Πώς ορίζεται μια αγορά αρκούδων (Bear Market);

Ο όρος bear market αναφέρεται σε αρνητική τάση στις τιμές μιας αγοράς. Χρησιμοποιείται ευρέως όχι μόνο στον χώρο των κρυπτονομισμάτων αλλά και στις παραδοσιακές αγορές, όπως οι αγορές μετοχών, ομολόγων, ακινήτων και εμπορευμάτων.

Σε γενικές γραμμές, μια αγορά bear αναφέρεται σε μια ισχυρή πτωτική τάση της αγοράς. Παρουσιάζει σημαντικές πτώσεις τιμών σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Σε σύγκριση με τις παραδοσιακές αγορές, οι αγορές κρυπτονομισμάτων είναι μικρότερες και επομένως πιο ασταθείς. Επομένως, είναι πολύ συνηθισμένο να βλέπουμε ισχυρότερες και παρατεταμένες καθόδους, όπου οι πτώσεις τιμών 85% δεν είναι τόσο σπάνιες.

Στις παραδοσιακές αγορές, ορισμένοι λένε ότι η αγορά bear ενδείκνυται όταν η πτώση της τιμής 20% πραγματοποιηθεί εντός περιόδου 60 ημερών. Αυτή η κάμψη είναι συνήθως το αποτέλεσμα της απαισιοδοξίας των επενδυτών που σχετίζεται με την απώλεια εμπιστοσύνης στη συνολική απόδοση των τιμών και των δεικτών της αγοράς . Σε απάντηση στο απαισιόδοξο κλίμα της αγοράς, οι επενδυτές αρχίζουν να πωλούν τις συμμετοχές τους. Eπηρεάζουν έτσι, περαιτέρω τις πτώσεις των τιμών και συχνά οδηγούν σε περιόδους συνθηκολόγησης. Μερικά παραδείγματα ορισμένων ευρετηρίων των ΗΠΑ περιλαμβάνουν το Dow Jones Industrial Average (DJIA), το S&P 500 και το Russell 2000.

Η πτώση των τιμών της αγοράς κατά 20% θεωρείται συνήθως η αρχή μιας πτωτικής τάσης. Τα περισσότερα σημάδια μιας επικείμενης αγοράς bear δεν είναι τόσο προφανή. Οι έμποροι (traders) και οι αναλυτές χρησιμοποιούν πολλά εργαλεία και συστήματα για να τους βοηθήσουν να αναγνωρίσουν άλλα, λιγότερο προφανή, bearish σήματα και τάσεις. Τα παραδείγματα περιλαμβάνουν κινούμενους μέσους όρους (MAs), Moving Average Convergence Divergence (MACD), Relative Strength Index (RSI), On-Balance Volume (OBV) και άλλους δείκτες τεχνικής ανάλυσης.

 

Bear vs Bull Markets

Το αντίθετο της αγοράς αρκούδων (bear) είναι η αγορά ταύρων (bull). Προκύπτει όταν οι επενδυτές αισθάνονται αισιόδοξοι. Η άνοδος των τιμών (ανοδική τάση) δημιουργεί ένα θετικό κλίμα στην αγορά. Καθώς οι έμποροι αισθάνονται πιο σίγουροι, τείνουν να επενδύουν όλο και περισσότερο, προκαλώντας περαιτέρω αύξηση των τιμών. Οι οικονομολόγοι λένε ότι μεταξύ του 1929 και του 2014, υπήρξαν 25 αγορές bull και 25 bear bear στις ΗΠΑ. Η μέση απώλεια αγοράς αρκούδας ήταν -35%, ενώ το μέσο κέρδος στην αγορά ταύρων ήταν περίπου + 104%. Αυτές οι τάσεις αντικατοπτρίζουν τον τρόπο με τον οποίο η δυναμική της αγοράς διατηρεί τις συνεχείς αυξήσεις τιμών (στις αγορές ταύρων) και τις μειώσεις (στις αγορές αρκούδων).

Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν υλικό δεν περιέχει και δεν πρέπει να ερμηνεύεται ως περιέχον επενδυτική συμβουλή, επενδυτικές συστάσεις, προσφορά ή προσέλκυση για συναλλαγές σε χρηματοοικονομικά μέσα. Λάβετε υπόψη ότι αυτή η ανάλυση συναλλαγών δεν αποτελεί αξιόπιστο δείκτη για τυχόν τρέχουσες ή μελλοντικές επιδόσεις, καθώς οι συνθήκες ενδέχεται να αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου. Πριν λάβετε οποιεσδήποτε επενδυτικές αποφάσεις, θα πρέπει να ζητήσετε συμβουλές από ανεξάρτητους πιστοποιημένους χρηματοοικονομικούς συμβούλους για να βεβαιωθείτε ότι κατανοείτε τους κινδύνους. ΠΡΟΣΟΧΗ στην μεταβλητότητα των τιμών των Κρυπτονομισμάτων και στις συναλλαγές CFD καθώς υπάρχουν κίνδυνοι για απώλειες των κεφαλαίων σας.

Share Tweet

Top Πάροχοι σε crypto trading

Binance Binance.com
Το κεφάλαιο σας βρίσκεται σε κίνδυνο προσοχή στην μεταβλητότητα των τιμών των κρυπτνομισμάτων
Kriptomat Αγοραπωλησίες crypto στην Kriptomat
Το κεφάλαιο σας βρίσκετε σε κίνδυνο. Προσοχή στην μεταβλητότητα των τιμών των κρυπτονομισμάτων
Capital Capital.com
Το 76.72% των λογαριασμών των μικροεπενδυτών χάνει χρήματα κατά τη διαπραγμάτευση των CFDs με αυτόν τον πάροχο. Θα πρέπει να εξετάσετε αν όντως καταλαβαίνετε πώς λειτουργούν τα CFDs και αν μπορείτε να αντέξετε οικονομικά να αναλάβετε τον υψηλό κίνδυνο να χάσετε τα χρήματά σας.
Ava Trade Συνδέσου και ξεκίνα τις συναλαγές!
*71% των λογαριασμών ιδιωτών πελατών χάνουν χρήματα στις συναλλαγές τους σε CFD με αυτό τον πάροχο.
Plus500 Ξεκίνα με Plus500
*79% των λογαριασμών ιδιωτών πελατών χάνουν χρήματα