bitcoin τι είναι τελικά εμπόρευμα ή νόμισμα;

Η εμφάνιση του bitcoin στην οικονομική ζωή  έχει φέρει στο προσκήνιο μια νέα κατηγορία περιουσιακών στοιχείων γνωστή ως κρυπτονομίσματα. Λειτουργώντας ως ψηφιακές μορφές χρήματος και αποθήκευσης αξίας, τα κρυπτονομίσματα διευκολύνουν τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και το εμπόριο μέσω της προηγμένης τεχνολογίας blockchain. Η ταχύτατη ανάπτυξη αυτής της αγοράς φέρνει στο προσκήνιο το πολύ απλό ερώτημα: bitcoin τι είναι τελικά;

Ως παγκόσμιο σημείο αναφοράς για τα κρυπτονομίσματα, το BTC έχει τραβήξει την προσοχή των χρηματοοικονομικών αρχών παγκοσμίως και η παραπάνω ερώτηση έχει περίπλοκες απαντήσεις καθώς το BTC αποτελεί μία πολύ καινούρια μορφή τεχνολογίας πληρωμών.

bitcoin τι είναι : νόμισμα;

Πριν ξεκινήσουμε να αναλύουμε το bitcoin ως νόμισμα πρέπει να αναφέρουμε τις 4 ιδιότητες του χρήματος σύμφωνα με την επιστήμη των οικονομικών οι οποίες πληρούνται από όλα τα παραδοσιακά νομίσματα που εκδίδουν οι κεντρικές τράπεζες:

 1. Μέσα ανταλλαγής : Δηλαδή χρησιμοποιούνται ως μέσα για τις αγοραπωλησίες.
 2. Μέτρα αξίας: Μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μονάδα αποτίμησης της αξίας αγαθών και υπηρεσιών.
 3. Αποδεκτά μέσα συναλλαγών: Είναι νόμιμα αποδεκτά μέσα για την πληρωμή ενός χρέους σε μία χώρα η περιοχή.
 4. Αποθήκες αξίας: Αποτελούν περιουσιακό στοιχείο και μπορεί να χρησιμοποιηθούν για αποταμίευση και αποθήκευση αξίας.

Το bitcoin πληρεί μόνο δύο από τα παραπάνω κριτήρια καθώς η τεχνολογία του bitcoin επιτρέπει την χρήση του ως μέσο ανταλλαγής και ως περιουσιακού στοιχείου αποθήκευσης αξίας διασφαλίζοντας : 

 • Χαμηλό κόστος συναλλαγής: Χωρίς μεσάζοντες που απαιτούνται για τη διευκόλυνση των συναλλαγών, οι χρεώσεις είναι ελάχιστες.
 • Ταχύτητα: Το Bitcoin είναι μια απλοποιημένη μέθοδο άμεσης πληρωμής από ιδιώτη σε ιδιώτη (peer-to-peer).
 • Ασφάλεια: Η τεχνολογία Blockchain διασφαλίζει την ακεραιότητα των μεταφορών και την αποθήκευση του BTC σε υψίστης ασφαλείας ψηφιακά πορτοφόλια.

Τα προβλήματα του BTC ως νόμισμα

Από την άλλη το bitcoin δεν πληρεί τα άλλα δύο κριτήρια για να το δούμε ως νόμισμα και πιο συγκεκριμένα :

 • Δεν είναι μέτρο αξίας της τιμής άλλων αγαθών και υπηρεσιών καθώς η τιμή του BTC παρουσιάζει τεράστια μεταβλητότητα ακόμα και από μέρα σε μέρα.
 • Δεν είναι πλήρως αποδεκτό μέσο συναλλαγών καθώς
  • Το bitcoin υπάρχει στο διαδικτυακό περιβάλλον, επομένως δεν βρίσκεται υπό τον έλεγχο μιας κεντρικής τραπεζικής αρχής.
  • Καμία κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει ή εγγυάται επίσημα την αξία του bitcoin
  • Το bitcoin δεν υποστηρίζεται από καμία χώρα ή δήμο ως νόμιμο νόμισμα. Από αυτή την άποψη δεν είναι ένα αποδεκτό μέσω συναλλαγών. Χωρίς επίσημη υποστήριξη από μια κυβέρνηση ή αρχή, οι καταθέσεις ή η αποδοχή του bitcoin δεν είναι εγγυημένες.

Παρατηρούμε λοιπόν ότι παρόλο που είναι εφικτό να πραγματοποιήσει o χρήστης αγορές χρησιμοποιώντας το bitcoin η πραγματική του υπόσταση δεν είναι όμοια με αυτή ενός παραδοσιακού νομίσματος αλλά κάτι διαφορετικό.

bitcoin τι είναι: εμπόρευμα;

Ένα εμπόρευμα ορίζεται ως βασικό αγαθό που χρησιμοποιείται στο εμπόριο. Τα τρόφιμα, τα ζώα, τα μέταλλα είναι παραδείγματα εμπορευμάτων και κατά τη διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας, τα εμπορεύματα έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στο εμπόριο με το αργό πετρέλαιο,το χρυσό και το ασήμι να παρέχουν επίσης στους ανθρώπους τη δυνατότητα να τα ανταλλάξουν τις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Τα εμπορεύματα ως χρηματοπιστωτικά μέσα παρέχουν έναν μέσο  διασποράς του χαρτοφυλακίου σε σχέση με  σκέτες μετοχές ή δείκτες μετοχών. Μπορούν να αγοραστούν και να πωληθούν διάφοροι τύποι εμπορευμάτων μέσω συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης σε χρηματιστήρια και οι  πέντε κυριότερες  παραδοσιακές κατηγορίες εμπορευμάτων είναι: το ζωικό κεφάλαιο (πχ βοοειδή), αγροτικά προϊόντα (πχ σόγια, σιτάρι, ρύζι, κακάο, καφές), η ενέργεια, (πετρέλαιο , φυσικό αέριο, βενζίνη), τα πολύτιμα μέταλλα (πχ χρυσός , χαλκός , άργυρος, λευκόχρυσος) και τα βιομηχανικά μέταλλα. (πχ τιτάνιο, αλουμίνιο).

Οι επαγγελματίες έμποροι στρέφονται επίσης σε πολύτιμα μέταλλα για να αντισταθμίσουν τον υψηλό πληθωρισμό ή κατά τις περιόδους υποτίμησης του νομίσματος και ο χρυσός είναι το πιο εμπορεύσιμο χρηματοπιστωτικό μέσο στον τομέα των αγαθών, καθώς οι έμποροι το θεωρούν αξιόπιστο ως τρόπο μεταφοράς και διατήρησης της αξίας.

Τα κοινά στοιχεία BTC και χρυσού

Ίσως η πιο διδακτική εικόνα της ομοιότητας του bitcoin με τα εμπορεύματα είναι η αναλογία του χρυσού καθώς bitcoin και ο χρυσός έχουν πολλά κοινά στοιχεία:

 • Σπανιότητα: Νέες ποσότητες χρυσού ή bitcoin δεν προστίθενται εύκολα στις υπάρχουσες προμήθειες, διασφαλίζοντας τον περιορισμό στην προσφορά τους.
 • Πεπερασμένη προσφορά: Όπως η προσφορά χρυσού θεωρείται πεπερασμένη, το bitcoin έχει το απόλυτο μέγιστο προσφοράς  των 21 εκατομμυρίων BTC.
 • Έμφυτη αξία: Τόσο ο χρυσός όσο και το Bitcoin έχουν αξία, γεγονός που τους καθιστά περιουσιακά στοιχεία αποθήκευσης αξίας καθώς και βιώσιμα μέσα συναλλαγών.

Σε σύγκριση με το χρυσό, το bitcoin παρουσιάζει λοιπόν  αρκετά κοινά χαρακτηριστικά και αυτές οι ομοιότητες έχουν οδηγήσει στην επίσημη έναρξη των ανταλλαγών μελλοντικής εκπλήρωσης bitcoin (bitcoin Futures). Με την πάροδο του χρόνου, το εμπόριο προϊόντων παραγώγων bitcoin μπορεί να μοιάζει με αυτό των παραδοσιακών κατηγοριών περιουσιακών στοιχείων βασισμένων σε εμπορεύματα και τα κρυπτονομίσματα να αποτελέσουν μία νέα κατηγορία εμπορευμάτων.

bitcoin τι είναι : ο ψηφιακός χρυσός

bitcoin τι είναι

Οι ομοιότητες όμως μεταξύ BTC και χρυσού δεν σταματούν μόνο στην θεωρία καθώς η τιμή τους εξελίσσεται πλέον με παρόμοιο τρόπο.

Στο παραπάνω διάγραμμα βλέπουμε ότι το κρυπτονόμισμα κατέγραψε μέχρι σήμερα 11/08/2020 άνοδο 50% σε σχέση με τα 6413€ που βρισκόταν στις αρχές του έτους με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 9618€.

bitcoin τι είναι

 

Ομοίως ο χρυσός κατέγραψε μέχρι σήμερα 11/08/2020 άνοδο 19,2% σε σχέση με τα 1367€ που βρισκόταν στις αρχές του έτους με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 1629€.

Τα δύο αυτά περιουσιακά στοιχεία κατέγραψαν λοιπόν σημαντικά κέρδη μέσα στο 2020 και παρουσίασαν πτώση μόνο κατά την διάρκεια του lockdown τον μήνα Μάρτιο ενό πριν από μερικές μέρες η τιμή του κινούνταν σε ακόμα πιο υψηλά επίπεδα. Παρατηρούμε δηλαδή ότι και από την σκοπιά ενός trader το BTC και ο χρυσός κινήθηκαν παρόμοια μέσα στο 2020 με την τιμή τους να παρουσιάζει σημαντική άνοδο ενώ παράλληλα διαμορφώνεται και μία συσχέτιση στην εξέλιξη τους. ( Η άνοδος της τιμής του ενός συνεπάγεται άνοδο του άλλου). 

τι είναι τελικά το bitcoin;

Για να κλείσουμε με τις απαντήσεις στην ερώτηση : bitcoin τι είναι τελικά; αναφέρουμε ότι τον Σεπτέμβριο του 2015, η Επιτροπή Εμπορίου Συναλλαγών Εμπορευμάτων των ΗΠΑ (CFTC) εξάλειψε την εικασία που ορίζει επίσημα το bitcoin ως εμπόρευμα. Η απόφαση της CFTC έχει θέσει το στάδιο για τυποποιημένες συναλλαγές μελλοντικής εκπλήρωσης (Bitcoin  Futures )στο CME (ticker BTC) και Cboe (ticker XBT). Αυτό το νέο σε συνδυασμό με τις παραπάνω παρατηρήσεις μπορεί να ανοίξει τον δρόμο ώστε και άλλα κρυπτονομίσματα να αντιμετωπίζονται ως μία νέα κατηγορία ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων οδηγώντας στην καθιέρωση τους και την δημιουργία ενός παγκόσμιου ρυθμιστικού πλαισίου για αυτά.

Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν υλικό δεν περιέχει και δεν πρέπει να ερμηνεύεται ως περιέχον επενδυτική συμβουλή, επενδυτικές συστάσεις, προσφορά ή προσέλκυση για συναλλαγές σε χρηματοοικονομικά μέσα. Λάβετε υπόψη ότι αυτή η ανάλυση συναλλαγών δεν αποτελεί αξιόπιστο δείκτη για τυχόν τρέχουσες ή μελλοντικές επιδόσεις, καθώς οι συνθήκες ενδέχεται να αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου. Πριν λάβετε οποιεσδήποτε επενδυτικές αποφάσεις, θα πρέπει να ζητήσετε συμβουλές από ανεξάρτητους πιστοποιημένους χρηματοοικονομικούς συμβούλους για να βεβαιωθείτε ότι κατανοείτε τους κινδύνους. ΠΡΟΣΟΧΗ στην μεταβλητότητα των τιμών των Κρυπτονομισμάτων και στις συναλλαγές CFD καθώς υπάρχουν κίνδυνοι για απώλειες των κεφαλαίων σας.

Share Tweet

Top Πάροχοι σε crypto trading

Binance Binance.com
Το κεφάλαιο σας βρίσκεται σε κίνδυνο προσοχή στην μεταβλητότητα των τιμών των κρυπτνομισμάτων
Kriptomat Αγοραπωλησίες crypto στην Kriptomat
Το κεφάλαιο σας βρίσκετε σε κίνδυνο. Προσοχή στην μεταβλητότητα των τιμών των κρυπτονομισμάτων
Ava Trade Συνδέσου και ξεκίνα τις συναλαγές!
*71% των λογαριασμών ιδιωτών πελατών χάνουν χρήματα στις συναλλαγές τους σε CFD με αυτό τον πάροχο.
Plus500 Ξεκίνα με Plus500
82% των λογαριασμών ιδιωτών πελατών χάνουν χρήματα στις συναλλαγές τους σε CFD