Τι είναι το Dogecoin;

Ναι, το Dogecoin είναι ένα κρυπτονόμισμα βασισμένο σε ένα από τα πιο διάσημα meme όλων των εποχών. Είναι αξιοσημείωτο ότι η κωμική του φύση δεν έχει βλάψει την επιβίωσή του. Διαθέτει μια αφοσιωμένη κοινότητα χρηστών που έχουν συγκεντρώσει κεφάλαια για μια σειρά πρωτοβουλιών όλα αυτά τα χρόνια.

 

Εισαγωγή

Η άφιξη του Bitcoin το 2009 άνοιξε τις πόρτες για τα ψηφιακά νομίσματα. Από την έναρξή του, χιλιάδες εναλλακτικά κρυπτονομίσματα (ή altcoins) έχουν εμφανιστεί για να φιλοξενήσουν ένα ευρύ φάσμα περιπτώσεων χρήσης. Ορισμένα επιδιώκουν να εδραιωθούν ως χρήματα, ενώ άλλα στοχεύουν να τροφοδοτήσουν έξυπνες πλατφόρμες συμβολαίων όπως το Ethereum.

Μεταξύ των προηγούμενων νομισμάτων, το Dogecoin είναι ίσως μία από τις πιο μοναδικές προσφορές. Έχει γοητεύσει τους λάτρεις των κρυπτονομισμάτων από το 2014. Και σε αυτό το άρθρο, θα εξηγήσουμε γιατί.

 

Μια σύντομη ιστορία του Dogecoin

Ίδρυση και έναρξη

Το Dogecoin (DOGE) είναι ένα κρυπτονόμισμα ανοιχτού κώδικα που προέρχεται από ένα δίκρανο της βάσης κώδικα Litecoin. Όπως υποδηλώνει το όνομα, βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο Doge meme  που ξεσήκωσε το Διαδίκτυο το 2013. Η αρχική εικόνα απεικονίζει έναν σκύλο της φυλής Shiba Inu, του οποίου ο εσωτερικός μονόλογος εμφανίζεται με γραμματοσειρά κόμικς.

Ο Μπίλι Μάρκους, προγραμματιστής από το Όρεγκον, είχε αρχικά την ιδέα για ένα είδος κρυπτονομίσματος «αστείου». Σκέφτηκε ότι ένα πιο ελαφρύ νόμισμα θα είχε περισσότερες πιθανότητες να προσελκύσει την προσοχή του κοινού από το Bitcoin. Περίπου την ίδια εποχή, ο Τζάκσον Πάλμερ της Adobe δήλωσε ότι «Επένδυσε στο Dogecoin, σίγουρα είναι το επόμενο μεγάλο πράγμα» σε ένα τώρα διαγραμμένο tweet.

Μετά από κάποια ενθάρρυνση, ο Palmer συνέχισε να δημιουργεί το dogecoin.com. Όταν ο Markus έπεσε πάνω στον ιστότοπο λίγο μετά την έναρξή του, επικοινώνησε με τον Palmer για να γίνει πραγματικότητα και άρχισε να εργάζεται σε αυτό που είναι τώρα γνωστό ως Dogecoin.

Κατά την κυκλοφορία του, το κρυπτονόμισμα εξαπλώθηκε γρήγορα στα κοινωνικά μέσα. Μέσα σε λίγους μήνες έφτασε την κεφαλαιοποίηση πολλών εκατομμυρίων δολαρίων.

 

Κοινοτικές πρωτοβουλίες

Η κοινότητα Dogecoin έχει αποκτήσει φήμη για φιλανθρωπικές συνεισφορές. Ξεκίνησε ως σύστημα αναφοράς σε ιστότοπους όπως το Reddit, όπου οι χρήστες έστελναν ο ένας στον άλλον μικρές ποσότητες Dogecoin για να επιβραβεύουν τους δημιουργούς περιεχομένου.

Αυτό το πνεύμα αντανακλάστηκε στους πιο φιλόδοξους εράνους: το 2014, συγκέντρωσε Dogecoin αξίας άνω των 30.000 δολαρίων για την ομάδα της Τζαμάικας bobsled για να συμμετάσχει στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι. Η ομάδα είχε προκριθεί, αλλά δεν είχε την πολυτέλεια να φτάσει στη Ρωσία για το γεγονός.

Την ίδια χρονιά, η κοινότητα ξεκίνησε δύο άλλες πρωτοβουλίες. Το Doge4Water συγκέντρωσε άλλα 30.000 $+ για να ανοίξει πηγάδια στην Κένυα και οι λάτρεις του Dogecoin αργότερα χρηματοδότησαν τον οδηγό της NASCAR, Josh Wise, με πάνω από 50.000$ στο κρυπτονόμισμα. Ως αποτέλεσμα, ο Wise ζωγράφισε περίφημα το αυτοκίνητό του με το λογότυπο Dogecoin.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Tesla, Έλον Μασκ, είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι το Dogecoin «μπορεί να είναι» ένα από τα αγαπημένα του κρυπτονομίσματα. Μετά από δημοσκόπηση της κοινότητας, δηλώθηκε αστειευόμενος Διευθύνων Σύμβουλος του νομίσματος.

 

Η ώθηση μέσω TikTok

Στα μέσα του 2020, ένα viral βίντεο στην εφαρμογή κοινής χρήσης βίντεο TikTok δημιούργησε μια αλυσιδωτή αντίδραση, προκαλώντας σημαντική αύξηση της τιμής του DOGE. Ένας χρήστης κάλεσε άλλους να συμμετάσχουν μαζί του στην αγορά Dogecoin, δηλώνοντας ότι «θα γίνουν όλοι πλούσιοι» αγοράζοντας νομίσματα και πουλώντας τα μόλις η τιμή τους φτάσει το 1$. Η διαφημιστική εκστρατεία απογειώθηκε, προκαλώντας το Dogecoin να διαπραγματεύεται πάνω από 2,5 φορές από ό,τι είχε τις προηγούμενες εβδομάδες. Ωστόσο, η ώθηση ήταν βραχύβια και οι τιμές άρχισαν να μειώνονται απότομα στη συνέχεια.

Σημειώστε ότι αυτού του είδους η δραστηριότητα θα μπορούσε να θεωρηθεί υπερτιμημένη μεταπώληση. Αυτός ο τύπος σχεδίου είναι παράνομος στις παραδοσιακές αγορές λόγω των κινδύνων για τους επενδυτές. Οι υπεύθυνοι προώθησης αγοράζουν μεγάλα ποσά ενός περιουσιακού στοιχείου προτού δημιουργήσουν διαφημιστική εκστρατεία γύρω από αυτό, προκαλώντας άλλους FOMO στην επένδυση. Ως αποτέλεσμα, η τιμή αυξάνεται σημαντικά (η “ώθηση”). Στη συνέχεια, οι υποστηρικτές πωλούν τις συμμετοχές τους, οδηγώντας στο «ντάμπινγκ» – με τόσο υψηλή πίεση πώλησης, η τιμή πέφτει καθώς οι μεταγενέστεροι επενδυτές μένουν με τεράστιες απώλειες.

Όπως πάντα, κάντε τη δική σας έρευνα για μελλοντικές επενδύσεις.

 

Πώς λειτουργεί το Dogecoin;

Το Dogecoin βασίζεται σε ένα δίκρανο Litecoin (LTC) που ονομάζεται Luckycoin. Ωστόσο, έκτοτε έγιναν αξιοσημείωτες αλλαγές στο πρωτόκολλο. Ας δούμε πώς λειτουργεί.

Blockchain

Παρόμοια με το Bitcoin, το Dogecoin χρησιμοποιεί ένα blockchain, όπου τα μπλοκ προσαρτώνται μέσω του Proof-of-Work. Οι συμμετέχοντες στο δίκτυο εγκαθιστούν λογισμικό ανοιχτού κώδικα στα μηχανήματά τους, ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν ως πλήρεις κόμβοι. Για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία blockchain, αυτό σημαίνει ότι κάθε συμμετέχων διατηρεί ένα πλήρες αντίγραφο της βάσης δεδομένων (η οποία περιέχει όλες τις συναλλαγές).

Το σύστημα είναι αποκεντρωμένο επειδή δεν υπάρχει διαχειριστής που να το ελέγχει. Αντ ‘αυτού, οι χρήστες στέλνουν πληροφορίες απευθείας ο ένας στον άλλο και βασίζονται σε κρυπτογραφικές τεχνικές για να διαπιστώσουν εάν οι συμμετέχοντες ενεργούν με ειλικρίνεια.

 

Mining και προμήθεια

Σε blockchain Proof-of-Work όπως το Bitcoin, μια διαδικασία που ονομάζεται mining χρησιμοποιείται για τη δημιουργία νέων νομισμάτων. Οι συμμετέχοντες πρέπει να αποδείξουν στο δίκτυο ότι έχουν κάνει «δουλειά», κάτι που μπορείτε να σκεφτείτε σαν να αποκαλύπτει μια απάντηση σε ένα περίπλοκο παζλ.

Το παζλ επιλύεται με κατακερματισμό πληροφοριών έως ότου ο χρήστης μπορεί να παράσχει μια έξοδο που το δίκτυο θα αποδεχθεί ως έγκυρη. Μια λύση δεν μπορεί να παραχθεί εφικτά με το χέρι, οπότε οι χρήστες αφιερώνουν ηλεκτρισμό και υπολογιστική ισχύ για να προσπαθήσουν να την βρουν.

 

Αλγόριθμος Scrypt

Μια σημαντική διαφορά μεταξύ Bitcoin και Litecoin είναι ότι το τελευταίο δεν χρησιμοποιεί τη λειτουργία κατακερματισμού SHA-256 για εξόρυξη. Αυτή ήταν μια σκόπιμη απόφαση. Tο Litecoin βασίζεται αντ ‘αυτού στο Scrypt, έναν αλγόριθμο Proof-of-Work ανθεκτικό στην ASIC.

Σε απλά ελληνικά, αυτό σημαίνει ότι οι ειδικά σχεδιασμένες μηχανές που χρησιμοποιούνται για την εξόρυξη Bitcoin δεν θα είναι σε θέση να ανταγωνιστούν τους κανονικούς υπολογιστές και τις GPU που χρησιμοποιήθηκαν για την εξόρυξη του Litecoin. Θεωρητικά, αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα ένα πιο αποκεντρωμένο τοπίο εξόρυξης. Ωστόσο, πολύ σύντομα, εμφανίστηκαν ολοκληρωμένα κυκλώματα για εφαρμογές ειδικά για το Scrypt.

Ως παράγωγο του Litecoin, το Dogecoin κληρονόμησε τον αλγόριθμο Scrypt. Για να αποφύγουν κάθε ανταγωνισμό και να μετριάσουν τους κινδύνους ασφαλείας, ωστόσο, οι προγραμματιστές του Dogecoin μεταπήδησαν σε ένα συγχωνευμένο μοντέλο εξόρυξης. Πράγμα που σημαίνει ότι οι ανθρακωρύχοι Litecoin θα μπορούσαν ταυτόχρονα να κερδίσουν Dogecoin.

Η εξόρυξη Dogecoin στοχεύει σε χρόνο μπλοκ ενός λεπτού και αποφέρει μπλοκ 10.000 DOGE. Δεν υπάρχει μέγιστη προσφορά μονάδων και πάνω από εκατό δισεκατομμύρια κυκλοφορούν ήδη. Οι λάτρεις θεωρούν την άρση οποιουδήποτε ορίου ως καλή επιλογή, καθώς ενθαρρύνει τη δαπάνη του νομίσματος και εμποδίζει τους πρώτους συμμετέχοντες να επωφεληθούν δυσανάλογα.

 

Τι μπορείτε να κάνετε με το Dogecoin;

Όπως πολλά άλλα κρυπτονομίσματα, υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να αποκτήσετε το Dogecoin. Μπορείτε να το εξορύξετε μόνοι σας ή να το αποδεχτείτε ως πληρωμή αγαθών και υπηρεσιών. Η ευκολότερη μέθοδος, ωστόσο, είναι να το αγοράσετε μέσω ανταλλακτηρίων κρυπτονομισμάτων. Συνήθως, θα πρέπει πρώτα να αγοράσετε Bitcoin ή άλλο δημοφιλές νόμισμα και μετά να το ανταλλάξετε με DOGE.

Μόλις αποκτήσετε το Dogecoin σας, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε όπως κάθε κρυπτονόμισμα. Κρατήστε το μακροπρόθεσμα σε ένα πορτοφόλι υλικού, ανταλλάξτε το με άλλα νομίσματα, ανταλλάξτε το με αγαθά. Το Bitrefill είναι ίσως ο ευκολότερος τρόπος δαπανών, καθώς μπορείτε να αγοράσετε δωροκάρτες και κουπόνια για μια σειρά από λιανοπωλητές.

Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν υλικό δεν περιέχει και δεν πρέπει να ερμηνεύεται ως περιέχον επενδυτική συμβουλή, επενδυτικές συστάσεις, προσφορά ή προσέλκυση για συναλλαγές σε χρηματοοικονομικά μέσα. Λάβετε υπόψη ότι αυτή η ανάλυση συναλλαγών δεν αποτελεί αξιόπιστο δείκτη για τυχόν τρέχουσες ή μελλοντικές επιδόσεις, καθώς οι συνθήκες ενδέχεται να αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου. Πριν λάβετε οποιεσδήποτε επενδυτικές αποφάσεις, θα πρέπει να ζητήσετε συμβουλές από ανεξάρτητους πιστοποιημένους χρηματοοικονομικούς συμβούλους για να βεβαιωθείτε ότι κατανοείτε τους κινδύνους. ΠΡΟΣΟΧΗ στην μεταβλητότητα των τιμών των Κρυπτονομισμάτων και στις συναλλαγές CFD καθώς υπάρχουν κίνδυνοι για απώλειες των κεφαλαίων σας.

Share Tweet

Top Πάροχοι σε crypto trading

Binance Binance.com
Το κεφάλαιο σας βρίσκεται σε κίνδυνο προσοχή στην μεταβλητότητα των τιμών των κρυπτνομισμάτων
Kriptomat Αγοραπωλησίες crypto στην Kriptomat
Το κεφάλαιο σας βρίσκετε σε κίνδυνο. Προσοχή στην μεταβλητότητα των τιμών των κρυπτονομισμάτων
Ava Trade Συνδέσου και ξεκίνα τις συναλαγές!
*71% των λογαριασμών ιδιωτών πελατών χάνουν χρήματα στις συναλλαγές τους σε CFD με αυτό τον πάροχο.
Plus500 Ξεκίνα με Plus500
86% των λογαριασμών ιδιωτών πελατών χάνουν χρήματα στις συναλλαγές τους σε CFD