Τι είναι το ETF; – Επισκόπηση και Προοπτική

Το διαπραγματεύσιμο αμοιβαίο κεφάλαιο (ETF) είναι ένας τύπος ασφάλειας που παρακολουθεί έναν δείκτη, έναν τομέα, ένα εμπόρευμα ή άλλο περιουσιακό στοιχείο. Μπορεί να αγοραστεί ή να πωληθεί σε χρηματιστήριο το ίδιο με ένα κανονικό απόθεμα. Ένα ETF μπορεί να δομηθεί ώστε να παρακολουθεί οτιδήποτε, από την τιμή ενός μεμονωμένου προϊόντος έως μια μεγάλη και διαφορετική συλλογή χρεογράφων. Τα ETFs μπορούν ακόμη και να δομηθούν για να παρακολουθούν συγκεκριμένες επενδυτικές στρατηγικές.

Ένα πολύ γνωστό παράδειγμα είναι το SPDR S&P 500 ETF (SPY), το οποίο παρακολουθεί τον δείκτη S&P 500. Τα ETFs μπορούν να περιέχουν πολλούς τύπους επενδύσεων, όπως μετοχές, εμπορεύματα, ομόλογα ή ένα μείγμα τύπων επενδύσεων. Ένα αμοιβαίο κεφάλαιο που αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης, είναι μια εμπορεύσιμη ασφάλεια, που σημαίνει ότι έχει μια σχετική τιμή που του επιτρέπει να αγοράζεται και να πωλείται εύκολα.

 

Εξήγηση του Bitcoin ETF

Το Bitcoin σταθεροποιείται ως νόμιμο επενδυτικό περιουσιακό στοιχείο στο οποίο μπορεί να επενδύσει ο καθένας. Τεχνικά όχι ο καθένας, καθώς ορισμένα ιδρύματα και άτομα μπορούν να συμμετάσχουν μόνο με πολύ ρυθμισμένο τρόπο. Πολλοί πιστεύουν ότι ένα Bitcoin ETF, θα μπορούσε να επιτρέψει στον καθένα την επένδυση.

Ενώ τα ETFs Bitcoin υπάρχουν ήδη στον Καναδά, οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη εγκρίνει ένα Bitcoin ETF για τις αγορές των ΗΠΑ. Ας δούμε τι είναι το ETF και τι θα μπορούσε να σημαίνει για το Bitcoin.

Εισαγωγή

Το Bitcoin και οι αγορές κρυπτονομισμάτων έχουν προχωρήσει πολύ. Πριν από μια δεκαετία, αυτή η τεχνολογία χρησιμοποιήθηκε μόνο από μια μικρή κοινότητα ενθουσιωδών. Η τιμή του, κοστολογούνταν περίπου στα 10.000 BTC για δύο πίτσες.

Λίγα χρόνια μετά, και έχουμε δει πολλές επιτυχημένες επιχειρήσεις που βασίζονται σε αυτόν τον κλάδο, αμέτρητα έργα κρυπτογράφησης, τη γέννηση του DeFi και πολλά άλλα. Η θεσμική υιοθέτηση είναι επίσης ακμάζουσα. Η MicroStrategy έχει μετατρέψει περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια δολάρια του ισολογισμού της σε Bitcoin.

Αλλά, ποια δομικά στοιχεία εξακολουθούν να λείπουν προτού το Bitcoin μπορεί να γίνει σημαντικό πλεονέκτημα στο παγκόσμιο μακροοικονομικό περιβάλλον; Ένας από αυτούς, θα μπορούσε να είναι ένας ρυθμιζόμενος τρόπος για τα θεσμικά όργανα και τους πιο παραδοσιακούς παίκτες, να εκτίθενται σε αυτό. Σύμφωνα με ορισμένους, ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι μέσω ενός ETF.

 

Τι είναι το Bitcoin ETF;

Πρώτον, λίγο μια επισκόπηση. Το ETF είναι ένα αμοιβαίο κεφάλαιο που διαπραγματεύεται, δηλαδή ένα επενδυτικό ταμείο που παρακολουθεί την τιμή ενός υποκείμενου περιουσιακού στοιχείου. Τα ETFs υπάρχουν σε πολλές διαφορετικές βιομηχανίες και κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων. Για παράδειγμα, τα χρυσά ETFs υπάρχουν εδώ και δεκαετίες και παρακολουθούν την τιμή του χρυσού.

Ένα Bitcoin ETF θα λειτουργούσε με τον ίδιο τρόπο – η τιμή του ETF θα ακολουθούσε την τιμή του Bitcoin.

Τα ETFs είναι ρυθμιζόμενα χρηματοοικονομικά προϊόντα – ως τέτοια, διαπραγματεύονται σε παραδοσιακές αγορές όπως το NASDAQ ή το NYSE και όχι σε ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων. Αυτό, ωστόσο, θα μπορούσε να αλλάξει στο μέλλον καθώς τα σύνορα μεταξύ της παραδοσιακής χρηματοδότησης και της βιομηχανίας κρυπτονομισμάτων συνεχίζουν να στενεύουν.

 

Γιατί είναι σημαντικό το Bitcoin ETF;

Λοιπόν, το Bitcoin δεν είναι το πιο εύκολο περιουσιακό στοιχείο για να αντιμετωπιστεί. Η επιμέλεια μπορεί, για παράδειγμα, να προκαλέσει σοβαρούς πονοκεφάλους για ένα μεγάλο ίδρυμα. Σε τελική ανάλυση, η Goldman Sachs δεν θα συνδέσει απλώς ένα πορτοφόλι υλικού σε φορητό υπολογιστή και θα μεταφέρει απλά $2B Bitcoin σε αυτό. Τα μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δεν λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο, όπως οι μεμονωμένοι επενδυτές και χρειάζονται ένα περίπλοκο ρυθμιστικό πλαίσιο και χρηματοοικονομικά εργαλεία, για να μπορούν να συμμετέχουν σε αυτόν τον χώρο.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ένα ETF μπορεί να προχωρήσει πολύ στην υιοθέτηση και την επέκταση της δυνητικής επενδυτικής βάσης. Μπορεί να δώσει έκθεση στις τιμές για τους συμμετέχοντες, στις παραδοσιακές αγορές, χωρίς να χρειάζεται να ανησυχούν για όλα τα φυσικά νομίσματα.

Ένα Bitcoin ETF θα μπορούσε επίσης να διατηρεί περιουσιακά στοιχεία εκτός από το Bitcoin. Για παράδειγμα, ένα Bitcoin ETF θα μπορούσε να κατέχει ένα καλάθι στοιχείων, όπως Bitcoin, Ethereum, Tesla stock, gold και ούτω καθεξής. Αυτό θα μπορούσε να προσφέρει κάποια οφέλη διαφοροποίησης στους επενδυτές.

 

Μια σύντομη επισκόπηση των Bitcoin ETFs

Γενικά, όταν οι άνθρωποι μιλούν για ETFs Bitcoin, συνήθως μιλούν για ETFs στις αγορές των ΗΠΑ. Ωστόσο, τα ETFs υπάρχουν σε πολλές διαφορετικές αγορές. Για παράδειγμα, το πρώτο Bitcoin ETF κυκλοφόρησε στο καναδικό χρηματιστήριο. Ονομάζεται Purpose Bitcoin ETF και διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο του Τορόντο.

Παρόλα αυτά, τα περισσότερα μάτια είναι στραμμένα στις ΗΠΑ, καθώς είναι η μεγαλύτερη χρηματοοικονομική αγορά στον κόσμο. Ένα ETF Bitcoin των ΗΠΑ θα μπορούσε να σταθεροποιήσει το Bitcoin ως επενδυτικό στοιχείο.

Έχουν γίνει αρκετές προσπάθειες για την εκκίνηση ενός Bitcoin ETF στις ΗΠΑ. Από τον Μάρτιο του 2021, όλες έχουν απορριφθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC).

Γιατί η SEC συνεχίζει να απορρίπτει τις αιτήσεις; Συνήθως αναφέρουν τη μεταβλητότητα, την άναρχη φύση των αγορών Bitcoin και την προφανή ευθύνη τους για χειραγώγηση της αγοράς ως λόγος απόρριψης των αιτήσεων. Αν και αυτά μπορεί να ισχύουν σε κάποιο βαθμό, πιθανότατα ισχύει και για πολλές άλλες χρηματοπιστωτικές αγορές που διαθέτουν ήδη ETFs.

Επιπλέον, μεγάλο μέρος των χρηματοοικονομικών απαιτήσεων για το Bitcoin, ως νόμιμη κατηγορία μακροοικονομικών περιουσιακών στοιχείων, έχει δημιουργηθεί στην τελευταία αγορά bear. Εάν η MicroStrategy ήθελε να αγοράσει Bitcoin αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ πριν από λίγα χρόνια, μάλλον θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να το κάνει. Τώρα, όμως, τόσο η υποδομή όσο και η ρευστότητα είναι εκεί και είναι έτοιμα να εκπληρώσουν ακόμη και τόσο σημαντικές επενδύσεις.

Αυτή η συνεχιζόμενη ωρίμανση των αγορών Bitcoin πιθανότατα, θα αλλάξει την τροπή για τις ρυθμιστικές αρχές και τελικά θα επιτρέψουν ένα ETF Bitcoin των ΗΠΑ. Πότε θα συμβεί αυτό, είναι δύσκολο να το πούμε. Αλλά, μπορεί να είναι νωρίτερα από όσο νομίζουμε!

 

Τύποι ETFs

Υπάρχουν διάφοροι τύποι ETFs που διατίθενται στους επενδυτές. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία εισοδήματος, την κερδοσκοπία, τις αυξήσεις τιμών και για την αντιστάθμιση ή μερική αντιστάθμιση του κινδύνου στο χαρτοφυλάκιο ενός επενδυτή. Ακολουθούν διάφορα παραδείγματα των τύπων ETFs.

 • Τα ομόλογα ETFs ενδέχεται να περιλαμβάνουν κρατικά ομόλογα, εταιρικά ομόλογα και κρατικά και τοπικά ομόλογα. Oνομάζονται δημοτικά ομόλογα.
 • Tα βιομηχανικά ETFs παρακολουθούν μια συγκεκριμένη βιομηχανία όπως η τεχνολογία, οι τραπεζικές εργασίες ή ο τομέας πετρελαίου και φυσικού αερίου.
 • Τα ETFs εμπορευμάτων επενδύουν σε εμπορεύματα, συμπεριλαμβανομένου του αργού πετρελαίου ή του χρυσού.
 • Νόμισμα. Τα ETFs επενδύουν σε ξένα νομίσματα όπως το ευρώ ή το καναδικό δολάριο.
 • Τα αντίστροφα ETFs προσπαθούν να κερδίσουν από την πτώση των μετοχών μειώνοντας τα αποθέματα. Το Shorting πωλεί ένα απόθεμα, αναμένει μείωση της αξίας και επαναγοράζει σε χαμηλότερη τιμή.

 

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των ETFs

Τα ETFs παρέχουν χαμηλότερο μέσο κόστος, δεδομένου ότι θα ήταν ακριβό για έναν επενδυτή να αγοράσει όλες τις μετοχές, που διατηρούνται σε ένα χαρτοφυλάκιο ETF, ξεχωριστά. Οι επενδυτές πρέπει να εκτελέσουν μόνο μία συναλλαγή για αγορά και μία συναλλαγή για πώληση, γεγονός που οδηγεί σε λιγότερες προμήθειες μεσάζοντα, καθώς υπάρχουν μόνο μερικές συναλλαγές που πραγματοποιούνται από επενδυτές. Οι μεσάζοντες χρεώνουν συνήθως μια προμήθεια για κάθε συναλλαγή. Ορισμένοι μεσάζοντες προσφέρουν ακόμη και συναλλαγές χωρίς προμήθειες σε ορισμένα χαμηλού κόστους ETF, μειώνοντας ακόμη περισσότερο το κόστος για τους επενδυτές.

Τα ETFs συνήθως έχουν χαμηλά έξοδα αφού παρακολουθούν έναν δείκτη. Για παράδειγμα, εάν ένα ETF παρακολουθεί τον δείκτη S&P 500, ενδέχεται να περιέχει και τις 500 μετοχές της S&P. Kαθιστώντας το έτσι, ένα παθητικά διαχειριζόμενο ταμείο και λιγότερο χρονοβόρο. Ωστόσο, δεν παρακολουθούν όλα τα ETFs ένα ευρετήριο με παθητικό τρόπο.

Πλεονεκτήματα

 • Πρόσβαση σε πολλά αποθέματα σε διάφορους κλάδους.
 • Λόγοι χαμηλών εξόδων και λιγότερες προμήθειες μεσάζοντα.
 • Διαχείριση κινδύνων μέσω διαφοροποίησης.
 • Υπάρχουν ETFs που εστιάζουν σε στοχευμένες βιομηχανίες

Μειονεκτήματα

 • Τα ETFs που διαχειρίζονται ενεργά έχουν υψηλότερα τέλη.
 • Τα ETFs με επίκεντρο τη βιομηχανία περιορίζουν τη διαφοροποίηση
 • Η έλλειψη ρευστότητας εμποδίζει τις συναλλαγές.

Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν υλικό δεν περιέχει και δεν πρέπει να ερμηνεύεται ως περιέχον επενδυτική συμβουλή, επενδυτικές συστάσεις, προσφορά ή προσέλκυση για συναλλαγές σε χρηματοοικονομικά μέσα. Λάβετε υπόψη ότι αυτή η ανάλυση συναλλαγών δεν αποτελεί αξιόπιστο δείκτη για τυχόν τρέχουσες ή μελλοντικές επιδόσεις, καθώς οι συνθήκες ενδέχεται να αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου. Πριν λάβετε οποιεσδήποτε επενδυτικές αποφάσεις, θα πρέπει να ζητήσετε συμβουλές από ανεξάρτητους πιστοποιημένους χρηματοοικονομικούς συμβούλους για να βεβαιωθείτε ότι κατανοείτε τους κινδύνους. ΠΡΟΣΟΧΗ στην μεταβλητότητα των τιμών των Κρυπτονομισμάτων και στις συναλλαγές CFD καθώς υπάρχουν κίνδυνοι για απώλειες των κεφαλαίων σας.

Share Tweet

Top Πάροχοι σε crypto trading

Kriptomat Αγοραπωλησίες crypto στην Kriptomat
Το κεφάλαιο σας βρίσκετε σε κίνδυνο. Προσοχή στην μεταβλητότητα των τιμών των κρυπτονομισμάτων
Ava Trade Συνδέσου και ξεκίνα τις συναλαγές!
*71% των λογαριασμών ιδιωτών πελατών χάνουν χρήματα στις συναλλαγές τους σε CFD με αυτό τον πάροχο.
Plus500 Ξεκίνα με Plus500
*72% των λογαριασμών ιδιωτών πελατών χάνουν χρήματα στις συναλλαγές τους σε CFD με αυτό τον πάροχο.
Capital Capital.com
Το 76.72% των λογαριασμών των μικροεπενδυτών χάνει χρήματα κατά τη διαπραγμάτευση των CFDs με αυτόν τον πάροχο. Θα πρέπει να εξετάσετε αν όντως καταλαβαίνετε πώς λειτουργούν τα CFDs και αν μπορείτε να αντέξετε οικονομικά να αναλάβετε τον υψηλό κίνδυνο να χάσετε τα χρήματά σας.