Η τάση του bitcoin και οι κύκλοι της αγοράς!

Σε προηγούμενα άρθρα μας έχουμε κάνει αναφορά στην έννοια του κύκλου της αγοράς. Καθώς η τιμή του bitcoin και των κρυπτονομισμάτων εκτοξεύτηκε μέσα στο 2021 πολλοί νέοι χρήστες προσπαθούν να επενδύσουν στα κρυπτονομίσματα. Η υπερβολική αστάθεια των κρυπτονομισμάτων ίσως έχει φοβίσει η καταπλήξει μερικούς από αυτούς ενώ κάποιοι παλαιότεροι χρησιμοποιούν την φράση “τα κρυπτονομίσματα κινούνται σε κύκλους”. Στο άρθρο αυτό θα προσπαθήσουμε να αναπτύξουμε το πως η ψυχολογία και ο κύκλος της αγοράς μπορούν να διαμορφώσουν καθοριστικό ρόλο στην τάση του bitcoin και την κατανόηση των διακυμάνσεων των κρυπτονομισμάτων.

Γιατί η ψυχολογία και οι κύκλοι της αγοράς επηρεάζουν την τάση του bitcoin;

Επειδή το bitcoin και τα κρυπτονομίσματα είναι μία νέα αγορά η ανάπτυξη της βρίσκεται ακόμα στα αρχικά της στάδια. Για αυτό το λόγο πολλά από τα θεμελιώδη ζητήματα που αφορούν το blockchain, τα κρυπτονομίσματα , την νομοθεσία αλλά και τις εφαρμογές τους ακόμα διαμορφώνονται. Αυτός είναι και ο λόγος που οι σκεπτικιστές τα αποκαλούν φούσκα ενώ οι υποστηρικτές πιστεύουν ότι όλα αυτά που υπόσχεται το blockchain θα γίνουν πραγματικότητα και θα οδηγηθούμε σε μία αποκεντρωμένη οικονομία. Μέσα στο παραπάνω κλίμα η τάση του bitcoin και των υπόλοιπων κρυπτονομισμάτων διαμορφώνεται σε μεγάλο βαθμό από την ψυχολογία των αγοραστών και των πωλητών!

Μέσα στο παραπάνω κλίμα η τάση του bitcoin και των υπόλοιπων κρυπτονομισμάτων διαμορφώνεται σε μεγάλο βαθμό από την ψυχολογία των αγοραστών και των πωλητών!

Βασικά στοιχεία των κρυπτονομισμάτων ως επενδυτικά μέσα

Θα συνοψίσουμε λοιπόν τους βασικούς λόγους που η τιμή των κρυπτονομισμάτων παρουσιάζει εγγενή. μεταβλητότητα και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ψυχολογία:

 • Νέα αγορά με μικρή κεφαλαιοποίηση σε σχέση με τις παραδοσιακές χρηματαγορές. Η τιμή κινείται πιο “εύκολα”
 • Η νομοθεσία ακόμα διαμορφώνεται: οι ρυθμιστικές εξελίξεις θα παίξουν ρόλο στην αλληλεπίδραση μίας αποκεντρωμένης οικονομίας με το παραδοσιακό οικονομικό σύστημα αλλά και παράλληλα διαμορφώνουν και το πλαίσιο μέσα στο οποίο οι επενδυτές μπορούν να αγοράζουν, να πουλούν, να “παράγουν” (πχ mining) ή να χρησιμοποιούν κρυπτονομίσματα και ηλεκτρονικά πορτοφόλια.
 • Πολλοί νέοι και άπειροι επενδυτές: Η χειραγώγηση είναι πιο εύκολη καθώς δεν υπάρχει θεσπισμένο πλαίσιο προστασίας των επενδυτών και η χειραγώγηση αλλά και η εξαπάτηση είναι εύκολες μέσο των social media.
 • Δεν υπάρχουν αρκετά χρηματοοικονομικά μέσα για εξισορρόπηση των κινδύνων (futures, ETF, ασφάλειες κτλ).
 • Η πληροφορία κυκλοφορεί πολύ γρήγορα στο διαδίκτυο: Η αναπτυσσόμενη αυτή αγορά εξελίσσεται ταχύτατα στον τεχνολογικό κόσμο μέσα στον οποίο ζούμε και οι οικονομικοί κύκλοι λαμβάνουν χώρα πολύ πιο γρήγορα.
 • Οι εφαρμογές του blockchain και των κρυπτονομισμάτων δεν έχουν γίνει ακόμα αισθητές ! Πολλά project προβαίνουν σε ισχυρισμούς για την υλοποίηση σχεδίων (whitepaper) αλλά η ουσιαστική ανάπτυξη και υιοθέτηση τέτοιων εφαρμογών δεν έχει γίνει ακόμα ούτε αισθητή αλλά ούτε και κατανοητή από τους περισσότερους.

Η τάση του bitcoin , οι κύκλοι της αγοράς και η ψυχολογία!

Δεδομένου αυτού, ας δούμε την πολύ απλή έκδοση του τι είναι ένας κύκλος αγοράς. Ένας κύκλος αγοράς είναι η περίοδος μεταξύ ενός υψηλού και ενός χαμηλού, με τα ενδιάμεσα στάδια της πορείας. Έτσι υπάρχουν μιλάμε για ένα κύκλο 100 ετών, έναν κύκλο 10 ετών, έναν κύκλο 1 έτους ή κύκλους που συμβαίνουν μέσα σε ημέρες, εβδομάδες και μήνες, η ιδέα όμως είναι η ίδια.

Η ιδέα είναι ότι τα ανθρώπινα συναισθήματα και οι μηχανικοί της αγοράς δημιουργούν κύκλους φούσκας και αποτυχίας που ονομάζονται «κύκλοι αγοράς». Με άλλα λόγια, ένας κύκλος της αγοράς είναι το φυσικό μοτίβο κύματος που όλα τα περιουσιακά στοιχεία σχηματίζονται καθώς οι άνθρωποι σκέφτονται και αντιδρούν στις σχετικές βασικές αρχές, τις συναισθηματικές καταστάσεις και τα πρότυπα γραφημάτων που προκύπτουν σε μαζική κλίμακα.

 Ή με απλούστερους όρους: συσσώρευση, απληστία (Bullish Cycle), διανομή, φόβος (Bearish Cycle), επανάληψη. Εάν θα μπορούσατε να βγείτε από κάθε συναίσθημα και να το παίρνετε σωστές αποφάσεις κάθε φορά, το μόνο που θα κάνατε είναι να αγοράσετε στο κάτω μέρος (να συσσωρευτεί), να ανεβείτε στο κύμα, να πουλήσετε κατά τη διανομή και στη συνέχεια να αποκομίσετε τα κέρδη σας.

Η ιδέα είναι ότι τα ανθρώπινα συναισθήματα και οι μηχανικοί της αγοράς δημιουργούν κύκλους φούσκας και αποτυχίας που ονομάζονται «κύκλοι αγοράς».

Μια πρακτική παρουσίαση του κύκλου της αγοράς

Για να σας βοηθήσουμε να κατανοήσετε μία εφαρμογή των κύκλων της αγοράς στο παρακάτω διάγραμμα απεικονίζουμε την τιμή ενός μέσου και την ψυχολογία των επενδυτών ή traders κατά την διάρκεια ενός οικονομικού κύκλου.

τάση του bitcoin

Με το Bitcoin συγκεκριμένα, χρησιμοποιώντας τους όρους που περιγράφουν τις φάσεις ενός κύκλου αγοράς από το παραπάνω γράφημα (όχι επίσημοι όροι, αλλά χρήσιμοι όροι) μπορεί να μοιάζει με αυτό:

 •  Οι θεσμικοί επενδυτές, οι πρώτοι που υιοθετούν, κ.λπ. συσσωρεύουν το Bitcoin σε χαμηλές τιμές (συσσωρεύονται σε μια περίοδο που μοιάζει με θυμό και κατάθλιψη σε εκείνους που κράτησαν από την τελευταία κορυφή)
 • Το Bitcoin ανεβαίνει:  Οι άνθρωποι ενθουσιάζονται και η τιμή αυξάνεται ακόμα πιο γρήγορα (FOMO) (όσοι αγόρασαν χαμηλότερα αρχίζουν να διανέμουν μερικά καθώς σημειώνουν κέρδη.
 • Το Bitcoin διανέμεται υψηλά (αυτή η φάση αποτελείται από τη δράση τιμών κοντά στην κορυφή μέχρι την υπερβολική απληστία!
 • Το Bitcoin μειώνεται ,άγχος και άρνηση:  Οι άνθρωποι γίνονται λυπημένοι και παρουσιάζουν άγχος  και πανικό.
 • Το Bitcoin μειώνεται ακόμα πιο γρήγορα: οι άνθρωποι πωλούν από πανικό.(FUD)
 • Το Bitcoin βρίσκεται τον πάτο : θυμός και κατάθλιψη · αυτή είναι η φάση συσσώρευσης. Εδώ αγοράζουν φθηνά όσοι θέλουν να επενδύσουν στον επόμενο κύκλο.

 

Μερικές τελευταίες σκέψεις

Η ψυχολογία και οι κύκλοι της αγοράς μπορεί να παίξουν σημαντικό ρόλο στην κατανόηση της τάσης του bitcoin και την κίνηση της τιμής των κρυπτονομισμάτων. Παρόλα αυτά δεν πρέπει να εστιάζεται μόνο σε αυτό και να χάνετε την μεγαλύτερη εικόνα καθώς υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τα κρυπτονομίσματα ( τεχνολογικές εφαρμογές κτλ). Την επόμενη φορά που θα απογοητευτείτε ή θα ενθουσιαστείτε πολύ από τα κρυπτονομίσματα κοιτάξτε το παραπάνω διάγραμμα!

Την επόμενη φορά που θα απογοητευτείτε η θα ενθουσιαστείτε πολύ από τα κρυπτονομίσματα κοιτάξτε το παραπάνω διάγραμμα!

Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν υλικό δεν περιέχει και δεν πρέπει να ερμηνεύεται ως περιέχον επενδυτική συμβουλή, επενδυτικές συστάσεις, προσφορά ή προσέλκυση για συναλλαγές σε χρηματοοικονομικά μέσα. Λάβετε υπόψη ότι αυτή η ανάλυση συναλλαγών δεν αποτελεί αξιόπιστο δείκτη για τυχόν τρέχουσες ή μελλοντικές επιδόσεις, καθώς οι συνθήκες ενδέχεται να αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου. Πριν λάβετε οποιεσδήποτε επενδυτικές αποφάσεις, θα πρέπει να ζητήσετε συμβουλές από ανεξάρτητους πιστοποιημένους χρηματοοικονομικούς συμβούλους για να βεβαιωθείτε ότι κατανοείτε τους κινδύνους. ΠΡΟΣΟΧΗ στην μεταβλητότητα των τιμών των Κρυπτονομισμάτων και στις συναλλαγές CFD καθώς υπάρχουν κίνδυνοι για απώλειες των κεφαλαίων σας.

Share Tweet

Top Πάροχοι σε crypto trading

Binance Binance.com
Το κεφάλαιο σας βρίσκεται σε κίνδυνο προσοχή στην μεταβλητότητα των τιμών των κρυπτνομισμάτων
Kriptomat Αγοραπωλησίες crypto στην Kriptomat
Το κεφάλαιο σας βρίσκετε σε κίνδυνο. Προσοχή στην μεταβλητότητα των τιμών των κρυπτονομισμάτων
Ava Trade Συνδέσου και ξεκίνα τις συναλαγές!
*71% των λογαριασμών ιδιωτών πελατών χάνουν χρήματα στις συναλλαγές τους σε CFD με αυτό τον πάροχο.
Plus500 Ξεκίνα με Plus500
82% των λογαριασμών ιδιωτών πελατών χάνουν χρήματα στις συναλλαγές τους σε CFD