πληρωμών για τράπεζες και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Επί του παρόντος, το RippleNet διαθέτει τρία βασικά προϊόντα: xRapid, xCurrent και xVia.

 

xRapid

Εν συντομία, το xRapid είναι μια λύση ρευστότητας κατ ‘απαίτηση που χρησιμοποιεί το XRP ως παγκόσμιο νόμισμα γεφύρωσης μεταξύ πολλαπλών νομισμάτων fiat. Τόσο το XRP όσο και το xRapid βασίζονται στο XRP Ledger, το οποίο επιτρέπει ταχύτερους χρόνους επιβεβαίωσης και πολύ χαμηλότερα τέλη σε σύγκριση με τις συμβατικές μεθόδους.

Ας πάρουμε ένα απλό παράδειγμα. Ο Μπομπ από την Αυστραλία θέλει να στείλει 100$ στην Άλις που εδρεύει στην Ινδία. Ο Μπομπ μεταφέρει τα χρήματα μέσω ενός χρηματοοικονομικού ιδρύματος που ονομάζεται FIN. Για να εκτελέσει τη συναλλαγή, η FIN χρησιμοποιεί τη λύση xRapid για να δημιουργήσει μια σύνδεση με ανταλλαγές στοιχείων τόσο στη χώρα προέλευσης όσο και στη χώρα προορισμού. Με αυτόν τον τρόπο, η εταιρεία μπορεί να μετατρέψει τα $100 του Bob σε XRP, το οποίο παρέχει την απαραίτητη ρευστότητα για την τελική πληρωμή. Σε λίγα δευτερόλεπτα, το XRP μετατρέπεται σε Ινδικές ρουπίες. Η Aλις είναι σε θέση πλέον να αποσύρει τα χρήματα από την ανταλλαγή περιουσιακών στοιχείων που βρίσκεται στην Ινδία.

 

xCurrent

Το xCurrent είναι μια λύση που έχει σχεδιαστεί για να παρέχει άμεσο διακανονισμό και παρακολούθηση διασυνοριακών πληρωμών μεταξύ των μελών του RippleNet. Σε αντίθεση με το xRapid, η λύση xCurrent δεν βασίζεται στο XRP Ledger και δεν χρησιμοποιεί το XRP από προεπιλογή. Το xCurrent είναι χτισμένο γύρω από το Πρωτόκολλο Interledger (ILP). Αυτό, σχεδιάστηκε από τη Ripple ως πρωτόκολλο για τη σύνδεση διαφορετικών καθολικών ή δικτύων πληρωμών.

 

Τα τέσσερα βασικά συστατικά του xCurrent είναι:

  • Messenger – Το xCurrent messenger παρέχει επικοινωνία peer-to-peer μεταξύ συνδεδεμένων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων του RippleNet. Χρησιμοποιείται για την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τον κίνδυνο και τη συμμόρφωση, τις χρεώσεις, τις τιμές συναλλάγματος, τα στοιχεία πληρωμής και τον αναμενόμενο χρόνο παράδοσης των χρημάτων.
  • Validator – Το Validator χρησιμοποιείται για να επιβεβαιώσει κρυπτογραφικά την επιτυχία ή την αποτυχία μιας συναλλαγής. Και επίσης, για το συντονισμό της μεταφοράς χρημάτων μέσω του Interledger. Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μπορούν να χρησιμοποιούν το δικό τους επικυρωτή ή να βασίζονται σε τρίτο επικυρωτή.
  • ILP Ledger – Το Πρωτόκολλο Interledger εφαρμόζεται σε υπάρχοντα τραπεζικά βιβλία, το οποίο δημιουργεί το ILP Ledger. Το ILP Ledger λειτουργεί ως δευτερεύον καθολικό και χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση πιστώσεων, χρεώσεων και ρευστότητας μεταξύ συναλλασσόμενων μερών. Τα κεφάλαια διακανονίζονται ατομικά, που σημαίνει ότι είτε διακανονίζονται άμεσα ή καθόλου.
  • FX Ticker – Το FX ticker χρησιμοποιείται για τον καθορισμό των συναλλαγματικών ισοτιμιών μεταξύ των συναλλασσόμενων μερών. Παρακολουθεί την τρέχουσα κατάσταση κάθε διαμορφωμένου ILP Ledger.

Αν και το xCurrent έχει σχεδιαστεί κυρίως για νομίσματα fiat, υποστηρίζει επίσης συναλλαγές κρυπτονομισμάτων.

 

xVia

Το xVia είναι μια τυποποιημένη διεπαφή που βασίζεται σε API. Επιτρέπει στις τράπεζες και άλλους παρόχους χρηματοοικονομικών υπηρεσιών να αλληλεπιδρούν σε ένα ενιαίο πλαίσιο. Χωρίς να χρειάζεται να βασίζονται σε πολλαπλές ενοποιήσεις δικτύου πληρωμών. Το xVia επιτρέπει στις τράπεζες να δημιουργούν πληρωμές μέσω άλλων τραπεζικών συνεργατών που είναι συνδεδεμένοι με το RippleNet. Επιτρέπει επίσης να επισυνάπτουν τιμολόγια ή άλλες πληροφορίες στις συναλλαγές τους.

Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν υλικό δεν περιέχει και δεν πρέπει να ερμηνεύεται ως περιέχον επενδυτική συμβουλή, επενδυτικές συστάσεις, προσφορά ή προσέλκυση για συναλλαγές σε χρηματοοικονομικά μέσα. Λάβετε υπόψη ότι αυτή η ανάλυση συναλλαγών δεν αποτελεί αξιόπιστο δείκτη για τυχόν τρέχουσες ή μελλοντικές επιδόσεις, καθώς οι συνθήκες ενδέχεται να αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου. Πριν λάβετε οποιεσδήποτε επενδυτικές αποφάσεις, θα πρέπει να ζητήσετε συμβουλές από ανεξάρτητους πιστοποιημένους χρηματοοικονομικούς συμβούλους για να βεβαιωθείτε ότι κατανοείτε τους κινδύνους. ΠΡΟΣΟΧΗ στην μεταβλητότητα των τιμών των Κρυπτονομισμάτων και στις συναλλαγές CFD καθώς υπάρχουν κίνδυνοι για απώλειες των κεφαλαίων σας.

Share Tweet

Top Πάροχοι σε crypto trading

Binance Binance.com
Το κεφάλαιο σας βρίσκεται σε κίνδυνο προσοχή στην μεταβλητότητα των τιμών των κρυπτνομισμάτων
Kriptomat Αγοραπωλησίες crypto στην Kriptomat
Το κεφάλαιο σας βρίσκετε σε κίνδυνο. Προσοχή στην μεταβλητότητα των τιμών των κρυπτονομισμάτων
Ava Trade Συνδέσου και ξεκίνα τις συναλαγές!
*71% των λογαριασμών ιδιωτών πελατών χάνουν χρήματα στις συναλλαγές τους σε CFD με αυτό τον πάροχο.
Plus500 Ξεκίνα με Plus500
82% των λογαριασμών ιδιωτών πελατών χάνουν χρήματα στις συναλλαγές τους σε CFD