solana

Τι είναι το Solana (SOL);

Το Solana είναι ένα δίκτυο blockchain που εστιάζει σε γρήγορες συναλλαγές και υψηλή απόδοση. Χρησιμοποιεί μια μοναδική μέθοδο εντολής συναλλαγών για να βελτιώσει την ταχύτητά της. Οι χρήστες μπορούν να πληρώσουν τα τέλη συναλλαγής τους και να αλληλεπιδράσουν με έξυπνα συμβόλαια με τη SOL, τo εγγενές κρυπτονόμισμα του δικτύου.

 

Εισαγωγή

Όσον αφορά την τεχνολογία blockchain, η επεκτασιμότητα είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις εκεί έξω. Καθώς αυτά τα δίκτυα αναπτύσσονται, αντιμετωπίζουν συχνά περιορισμούς όσον αφορά την ταχύτητα συναλλαγής και τους χρόνους επιβεβαίωσης. Η Solana στοχεύει στην αντιμετώπιση αυτών των περιορισμών χωρίς να διακυβεύεται η ασφάλεια ή η αποκέντρωση.

Ιδρύθηκε το 2017 από τον Anatoly Yakovenko της Solana Labs, το blockchain της Solana υιοθετεί μια νέα μέθοδο επαλήθευσης συναλλαγών. Τα Bitcoin, Ethereum και πολλά άλλα έργα αντιμετωπίζουν προβλήματα κλιμάκωσης και ταχύτητας. Χρησιμοποιώντας μια μέθοδο γνωστή ως Απόδειξη της Ιστορίας (PoH), το blockchain Solana μπορεί να χειριστεί χιλιάδες συναλλαγές ανά δευτερόλεπτο.

 

Πώς λειτουργεί το Solana;

Το Solana είναι ένα blockchain τρίτης γενιάς, Proof of Stake. Έχει εφαρμόσει έναν μοναδικό τρόπο δημιουργίας ενός συστήματος χωρίς εμπιστοσύνη, για τον προσδιορισμό της ώρας μιας συναλλαγής που ονομάζεται Απόδειξη Ιστορίας.

Η παρακολούθηση της σειράς των συναλλαγών είναι εξαιρετικά σημαντική για τα κρυπτονομίσματα. Το Bitcoin το κάνει συνδυάζοντας συναλλαγές σε μπλοκ με μία μόνο χρονική σήμανση. Κάθε κόμβος πρέπει να επικυρώνει αυτά τα μπλοκ σε συμφωνία με άλλους κόμβους. Αυτή η διαδικασία προσθέτει σε σημαντικό χρόνο αναμονής για τους κόμβους να επιβεβαιώσουν ένα μπλοκ στο δίκτυο. Το Solana αντ ‘αυτού, ακολουθεί μια διαφορετική προσέγγιση. Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά.

 

Τι είναι η απόδειξη της ιστορίας;

Τα συμβάντα και οι συναλλαγές Solana κατακερματίζονται χρησιμοποιώντας τη συνάρτηση SHA256. Αυτή η λειτουργία παίρνει μια είσοδο και παράγει μια μοναδική έξοδο που είναι εξαιρετικά δύσκολο να προβλεφθεί. Η Solana λαμβάνει την έξοδο μιας συναλλαγής και τη χρησιμοποιεί ως είσοδο για το επόμενο κατακερματισμό. Η σειρά των συναλλαγών είναι πλέον ενσωματωμένη στην κατακερματισμένη έξοδο.

Αυτή η διαδικασία κατακερματισμού δημιουργεί μια μακρά, αδιάλειπτη αλυσίδα κατακερματισμένων συναλλαγών. Αυτή η δυνατότητα κάνει μια σαφή, επαληθεύσιμη σειρά συναλλαγών που ο επικυρωτής προσθέτει σε ένα μπλοκ, χωρίς την ανάγκη για συμβατική χρονική σήμανση. Ο κατακερματισμός απαιτεί επίσης ένα ορισμένο χρονικό διάστημα για να ολοκληρωθεί, πράγμα που σημαίνει ότι οι επικυρωτές μπορούν εύκολα να επαληθεύσουν πόσος χρόνος έχει περάσει.

Η απόδειξη της ιστορίας διαφέρει από τη διαδικασία που χρησιμοποιεί το Bitcoin ως μέρος του μηχανισμού συναίνεσης της απόδειξης εργασίας. Τα μπλοκς στο Bitcoin είναι μεγάλες ομάδες μη ταξινομημένων συναλλαγών. Κάθε miner BTC προσθέτει την ώρα και την ημερομηνία στο μπλοκ που ανήκουν με βάση το τοπικό ρολόι τους. Ο χρόνος μπορεί να διαφέρει ανάλογα με άλλους κόμβους ή ακόμη και να είναι ψευδής. Στη συνέχεια, οι κόμβοι πρέπει να καταλάβουν εάν η χρονική σήμανση είναι έγκυρη.

Με την παραγγελία των συναλλαγών σε μια αλυσίδα κατακερματισμού, οι επικυρωτές επεξεργάζονται και μεταδίδουν λιγότερες πληροφορίες σε κάθε μπλοκ. Η χρήση κατακερματισμένης έκδοσης της τελευταίας κατάστασης συναλλαγών μειώνει σημαντικά το χρόνο επιβεβαίωσης ενός νέου αποκλεισμού.

Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι η Απόδειξη της Ιστορίας δεν είναι ένας μηχανισμός συναίνεσης. Είναι αντ ‘αυτού ένας τρόπος βελτίωσης του χρόνου που αφιερώνεται επιβεβαιώνοντας τη σειρά των συναλλαγών. Όταν συνδυάζεται με PoS, η επιλογή του επόμενου επικυρωτή για ένα μπλοκ είναι πολύ πιο εύκολη. Οι κόμβοι χρειάζονται λιγότερο χρόνο για να επικυρώσουν τη σειρά των συναλλαγών. Αυτό, σημαίνει ότι το δίκτυο επιλέγει έναν νέο επικυρωτή πιο γρήγορα.

 

Τα βασικά χαρακτηριστικά του Solana

Σύμφωνα με το ιστολόγιό τους , η ομάδα Solana έχει αναπτύξει οκτώ βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά για να βοηθήσει το blockchain να ταιριάξει με τις δυνατότητες ενός κεντρικού συστήματος. Η απόδειξη της ιστορίας είναι ίσως η πιο αξιοσημείωτη, αλλά υπάρχουν επίσης:

  • Tower BFT – μια PoH βελτιστοποιημένη έκδοση της πρακτικής βυζαντινής βλάβης
  • Turbine – ένα πρωτόκολλο διάδοσης μπλοκ
  • Gulf Stream – Πρωτόκολλο προώθησης συναλλαγών χωρίς Mempool
  • Sealevel – Παράλληλος χρόνος εκτέλεσης έξυπνων συμβάσεων
  • Pipelining – μια μονάδα επεξεργασίας συναλλαγών για βελτιστοποίηση επικύρωσης
  • Cloudbreak – Βάση δεδομένων λογαριασμών με οριζόντια κλίμακα
  • Archivers – Διανεμημένος χώρος αποθήκευσης καθολικών

Αυτές οι δυνατότητες δημιουργούν ένα δίκτυο υψηλής απόδοσης που έχει 400ms χρόνους αποκλεισμού και εκτελεί χιλιάδες συναλλαγές ανά δευτερόλεπτο. Για να το θέσουμε σε σύγκριση, ο χρόνος αποκλεισμού του Bitcoin είναι περίπου 10 λεπτά και του Ethereum περίπου 15 δευτερόλεπτα.

Οι κάτοχοι SOL μπορούν να ποντάρουν τα κουπόνια τους ως μέρος του μηχανισμού συναίνεσης PoS του blockchain. Με ένα συμβατό πορτοφόλι κρυπτογράφησης, μπορείτε να ποντάρετε τα διακριτικά σας με επικυρωτές που επεξεργάζονται τις συναλλαγές του δικτύου. Ένας επιτυχημένος επικυρωτής μοιράζεται έπειτα μερικές ανταμοιβές με εκείνους που έχουν στοιχηματίσει. Αυτός ο μηχανισμός επιβράβευσης ενθαρρύνει τους επικυρωτές και τους μεταβιβαστές να ενεργούν προς το συμφέρον του δικτύου. Από τον Μάιο του 2021, η Solana διαθέτει περίπου 900 επικυρωτές, γεγονός που το καθιστά ένα αρκετά αποκεντρωμένο δίκτυο.

 

Τι είναι το διακριτικό SOL;

Το SOL είναι το εγγενές κρυπτονόμισμα της Solana, η οποία λειτουργεί ως διακριτικό βοηθητικό πρόγραμμα. Οι χρήστες χρειάζονται SOL για να πληρώνουν τέλη συναλλαγής κατά τη μεταφορά ή την αλληλεπίδραση με έξυπνα συμβόλαια. Το δίκτυο καίει το SOL ως μέρος του αποπληθωριστικού μοντέλου του. Οι κάτοχοι SOL μπορούν επίσης να γίνουν επικυρωτές δικτύου. Όπως το Ethereum, το Solana επιτρέπει στους προγραμματιστές να δημιουργούν έξυπνα συμβόλαια και να δημιουργούν έργα με βάση το blockchain.

Το SOL χρησιμοποιεί το πρωτόκολλο SPL. Το SPL είναι το τυποποιημένο πρότυπο του blockchain Solana, παρόμοιο με το ERC20 στο Ethereum. Το διακριτικό SOL έχει δύο κύριες περιπτώσεις χρήσης:

  • Πληρωμή για τέλη συναλλαγής που προκύπτουν κατά τη χρήση του δικτύου ή έξυπνων συμβάσεων.
  • Ποντάρισμα διακριτικών ως μέρος του μηχανισμού συναίνεσης της απόδειξης του στοιχήματος.

Τα DApps που βασίζονται στο Solana, δημιουργούν επίσης νέες περιπτώσεις χρήσης SOL. Για παράδειγμα, το Chainvote δημιουργεί μια (αποκεντρωμένη χρηματοδότηση) εφαρμογή ψηφοφορίας DeFi για εταιρική διακυβέρνηση, χρησιμοποιώντας SOL tokens για ψηφοφορία. Η τιμή του Solana σημείωσε αύξηση σχεδόν 30 φορές στα δύο πρώτα τρίμηνα του 2021, καθιστώντας την δημοφιλή επιλογή για επενδυτές και κερδοσκόπους.

 

Πώς να αποθηκεύσετε το SOL;

Μπορείτε να αποθηκεύσετε μάρκες SOL στο πορτοφόλι sollet.io crypto (που αναπτύχθηκε από την Serum Academy), το Trust Wallet για κινητές συσκευές και άλλα πορτοφόλια που υποστηρίζουν SPL. Εάν επιθυμείτε να ποντάρετε το SOL, θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε ένα πορτοφόλι που το υποστηρίζει . Θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε το πορτοφόλι SolFlare ή να χρησιμοποιήσετε εργαλεία γραμμής εντολών Solana. Το πορτοφόλι σας θα σας επιτρέψει να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό πονταρίσματος και να εκχωρήσετε τα διακριτικά σας SOL σε έναν επικυρωτή.

Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν υλικό δεν περιέχει και δεν πρέπει να ερμηνεύεται ως περιέχον επενδυτική συμβουλή, επενδυτικές συστάσεις, προσφορά ή προσέλκυση για συναλλαγές σε χρηματοοικονομικά μέσα. Λάβετε υπόψη ότι αυτή η ανάλυση συναλλαγών δεν αποτελεί αξιόπιστο δείκτη για τυχόν τρέχουσες ή μελλοντικές επιδόσεις, καθώς οι συνθήκες ενδέχεται να αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου. Πριν λάβετε οποιεσδήποτε επενδυτικές αποφάσεις, θα πρέπει να ζητήσετε συμβουλές από ανεξάρτητους πιστοποιημένους χρηματοοικονομικούς συμβούλους για να βεβαιωθείτε ότι κατανοείτε τους κινδύνους. ΠΡΟΣΟΧΗ στην μεταβλητότητα των τιμών των Κρυπτονομισμάτων και στις συναλλαγές CFD καθώς υπάρχουν κίνδυνοι για απώλειες των κεφαλαίων σας.

Share Tweet

Top Πάροχοι σε crypto trading

Kriptomat Αγοραπωλησίες crypto στην Kriptomat
Το κεφάλαιο σας βρίσκετε σε κίνδυνο. Προσοχή στην μεταβλητότητα των τιμών των κρυπτονομισμάτων
Capital Capital.com
Το 76.72% των λογαριασμών των μικροεπενδυτών χάνει χρήματα κατά τη διαπραγμάτευση των CFDs με αυτόν τον πάροχο. Θα πρέπει να εξετάσετε αν όντως καταλαβαίνετε πώς λειτουργούν τα CFDs και αν μπορείτε να αντέξετε οικονομικά να αναλάβετε τον υψηλό κίνδυνο να χάσετε τα χρήματά σας.
Ava Trade Συνδέσου και ξεκίνα τις συναλαγές!
*71% των λογαριασμών ιδιωτών πελατών χάνουν χρήματα στις συναλλαγές τους σε CFD με αυτό τον πάροχο.
Plus500 Ξεκίνα με Plus500
*77% των λογαριασμών ιδιωτών πελατών χάνουν χρήματα