Τι είναι ο δείκτης Crypto Fear and Greed;

Το Crypto Fear and Greed Index (δείκτης φόβου και απληστίας) παρέχει βαθμολογία από 0 έως 100 για το συναίσθημα της αγοράς κρυπτονομισμάτων. Βασίζεται στο CNNMoney Fear and Greed Index για την ανάλυση της χρηματιστηριακής αγοράς.

Ο φόβος (βαθμολογία από 0 έως 49) υποδηλώνει υποτίμηση και πλεονάζουσα προσφορά στην αγορά. Η απληστία (βαθμολογία 50 έως 100) υποδηλώνει υπερεκτίμηση των κρυπτονομισμάτων και πιθανή φούσκα.

Η παρατήρηση των αλλαγών στο επίπεδο του φόβου και της απληστίας μπορεί να γίνει μέρος της στρατηγικής trading σας όταν επιλέγετε να εισέλθετε ή να εξέλθετε από την αγορά κρυπτονομισμάτων.

 

Εισαγωγή

Όταν αποφασίζετε αν πρέπει να αγοράσετε ή να πουλήσετε στην αγορά κρυπτονομισμάτων, ένας καλός έμπορος ή επενδυτής θα αναζητά πάντα υποστηρικτικά δεδομένα. Υπάρχουν γραφήματα που πρέπει να δούμε, βασικές αρχές για ανάλυση και συναισθήματα της αγοράς για αξιοποίηση. Ωστόσο, η μελέτη κάθε διαθέσιμης μέτρησης και ευρετηρίου δεν είναι η πιο αποτελεσματική χρήση του χρόνου. Με το Crypto Fear and Greed Index, ένας συνδυασμός συναισθημάτων και θεμελιωδών μετρήσεων παρέχουν μια εικόνα του φόβου και της απληστίας της αγοράς. Ενώ δεν πρέπει να βασίζεστε μόνο σε αυτόν τον δείκτη, μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε τη συνολική αίσθηση των αγορών κρυπτονομισμάτων.

 

Τι είναι ένας δείκτης;

Παραδοσιακά, ένας δείκτης λαμβάνει πολλά σημεία δεδομένων και τα συνδυάζει σε ένα μόνο στατιστικό μέτρο. Ίσως έχετε ήδη ακούσει για το Dow Jones Industrial Average (DJIA), έναν διάσημο δείκτη που παρακολουθεί το χρηματιστήριο. Το DJIA είναι ένας σταθμισμένος συνδυασμός τιμών 30 μεγάλων εταιρειών εισηγμένων σε πολλά χρηματιστήρια στις ΗΠΑ. Οι επενδυτές μπορούν να αγοράσουν το DJIA για να αποκτήσουν μια συνδυασμένη έκθεση στις μετοχές αυτών των εταιρειών.

Το Crypto Fear and Greed Index είναι επίσης ένα σταθμισμένο μέτρο των δεδομένων της αγοράς, αλλά εκεί τελειώνουν οι ομοιότητες. Το Crypto Fear and Greed Index δεν είναι κάτι που μπορείτε να αγοράσετε ούτε οποιοδήποτε είδος χρηματοοικονομικού μέσου. Είναι απλώς ένας δείκτης αγοράς που μπορεί να συμπληρώσει την ανάλυσή σας.

 

Τι είναι δείκτης αγοράς;

Οι δείκτες αγοράς διευκολύνουν τους εμπόρους και τους επενδυτές να αναλύσουν τα δεδομένα της αγοράς. Υπάρχουν δείκτες σε όλες τις μορφές ανάλυσης αγοράς: τεχνική ανάλυση, θεμελιώδη ανάλυση και ανάλυση συναισθημάτων. Εάν έχετε πειραματιστεί ήδη με τεχνική ανάλυση (TA), πιθανότατα έχετε ήδη κάποια εμπειρία με δείκτες. Αυτοί κυμαίνονται από απλούς κινούμενους μέσους όρους έως πολύπλοκα μοτίβα γραφημάτων. Οι δείκτες TA αφορούν την ανάλυση των τιμών, του όγκου συναλλαγών και άλλων στατιστικών τάσεων.

Οι δείκτες θεμελιώδους ανάλυσης έχουν διαφορετική προσέγγιση. Όταν ερευνάτε ένα διακριτικό ή απόθεμα, ουσιαστικά προσπαθείτε να προσδιορίσετε την υποκείμενη θεμελιώδη αξία του έργου. Για παράδειγμα, η έρευνά σας θα μπορούσε να περιλαμβάνει τον αριθμό των χρηστών και τη συνολική αξία της αγοράς σε συνδυασμό με έναν δείκτη.

Επιπλέον, έχουμε δείκτες συναισθημάτων αγοράς που μετρούν τα συναισθήματα και τις σκέψεις των επενδυτών και των εμπόρων. Το Crypto Fear and Greed Index είναι μόνο ένας από τους πολλούς. Άλλα παραδείγματα περιλαμβάνουν το The Bull & Bear Index από την Augmento και την WhaleAlert που παρακολουθεί μεγάλες μεταφορές από φάλαινες σε αγορές κρυπτονομισμάτων. Σε κάποιο βαθμό, η έρευνα κρυπτογράφησης βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην ανάλυση των κοινωνικών μέσων, της κοινότητας και της κοινής γνώμης. Για το λόγο αυτό, η ανάλυση συναισθημάτων μπορεί να είναι χρήσιμη για αυτήν την κατηγορία περιουσιακών στοιχείων.

 

Τι ακριβώς είναι ένας δείκτης φόβου και απληστίας;

Το CNNMoney δημιούργησε αρχικά το δείκτη φόβου και απληστίας για να αναλύσει το κλίμα της αγοράς για μετοχές και μερίδια. Το Alternative.me έκτοτε έκανε την έκδοσή του προσαρμοσμένη στην αγορά κρυπτονομισμάτων.

Το Crypto Fear and Greed Index αναλύει ένα καλάθι διαφορετικών τάσεων και δεικτών της αγοράς για να καθορίσει εάν οι συμμετέχοντες στην αγορά αισθάνονται άπληστοι ή φοβισμένοι. Η βαθμολογία 0 δείχνει υπερβολικό φόβο, ενώ 100 υποδηλώνει ακραία απληστία. Η βαθμολογία 50 δείχνει ότι η αγορά είναι κάπως ουδέτερη.

Μια τρομακτική αγορά θα μπορούσε να είναι ένδειξη ότι τα κρυπτονομίσματα είναι υποτιμημένα. Ο υπερβολικός φόβος σε μια αγορά μπορεί να οδηγήσει σε υπερπώληση και υπερβολικό πανικό. Ο φόβος δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η αγορά έχει εισέλθει σε μια μακροχρόνια πτωτική τάση. Αντ ‘αυτού, μπορείτε να το σκεφτείτε ως μια βραχυπρόθεσμη ή μεσοπρόθεσμη αναφορά στο συνολικό κλίμα της αγοράς.

Η απληστία στην αγορά είναι η αντίθετη κατάσταση. Εάν οι επενδυτές και οι έμποροι είναι άπληστοι, υπάρχει πιθανότητα υπερεκτίμησης και φούσκας. Φανταστείτε μια κατάσταση όπου το FOMO (ο φόβος της απώλειας) προκαλεί στους επενδυτές να αντλήσουν τις αγορές, υπερτιμώντας την τιμή του Bitcoin. Με άλλα λόγια, η αυξημένη απληστία μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική ζήτηση, διογκώνοντας τεχνητά την τιμή.

 

Πώς λειτουργεί το Crypto Fear and Greed Index;

Κάθε μέρα, το Alternate.me υπολογίζει μια νέα τιμή από 0 έως 100. Από τον Ιούλιο του 2021, ο δείκτης Crypto Fear and Greed Index χρησιμοποιεί μόνο πληροφορίες που σχετίζονται με Bitcoin. Ο λόγος πίσω από αυτό είναι ο σημαντικός συσχετισμός της BTC με την αγορά κρυπτογράφησης στο σύνολό της όσον αφορά την τιμή και το συναίσθημα. Υπάρχουν σχέδια στο μέλλον για κάλυψη άλλων μεγάλων νομισμάτων, πιθανότατα συμπεριλαμβανομένου του Ether (ETH).

δείκτης

Μπορείτε να διαιρέσετε την κλίμακα του ευρετηρίου στις ακόλουθες κατηγορίες:

  • 0-24: Ακραίος φόβος (πορτοκαλί)
  • 25-49: Φόβος (κεχριμπαρένιο/κίτρινο)
  • 50-74: Απληστία (ανοιχτό πράσινο)
  • 75-100: Ακραία απληστία (πράσινο)

Ο δείκτης υπολογίζει την αξία συνδυάζοντας πέντε διαφορετικούς σταθμισμένους παράγοντες της αγοράς. Ας ρίξουμε μια ματιά:

  1. Μεταβλητότητα (25% του δείκτη). Η μεταβλητότητα μετρά την τρέχουσα αξία του Bitcoin με μέσους όρους τις τελευταίες 30 και 90 ημέρες. Εδώ, ο δείκτης χρησιμοποιεί τη μεταβλητότητα ως βάση για την αβεβαιότητα στην αγορά.
  2. Ορμή/όγκος αγοράς (25% του δείκτη). Ο τρέχων όγκος συναλλαγών του Bitcoin και η δυναμική της αγοράς συγκρίνονται με τις προηγούμενες μέσες τιμές 30 και 90 ημερών και στη συνέχεια συνδυάζονται. Οι συνεχείς αγορές μεγάλου όγκου υποδηλώνουν θετικό ή άπληστο συναίσθημα της αγοράς.
  3. Κοινωνικά μέσα (15% του δείκτη). Αυτός ο παράγοντας εξετάζει τον αριθμό των hashtags του Twitter που σχετίζονται με το Bitcoin και, συγκεκριμένα, το ποσοστό αλληλεπίδρασής του. Τυπικά, ένας σταθερός και ασυνήθιστα μεγάλος αριθμός αλληλεπιδράσεων σχετίζεται περισσότερο με την απληστία της αγοράς παρά με τον φόβο.
  4. Κυριαρχία Bitcoin (10% του δείκτη). Αυτή η εισροή μετρά την κυριαρχία του BTC στην αγορά. Η αυξημένη κυριαρχία στην αγορά δείχνει νέες επενδύσεις στο νόμισμα και πιθανή ανακατανομή κεφαλαίων από altcoins.
  5. Google Trends (10% του ευρετηρίου). Κοιτάζοντας τα δεδομένα του Google Trends για ερωτήματα αναζήτησης που σχετίζονται με Bitcoin, το ευρετήριο μπορεί να παρέχει πληροφορίες για το συναίσθημα της αγοράς. Για παράδειγμα, η αύξηση των αναζητήσεων “Απάτη Bitcoin” θα έδειχνε περισσότερο φόβο στην αγορά.
  6. Αποτελέσματα έρευνας (15% Index Score). Αυτή η είσοδος έχει τεθεί σε παύση εδώ και αρκετό καιρό.

 

Γιατί είναι χρήσιμο το Crypto Fear and Greed Index;

Το Crypto Fear and Greed Index μπορεί να είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για τον έλεγχο των αλλαγών του συναισθήματος της αγοράς. Οι μεγάλες διακυμάνσεις ενδέχεται να παρέχουν την ευκαιρία εισόδου ή εξόδου πριν ακολουθήσει την τάση η υπόλοιπη αγορά. Μπορούμε να δούμε ένα σύντομο παράδειγμα, ελέγχοντας τους τελευταίους τρεις μήνες του συνολικού κεφαλαίου της αγοράς κρυπτονομισμάτων έναντι των στοιχείων του δείκτη.

δείκτης

Το σημείο 1 δείχνει τις 26 Απριλίου 2021, το κάτω μέρος μιας σημαντικής ταλάντευσης στην τιμή του δείκτη από 73 (Απληστία) σε 27 (φόβος). Το σημείο 2 δείχνει την έναρξη μιας άλλης διαφάνειας στις 12 Μαΐου 2021, από 68 (απληστία) έως 26 (φόβος). Μπορούμε να δούμε αν αυτό ταιριάζει με την αγορά κρυπτονομισμάτων συγκρίνοντας αυτές τις αλλαγές με τη συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς κρυπτονομισμάτων.

δείκτης

Το σημείο 1 δείχνει και πάλι τις 26 Απριλίου ξεκινώντας από 1,78 τρισεκατομμύρια δολάρια (USD) πριν φτάσει σε μια κορυφή των 2,53 τρισεκατομμυρίων δολαρίων στις 12 Μαΐου. Αν το συνδυάσετε με αυτό που βλέπουμε παραπάνω, βλέπετε μια μεγάλη μεταβολή του συναισθήματος από την απληστία στον φόβο που συμπίπτει με τοπικό κατώτατο όριο στην αγορά κρυπτονομισμάτων. Καθώς η αγορά γίνεται πιο άπληστη, το συνολικό ανώτατο όριο αγοράς αυξάνεται μέχρι να φτάσει στο μέγιστο. Στο μέγιστο, το συναίσθημα για άλλη μια φορά πέφτει απότομα.

Με το παράδειγμά μας, ο δείκτης αποδείχθηκε χρήσιμος στην εύρεση ευκαιρίας αγοράς και στην πρόβλεψη εκπτώσεων στην αγορά. Χρησιμοποιώντας το ευρετήριο, μπορείτε να ελέγξετε αν οι συναισθηματικές σας αντιδράσεις είναι υπερβολικές ή συμβατές με την αγορά. Θα είναι όμως πάντα χρήσιμο για κάθε κατάσταση; Πιο πιθανό, όχι.

 

Μπορώ να χρησιμοποιήσω το ευρετήριο για μακροπρόθεσμη ανάλυση;

Ο δείκτης δεν λειτουργεί τόσο καλά στη μακροπρόθεσμη ανάλυση των κύκλων της αγοράς κρυπτονομισμάτων. Μέσα σε ένα bull-run ή bear-market, υπάρχουν πολλοί κύκλοι φόβου και απληστίας. Αυτοί οι διακόπτες είναι χρήσιμοι για να επωφεληθούν από τους swing traders. Ωστόσο, για τους επενδυτές που θέλουν να κρατήσουν, θα είναι δύσκολο να προβλεφθεί η αλλαγή από μια bull σε μια bear market μόνο από τον δείκτη. Θα χρειαστεί να αναλύσετε άλλες πτυχές της αγοράς για να έχετε μια μακροπρόθεσμη προοπτική.

Όπως πάντα, η προτεινόμενη συμβουλή είναι να μην βασίζεστε μόνο σε έναν δείκτη ή στυλ ανάλυσης. Βεβαιωθείτε ότι έχετε κάνει τη δική σας έρευνα (DYOR) πριν επενδύσετε χρήματα και επενδύστε μόνο ό,τι μπορείτε να αντέξετε οικονομικά να χάσετε.

 

Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν υλικό δεν περιέχει και δεν πρέπει να ερμηνεύεται ως περιέχον επενδυτική συμβουλή, επενδυτικές συστάσεις, προσφορά ή προσέλκυση για συναλλαγές σε χρηματοοικονομικά μέσα. Λάβετε υπόψη ότι αυτή η ανάλυση συναλλαγών δεν αποτελεί αξιόπιστο δείκτη για τυχόν τρέχουσες ή μελλοντικές επιδόσεις, καθώς οι συνθήκες ενδέχεται να αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου. Πριν λάβετε οποιεσδήποτε επενδυτικές αποφάσεις, θα πρέπει να ζητήσετε συμβουλές από ανεξάρτητους πιστοποιημένους χρηματοοικονομικούς συμβούλους για να βεβαιωθείτε ότι κατανοείτε τους κινδύνους. ΠΡΟΣΟΧΗ στην μεταβλητότητα των τιμών των Κρυπτονομισμάτων και στις συναλλαγές CFD καθώς υπάρχουν κίνδυνοι για απώλειες των κεφαλαίων σας.

Share Tweet

Top Πάροχοι σε crypto trading

Kriptomat Αγοραπωλησίες crypto στην Kriptomat
Το κεφάλαιο σας βρίσκετε σε κίνδυνο. Προσοχή στην μεταβλητότητα των τιμών των κρυπτονομισμάτων
Ava Trade Συνδέσου και ξεκίνα τις συναλαγές!
*71% των λογαριασμών ιδιωτών πελατών χάνουν χρήματα στις συναλλαγές τους σε CFD με αυτό τον πάροχο.
Plus500 Ξεκίνα με Plus500
*72% των λογαριασμών ιδιωτών πελατών χάνουν χρήματα στις συναλλαγές τους σε CFD με αυτό τον πάροχο.
Capital Capital.com
Το 76.72% των λογαριασμών των μικροεπενδυτών χάνει χρήματα κατά τη διαπραγμάτευση των CFDs με αυτόν τον πάροχο. Θα πρέπει να εξετάσετε αν όντως καταλαβαίνετε πώς λειτουργούν τα CFDs και αν μπορείτε να αντέξετε οικονομικά να αναλάβετε τον υψηλό κίνδυνο να χάσετε τα χρήματά σας.